Πολλά είναι πλέον τα δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλαγής προϊόντων που αναπτύσσονται στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το μοντέλο ξεκίνησε από την Αργεντινή πριν από μερικά χρόνια και μεταδόθηκε στις χώρες που κινδύνευσαν από χρεοκοπία. Το πιο γνωστό κίνημα τελευταία στην χώρα είναι το «κίνημα της πατάτας», που ξεκίνησε από την Κατερίνη. Όμως πολλά είναι ακόμη τα δίκτυα αλληλεγγύης που ξεπήδησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από τότε που η κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της. Τα ανταλλακτικά παζάρια – «τρουέκε» ονομάστηκαν στην Αργεντινή – σε συνδυασμό με τα «creditos», κουπόνια που λειτουργούσαν ως χρήματα και που παρέχονταν κατ’αναλογία αυτών που είχε να πουλήσει ή να αγοράσει κανείς, βοήθησαν αρκετό κόσμο να επιβιώσει. Τα μέλη των «τρουέκε» υποστηρίζουν πως χάρη στα ανταλλακτικά αυτά παζάρια αποφεύχθηκε η αιματοχυσία και η βία.
Η ελληνική εκδοχή των «τρουέκε», είναι τα «ανταλλακτικά δίκτυα πολιτών», τα οποία είτε μέσω της εικονικής κοπής νέων νομισμάτων, είτε μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, προσπαθούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να «αναπνεύσουν» οικονομικά, παρέχοντάς τους μια ιδιαίτερη μορφή προστασίας από τους κερδοσκόπους. Το «κίνημα της πατάτας» είναι χαρακτηριστικό και έχει ήδη μεγάλη απήχηση στους πολίτες. Εκτός από το νομό Θεσσαλονίκης όπου στο «κίνημα» μπαίνουν όλο περισσότεροι δήμοι και την Κατερίνη, από όπου ξεκίνησε η πρωτοβουλία, φθηνές πατάτες πωλούνται ήδη σε Χαλκιδική, Βέροια και Βόλο.
Το «κίνημα της πατάτας» πάντως επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα, όπως φασόλια, ρύζι, ελαιόλαδο χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η διάθεση φθηνών αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα. Με λίγα λόγια, διατίθενται προϊόντα σε χαμηλές τιμές, χωρίς εμπόρους μεσάζοντες. Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, και οι Έλληνες πολίτες ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία αφού βρίσκουν προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Την ίδια στιγμή, στα εναλλακτικά κοινωνικά παζάρια και τα ανταλλακτικά δίκτυα οι παραγωγοί και οι πολίτες αναζητούν τρόπους συνεργασίας και επέκτασης του κινήματος σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικό παράδειγμα της αντίδρασης των πολιτών στην αισχροκέρδεια των εμπόρων και μεσαζόντων ήταν η διοργάνωση πριν από λίγες ημέρες στην Δράμα κοινωνικού παζαριού.
Οι κάτοικοι της πόλης, θέλοντας να βάλουν τέλος στην αισχροκέρδεια των μεσαζόντων διοργάνωσαν το «Κοινωνικό παζάρι» στο κέντρο της πόλης, με πατάτες που είχαν παραγγείλει απευθείας από τον παραγωγό με πολύ χαμηλή. «Στην έλλειψη χρημάτων απαντάμε με αλληλέγγυα ανταλλαγή χωρίς χρήματα και χαριστικά παζάρια. Στη έλλειψη τροφής απαντάμε με αυτοκαλλιέργεια, αυτοδιαχειριζόμενους κήπους και διατήρηση παραδοσιακών σπόρων. Στην ανεργία απαντάμε με συνεταιρισμούς και εργασιακές κολεκτίβες, στην έλλειψη στέγασης με κοινωνικές καταλήψεις στέγης και οικοκοινότητες, ενώ στην έλλειψη συντροφικότητας με συλλογικές κουζίνες. Στο έλλειμμα δημοκρατίας και την πολιτική ολιγαρχία απαντάμε με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις γειτονιών και παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας γιατί δεν πάει άλλο». Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων εναλλακτικές ομάδες ανταλλαγής προϊόντων και αγαθών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα αλλά και στις πόλεις της Περιφέρειας.
