Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΗΜΑΡ: Οι προγραμματικές δηλώσεις

ΔΗΜΑΡ: Οι προγραμματικές δηλώσεις

0
dimar1

Τις προγραμματικές προεκλογικές δηλώσεις και τις βασικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ για την οικονομία, την απασχόληση, το μνημόνιο και άλλα σημαντικά θέματα, παρουσίασε επίσημα σε συνέντευξη τύπου, την Δευτέρα 9/4/2012 ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης. Η παρουσίαση των θέσεων έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αθήνα. Ο κος Κουβέλης υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε στην πιο σημαντική περίοδο της μεταπολίτευσης και πως οι επικείμενες εκλογές θα κρίνουν κατά πολύ την τύχη της χώρας μετά το μνημόνιο. Οι πολιτικές των μνημονίων, είπε χαρακτηριστικά, προωθούν την λιτότητα και επιδεινώνουν την ύφεση ενώ οι όποιες  μεταρρυθμίσεις δεν σχετίζονται με τα μνημόνια.
Παρουσιάζοντας το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του κόμματος μέχρι το 2014, ανέφερε τις βασικές πτυχές του, οι οποίες σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού, την λήψη μέτρων για παιδεία, υγεία και πολιτική, αλλά και την ριζική αναδιάρθρωση του κράτους. Υπογράμμισε ότι «η σημερινή κατάσταση ως έχει, κάνει  βασική την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις». Ο κος Κουβέλης  δήλωσε αναφορικά με το νέο μνημόνιο ότι περιέχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέτρων, με το οποίο η ΔΗΜΑΡ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. «Θέλουμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς», τόνισε με έμφαση ο κος Κουβέλης, «να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας».
Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων, την αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την κινητοποίηση και συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων. « Η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προσθέτοντας όμως αναφορικά με την τελευταία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο των τριών κομμάτων της Αριστεράς σε Περιφέρειες, ότι η πρόταση αυτή δεν εμπεριέχει την πολιτική συνοχής και ότι υπάρχουν πολλές διαφορές. Διευκρίνισε ότι  η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει «αριστερό άλλοθι» συντηρητικών πολιτικών» και ότι είναι έτοιμη να  αξιοποιήσει την δύναμη που θα της δώσει ο λαός.
Πολλές ήταν οι αναφορές του κου Κουβέλη στην αναγκαιότητα εφαρμογής φερέγγυων πολιτικών. Πάνω απ΄όλα όμως αποσαφήνισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στην ευρωζώνη και το ευρώ, και ότι η ενίσχυσή του δεν αποτελεί εγωιστικό πολιτικό στόχο. Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο κος Κουβέλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα κυρίως είναι αυτά που ανησυχούν για την δυναμική της Δημοκρατικής Αριστεράς, και  ότι αν μιλούν για οικονομική καταστροφή είναι «επειδή την γνωρίζουν πολύ καλά». Ως προϋποθέσεις για συνεργασίες προέβαλλε την προγραμματική συμφωνία, την ισχυρή δύναμη και τις φερέγγυες πολιτικές πρακτικές.
Σημαντική ήταν η αναφορά του για την μείωση στο ελάχιστο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση που του υποβάλλαμε αναφορικά με το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως η ΔΗΜΑΡ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και ότι τα αιτήματα των αιτούντων άσυλο πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξεταστούν. Επεσήμανε μάλιστα ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα και η έντονη δημοσιότητά του τις τελευταίες μέρες αποτελεί τμήμα της επικοινωνιακής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…