Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Εξαρθρώθηκε συμμορία διαρρηκτών με πλούσια δράση

Εξαρθρώθηκε συμμορία διαρρηκτών με πλούσια δράση

0
diarriktes

4μελής σπείρα είχε διαπράξει 11 διαρρήξεις σε Ξάνθη και Καβάλα

Βρέθηκε στην κατοχή της «λεία» αξίας 43.500 €. Με εντατικούς ρυθμούς προωθείται η εξιχνίαση διαρρήξεων στην ΑΜΘ. «Χειροπέδες» σε άλλες 3 εγκληματικές ομάδες

Δεν κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν από τα «δίχτυα» της αστυνομίας τα μέλη συμμορίας διαρρηκτών που λυμαίνονταν τις περιοχές Ξάνθης και Καβάλας την περίοδο Ιουνίου και Νοεμβρίου 2010, αφού εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν τελικά σχεδόν δύο χρόνια μετά, κατόπιν έρευνας και αξιοποίησης πληροφοριών.
Στη σπείρα, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν (τουλάχιστον) και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, 27, 31, 40 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας και διακεκριμένες κλοπές. Οι έρευνες συνεχίζονται, από το τμήμα Ασφαλείας Καβάλας που εξιχνίασε τις υποθέσεις, για τον εντοπισμό και των άλλων μελών της ομάδας. Ο 27χρονος δράστης ήδη κρατείται σε κατάστημα κράτησης για κλοπές.

11 διαρρήξεις με «λεία» 43.500 ευρώ
Όπως μας ενημέρωσε ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, Αντώνης Μαλελίδης, η αστυνομία έφτασε στα ίχνη των 4 εμπλεκομένων μετά από πολύμηνες και ενδελεχείς έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ότι οι τέσσερις άνδρες, μαζί με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό συνεργών, κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2010 έως Νοεμβρίου του 2010, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με σκοπό την διάπραξη διαρρήξεων σε οικίες. Συνολικά, εξιχνιάστηκαν 11 διαρρήξεις, εκ των οποίων οι 9 τελέστηκαν στην Καβάλα και οι δύο στην Ξάνθη, τις οποίες αναλάμβαναν μέλη της συμμορίας με διαφορετικές συνθέσεις. Από τα διαμερίσματα που «σκούπισαν» αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 13.730 ευρώ, διάφορα χρυσαφικά και κοσμήματα, συνολικής αξίας 39.500 ευρώ περίπου, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, η «λεία» που βρέθηκε στην κατοχή τους έφτασε τα 43.500 €.
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του 40χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: δύο κινητά τηλέφωνα, δύο δαχτυλίδια, ένα ρολόι χειρός, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και δύο ταμπακιέρες.

Σπάζοντας την κλειδαριά εισέρχονταν στα διαμερίσματα
Ο κ. Μαλελίδης μας εξήγησε ότι οι διαρρήκτες χρησιμοποιούσαν την ίδια μέθοδο για την είσοδό τους στα διαμερίσματα, προβαίνοντας σε θραύση του εξωτερικού ομφαλού της κλειδαριάς. Δραστηριοποιούνταν μόνο κατά τις πρωινές ώρες, όταν οι ιδιοκτήτες και ένοικοι απουσίαζαν από το σπίτι και φρόντιζαν να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, έχοντας παρακολουθήσει προηγουμένως το «στόχο». Στα ίχνη τους η αστυνομία έφτασε με την αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, κατόπιν άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου.
Στην Ξάνθη και οι δύο διαρρήξεις σημειώθηκαν την ίδια ημέρα, στις 29 Νοεμβρίου 2010 και τελέστηκαν με την ίδια μέθοδο.
Στην πρώτη διάρρηξη που έλαβε χώρα σε διαμέρισμα στην περιοχή 12 Αποστόλων, μέλη της σπείρας εισήλθαν από την κεντρική είσοδο της οικίας και αφαίρεσαν δύο φορητούς υπολογιστές, μία ψηφιακή μηχανή, τρία ρολόγια χειρός, ένα GPS, χρυσαφικά και κοσμήματα συνολικής αξίας 6.500 ευρώ.
Η δεύτερη διάρρηξη σημειώθηκε στον αστικό συνοικισμό κοντά στο 1ο Γυμνάσιο και από εκεί οι δράστες αφαίρεσαν μία ψηφιακή μηχανή, ένα κλειδί αυτοκινήτου, 3 διαβατήρια παλαιού τύπου, κοσμήματα και χρυσαφικά αξίας 3.500 ευρώ.
Η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας, ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ξάνθης, ώστε σε συνεργασία να ταυτοποιηθούν τα κατασχεμένα αντικείμενα. Η προανάκριση συνεχίζεται για το λόγο αυτό, ενώ ότι ταυτοποιείται θα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας πολλά από τα αντικείμενα βρέθηκαν στην κατοχή κλεπταποδόχων, για τους οποίους έχει κινηθεί η διαδικασία για τη δίωξή τους ως αποδεκτών προϊόντων εγκλήματος.

Εξιχνιάστηκαν άλλες δύο σπείρες με παρόμοια δράση
Παράλληλα, ο αστυνομικός διευθυντής σημειώνει ότι μαζί με το σήμα για την εξιχνίαση της 4μελούς σπείρας των διαρρηκτών, στάλθηκαν και άλλα δύο για εξιχνιάσεις συμμοριών με την ίδια εγκληματική δράση. Συγκεκριμένα, η μία υπόθεση οδήγησε στη σύλληψη δύο Γεωργιανών για δύο διαρρήξεις στην Καβάλα και η άλλη στην εξάρθρωση 4μελούς σπείρας νεαρών ατόμων που προέβησαν σε 6 διαρρήξεις στην Καβάλα και ανεπιβεβαίωτο αριθμό παρόμοιων ενεργειών στην Κατερίνη.
Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Μαλελίδης: «η εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων αποδεικνύει ότι για εμάς, δεν παύει η έρευνα για τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις, ούτε μπαίνουν στο αρχείο, αλλά προσπαθούμε συνεχώς να αξιοποιήσουμε πληροφορίες και νέα στοιχεία».

Άλλη μία σπείρα διαρρηκτών στα «δίχτυα» της αστυνομίας
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, δεκαοκτώ περιπτώσεις διαρρήξεων και τέσσερις απόπειρες σε διαμερίσματα, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 36 και 35 ετών, για διακεκριμένες κλοπές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την διερεύνηση τυχόν εμπλοκής τους και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, έρευνες των αστυνομικών και συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, προέκυψε ότι οι δύο δράστες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2011, εισήλθαν, με την ίδια μεθοδολογία,  σε δεκαοκτώ διαμερίσματα, στη Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Από αυτά αφαίρεσαν διάφορα χρυσαφικά-κοσμήματα, συνολικής αξίας 45.500 ευρώ περίπου και το χρηματικό ποσό των 6.000 Ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να εισέλθουν σε άλλα τέσσερα, χωρίς όμως να ολοκληρώσουν την πράξη τους.
Σημειώνεται ότι οι δυο άνδρες είχαν απασχολήσει ξανά, στο παρελθόν, τις αστυνομικές αρχές για παρόμοιες περιπτώσεις.
Οι δράστες δε συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ενώ η  δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους απεστάλη στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδίωξη ανηλίκων που έκλεψαν αυτοκίνητο στο νομό Ξάνθης

Έσπασαν τη μπάρα στα διόδια της Μέστης για να ξεφύγουν Αυτοκίνητο έκλεψαν από την Ξάνθη δύ…