Πρόκειται για ένα κίνημα που έχει προοπτική και μέλλον σε μια χώρα όπου τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στις περικοπές συντάξεων και μισθών. Μερικά από αυτά τα δίκτυα είναι: Το Δίκτυο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, το ελληνικό δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών (www.free – economy.gr), το κοινωνικό παζάρι στα Χανιά της Κρήτης, το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας Φθιώτιδας, το Ανταλλακτικό Δίκτυο Βέροιας, η εναλλακτική μονάδα Ροδόπης, το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, το χαριστικό παζάρι του Σπόρου «Σκόρος», εργασιακές κολεκτίβες, οικοκοινότητες, δίκτυα συλλογικής διαχείρισης κοινωνικών αγαθών αλλά και συλλογικές κουζίνες, αυτοδιαχειριζόμενη τέχνη, ή πολιτιστικός ακτιβισμός. Από το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, στις γειτονιές του Βόλου, οι συναλλαγές δεν γίνονται αποκλειστικά µε ευρώ.
Η οικονοµική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας γέννησαν ένα δίκτυο ανταλλαγών και µια νέα µονάδα, την επονομαζόμενη ΤΕΜ. Ονοµάζεται Τοπική Εναλλακτική Μονάδα και, σύµφωνα µε τους δημιουργούς της, έχει θεωρητικά ίση αξία µε το ευρώ, αλλά όχι την ίδια δύναµη κατανάλωσης έξω από το Δίκτυο. Αλλά όχι μόνο στην Αθήνα, την Κατερίνη, τα Χανιά, τον Βόλο, την Θεσσαλονίκη και την Δράμα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες της χώρας ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης συναλλαγών μετά τα μέτρα του μνημονίου που άλλαξαν την ζωή τους για πάντα. Τα εναλλακτικά δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και τα κοινωνικά παζάρια είναι πλέον μια πραγματικότητα. Τα δίκτυα αλληλεγγύης αυξάνονται όσο η κρίση περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Και όσο τα δίκτυα αυτά πληθαίνουν, τόσο το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών επιστρέφει.
Η Ελλάδα σίγουρα έχει εισέλθει σε μια πραγματικά νέα περίοδο. Μια περίοδο δύσκολη για τον καθένα. Είναι τα δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλαγών μια ελπίδα; Ίσως. Οι εμπνευστές των δικτύων αυτών, που ως μέλη έχουν πολίτες από όλα σχεδόν τα επαγγέλματα, πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό καταπολεμάται η αισχροκέρδεια. Οι πολίτες αυτοοργανώνονται, και σε μια περίοδο όπου η φτώχεια στην χώρα έχει ξεπεράσει τα όρια, δίνουν λύση με τις δικές τους δυνάμεις. Και ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το κούρεμα του χρέους, εκείνοι δίνουν την δική τους απάντηση, οργανώνοντας εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτής ακριβώς της φτώχειας.
(phil.zaharis@gmail.com)
-
Μαλτέζικη πινελιά δίνει η Nathalie Micallef στους τοίχους της Ξάνθης
Η ταλαντούχα street artist μοιράζεται με το «Ε» την αγάπη της για την Ελλάδα και την ελλην… -
Ποια είναι τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η νέα επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται υπό διαμόρφωση Σε εξέλιξη βρίσκεται η… -
Επικίνδυνα μηδενική η πρόοδος της Ελλάδας ως προς τον χωροταξικό σχεδιασμό στη θάλασσα
Συμπληρώνονται δέκα έτη από τη θέσπιση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Τεχνητά διλήμματα & πολιτικός εμπαιγμός
Την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις συναγωνίζονται η μία την άλλη για τα αποτελέσματα των… -
Δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων & αυτοοργάνωση
Πολλά είναι πλέον τα δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλαγής προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί και … -
Η κατάλληλη κυβέρνηση & το κατάλληλο μότο
Οδεύουμε προς δύσκολες ημέρες μέχρι τις εκλογές όπου όλα θα κριθούν στην λεπτομέρεια και σ…
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
-
Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*
«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης … -
Τρία SOS λάθη που πρέπει να αποφύγουμε κατά την περίοδο των Γιορτών
Φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιούμε κατά κόρον τα Χριστούγεννα, αλλά μήπως τα λέμε ή τα … -
«Συμπαραστάτης του Αθλητή και της Αθλήτριας : η αναγκαία πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενίσχυση της συνταγματικής εγγύησης του Αθλητισμού»
Ι. α. Την 11.06.1975 με την δημοσίευση του Συντάγματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατί…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*
«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …