Σχόλια 11/04/2012

0
dimarxio_xanthi_001-empros

Παπαδήμος: Πετύχαμε αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πού πήγε το μυαλό του!!!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Σωστή παρέμβαση  


Θ’ αποκτήσει ένα ακόμη στολίδι η Παλιά Πόλη. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο που χρησιμοποιεί ως Δημαρχείο ο δήμος Ξάνθης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του  κτιρίου το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως «Στέγη Επιστημόνων».
Έτσι, και η περιοχή θα αποσυμφορηθεί από αυτοκίνητα και η ανάδειξη του κτιρίου θα ομορφύνει ακόμη περισσότερο την Παλιά Πόλη.
Το σημερινό έργο είναι απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής που το πρότεινε και βέβαια έγινε αποδεκτό από το σύνολο της αντιπολίτευσης γιατί ακριβώς διασώζεται και αναδεικνύεται ένα ιστορικό κτίριο της πόλης.
«Ε»    

 
Χωρίς συνεργασία  


Δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας στις προσεχείς εκλογές μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς.
Μπήκε τέλος οριστικό στα όποια σενάρια προεκλογικής συνεργασίας τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ.
Ως γνωστόν, την πρόταση συνεργασίας είχε κάνει  ο Συνασπισμός, αλλά η άρνηση ήταν απόλυτη και εν πολλοίς αναμενόμενη.
Πάντως, πολλοί λίγοι πίστεψαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στο χώρο της εν γένει αριστεράς μπορούσε να υλοποιηθεί προεκλογική συνεργασία.
«Ε»      

Στήριξη της αγοράς  


Συμφωνούμε, όπως και όλοι οι Ξανθιώτες με την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ξάνθης να ξεκινήσει προβολή για την υπενθύμιση στους Ξανθιώτες ότι οφείλουν να προμηθεύονται τα προϊόντα που καταναλώνουν από την αγορά της Ξάνθης.
Και είναι σωστό. Διότι έτσι κινείται η αγορά, το χρήμα κάνει κύκλο και μένει στους Ξανθιώτες, δεν φεύγει έξω, πολλές δε φορές και έξω από τη χώρα.
Σωστή λοιπόν η πρωτοβουλία, με την ευχή να βρει ανταπόκριση από τους συμπολίτες.
«Ε»          

Νευρική κρίση…  


Σε κατάσταση νευρικής κρίσης φαίνεται ότι είναι η κοινωνία, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που γίνονται τελευταία.
Έντονη οργή αλλά και σύγχυση,  διάθεση συμμετοχής στις εκλογές αλλά με κίνητρο την εκδίκηση και την τιμωρία κι όχι την συγκροτημένη σκέψη και την ώριμη απόφαση.
Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων φαίνεται να μην μπορεί να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τη μέγγενη που βρίσκεται.
Υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, έντονα σκαμπανεβάσματα ποσοστών κομμάτων, κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων και στροφή στα άκρα είναι τα βασικά στοιχεία που αποτυπώνονται λίγες εβδομάδες πριν την κάλπη.
Μεγάλα τα διλήμματα και δύσκολες οι αποφάσεις στις πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον του τόπου…  

     
Αργήσαμε αλλά τους μετρήσαμε…  


Στους 712.076 ανέρχονται όσοι μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο (εξαιρούνται όσοι εργάζονται στις ΔΕΚΟ), ενώ απ’ αυτούς οι 636.188 αποτελούν το μόνιμο τακτικό προσωπικό, σύμφωνα με το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου το οποίο παρουσίασε εχθές ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 αποχώρησαν από το στενό δημόσιο τομέα 53.000 εργαζόμενοι και προσελήφθησαν περί τους 22.000, όπως είπε ο κ. Ρέππας, ενώ το 2011 αποχώρησαν περίπου 40.000 υπάλληλοι και οι προσλήψεις κατά προσέγγιση ήταν λιγότερες των 10.000.
Επισημαίνεται ότι όσον αφορά στο στόχο της απομάκρυνσης 150.000 υπαλλήλων του Δημοσίου μέχρι το 2015, δεν προσμετρούνται οι 53.000 που αποχώρησαν το 2010, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.
Πάντως, παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ρέππας δεν θέλησε να απαντήσει πόσοι υπάλληλοι πρέπει να αποχωρήσουν από σήμερα μέχρι το τέλος του 2015 για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει μπει από την τρόικα και αρκέστηκε να δηλώσει “αισιόδοξος, σχεδόν βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε γνωρίζοντας με το Μητρώο σημαντικά στοιχεία για τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις των επόμενων ετών και άλλα στοιχεία που είναι χρήσιμα για εμάς γι’ αυτό το ζήτημα”.  

 
Μείωση διδάκτρων  


Η μείωση και απαλλαγή από το κόστος των διδάκτρων για το δημοτικό ωδείο τέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Το νομικό πρόσωπο είχε πάρει προηγουμένως απόφαση να υιοθετήσει ένα κοινωνικό πρόσωπο απέναντι στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και ήρθε η ώρα να το κάνει πράξη, ικανοποιώντας αρκετές από τις αιτήσεις που τέθηκαν.
Μάλιστα, για τη νέα σχολική χρονιά αποφασίστηκε να θεσπιστούν ειδικά για το ωδείο κριτήρια με στόχο την απαλλαγή από όλο ή μέρος του κόστους των διδάκτρων σε μαθητές με τη μορφή υποτροφίας.
Ε.Δ.  

 
Το αμφιθέατρο σε προεκλογικούς ρυθμούς  


Το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού ενόψει της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά οσονούπω συζήτησε και για το τίμημα της πραγματοποίησης προεκλογικών συγκεντρώσεων στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης. Άλλωστε, οι καιροί (όχι οι μετεωρολογικοί) αλλά και η διαμόρφωση των συνθηκών δεν ενθαρρύνουν και ιδιαίτερα τις άλλοτε μεγαλόπρεπες προεκλογικές φιέστες.
Στο πλαίσιο της προγενέστερης απόφασης για 400-600 ευρώ ενοικίασης του αμφιθεάτρου σε θιάσους κλπ, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, αποφασίστηκε να οριστεί το τίμημα στα 400 ευρώ, με τη μειοψηφία του Νίκου Ανταμπούφη, ο οποίος σημείωσε ότι ρόλος του δήμου είναι να στηρίζει την ανάπτυξη των πολιτικών θέσεων και ότι το ύψος της ενοικίασης είναι απαγορευτικό για κάποιες παρατάξεις.
Ε.Δ.    

Ο δήμος Αβδήρων στη Βουλγαρία  


Εντός του Μαΐου προετοιμάζεται επίσκεψη του δημάρχου των Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη με κλιμάκιο του δήμου στις γειτονικές περιοχές της Βουλγαρίας με σκοπό να γίνει προβολή των παραλιών του δήμου στους κατοίκους της Νότιας Βουλγαρίας –ανάμεσά τους και σε αυτούς της αδελφοποιημένης περιοχής του δήμου- οι οποίοι μπορούν και εύκολα και οικονομικά να επισκεφθούν τις θάλασσες της Ξάνθης για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αποδράσεις. Για το λόγο αυτό, μαζί με το δήμαρχο στη Βουλγαρία θα βρεθούν και επαγγελματίες του τουρισμού του δήμου Αβδήρων για τη δημιουργία επαφών και σχέσεων.
Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όσο και κρίσιμο για την περιοχή, να δούμε την ανταπόκριση που θα έχει αυτό το επίσημο άνοιγμα προς τις γειτονικές βουλγάρικες περιοχές.
Ε.Δ.    

Σε θρίλερ για γερά νεύρα…


 … εξελίσσεται η υπόθεση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Μάντατζη σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Ενώ σχεδόν την Κυριακή όλες οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι είχε τελειώσει το θέμα και ο κ. Μάντατζη είχε λάβει το μήνυμα από τον κ. Βενιζέλο ότι δεν θα είναι στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την επιστολή της Νομαρχιακής και το τελεσίγραφο Σγουρίδη,  από τότε μέχρι τώρα νέα τροπή παίρνουν τα πράγματα και θεωρείται πολύ πιθανό να είναι ο κ. Μάντατζη στο ΠΑΣΟΚ και να μην είναι φυσικά ο κ. Σγουρίδης.  Αυτή η νέα τροπή οφείλεται στην παρείσφρηση άλλων πολιτικών παραγόντων που υποστηρίζουν την επιστροφή Μάντατζη και πιέζουν «απειλώντας» με πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ άνευ αυτού στο ψηφοδέλτιο. Κάποιοι απ ‘αυτούς το κάνουν γιατί έχουν ίδιο όφελος και κάποιοι θέλουν τον κ. Μάντατζη στο ψηφοδέλτιο γιατί …δεν θέλουν τον κ. Σγουρίδη, ενώ κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται για ηρωική έξοδο. Όντως πολύ σιβυλλικά και διφορούμενα είναι όλα αυτά κατ’ αντιστοιχία βέβαια με την έννοια που δίνουν κάποιοι …πολιτικοί στην πολιτική, αυτοί που εννοούν να δρουν υπογείως!
Μ.Ξ.

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ


Αν τελικά είναι ο κ. Μάντατζη στο ΠΑΣΟΚ τότε η σύνθεση του ψηφοδελτίου διαμορφώνεται ως εξής. Φεύγει  -κατά δημόσια δέσμευσή του  – ο κ. Σγουρίδης και ο κ. Μπαράν Μπουρχάν. Απ’ τους υπόλοιπους υποψηφίους οι πληροφορίες μου λένε για τον σίγουρο κ. Σαλτούρο, αλλά και τον κ. Δόντζο ενώ γερό υποστηριχτή μέσα από το ΠΑΣΟΚ έχει και η υποψηφιότητα Αντωνιάδη. Είναι γεγονός ότι όσο και αν δεν λέγεται, ωστόσο υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ παπανδρεϊκών και βενιζελικών και απ’ το ποιος θα υπερισχύσει τελικά θα φανεί στο ψηφοδέλτιο. Πάντως το βέβαιο είναι ότι το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης θα κλείσει μετά το Πάσχα.
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…