Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ποιοι εκμεταλλεύονται την δρομολογημένη χρεοκοπία

Ποιοι εκμεταλλεύονται την δρομολογημένη χρεοκοπία

0

Σοβαρεύουν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα  μετά την ολοκλήρωση της υπογραφής της δανειακής σύμβασης και την πίεση για διεξαγωγή εκλογών, που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την επόμενη μέρα στην χώρα. Μετά την σίγουρη επικράτηση Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ που συνοδεύεται από την «ουδέτερη» στάση του Γιώργου Παπανδρέου, την ανασκευή των δηλώσεων Σόιμπλε ότι δε θα επιβληθεί κατοχή στην Ελλάδα παρά μόνο θα επιτηρηθούμε για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά και τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων για το κούρεμα του χρέους, ξεκινούν οι πρωτόγνωρες ημέρες για τους πολίτες από την άποψη των οικονομικών.
Θέλει προσοχή.  Όλοι καλούμαστε με κάθε τρόπο να συμβιβαστούμε με την επόμενη μέρα στην χώρα, που περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές ύψους εκατ. ευρώ.  Μας καλούν όμως να ανεχθούμε και δηλώσεις τύπου Καρατζαφέρη, που εκμεταλλευόμενος την φτώχεια, προβαίνει σε ξενοφοβικές δηλώσεις περί εγκλεισμού των «λαθρομεταναστών» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή αξιώσεων για άμυνα των πολιτών με όπλα απέναντι στους ληστές. Οι δηλώσεις αυτές, που έρχονται σε μια περίοδο όπου ο πολίτης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια αγανάκτησης κατά του πολιτικού κόσμου, στοχεύουν σαφώς στην αποκομιδή ψήφων από την μεγάλη πίτα των απογοητευμένων ψηφοφόρων,  και στην ολοένα και μεγαλύτερη συντηρητική στροφή του εκλογικού σώματος, σε επίπεδα τέτοια που θυμίζουν την ανοχή μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου στις επιλογές της χούντας.
Το όλο σκηνικό είναι βγαλμένο από το παρελθόν, αφού τέτοιου είδους δηλώσεις που στηρίζουν τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς ότι «οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές, άρα διώξτε τους!» δείχνει να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών από εκείνους που υπηρέτησαν με προθυμία τις όποιες χουντικές παραγγελίες. Και είναι αρκετοί αυτοί που προθυμοποιούνται σήμερα να ξεσκονίσουν τα ναζιστικά τους κιτάπια και να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο συνθήματα του Χίτλερ και του Στάλιν περί αναγκαίας εκκαθάρισης διαφωνούντων και άλλων προερχομένων από κατώτερες φυλές.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που στην κυβέρνηση θεωρούν πως έχει επιτευχθεί μια μεγάλη νίκη αναφορικά με την πορεία του δανεισμού, ο Καρατζαφέρης και τα «άλλα παιδιά», ποντάροντας στην απογοήτευση μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου απέναντι στα κοινά, προσπαθούν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα με εθνοπατριωτικά τσιτάτα και επικίνδυνες ακροβασίες, πέρα από τα όρια των ατομικών ελευθεριών. Και να δείτε, ότι σε λίγο η κατάσταση με το ΛΑΟΣ αλλά και την πιθανή είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή, θα εξομοιώνεται με το πρόβλημα του NPD στην Γερμανία, τα μεγάλα ποσοστά του αλλά και την παράλληλη αξίωση για να βγει εκτός νόμου. Γιατί θα ακούσουμε και άλλα, όχι μόνο για εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και απευθείας απέλαση, που σε τελική ανάλυση θα φαντάζει καλύτερο σενάριο για τους ανθρώπους αυτούς αφού αν παραμείνουν, θα τους αναλαμβάνουν οι ακροδεξιές συμμορίες στους δρόμους των ελληνικών πόλεων.
Στο όνομα λοιπόν της εθνικής καθαρότητας και του πατριωτικού παραληρήματος είναι πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα ένα νέο κύμα ξενοφοβίας, που στην Βουλή εκπροσωπείται επάξια από τον Καρατζαφέρη και τους αυλικούς του, και εκτός Βουλής από τα εκκολαπτόμενα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου. Σήμερα λοιπόν που η Ακροδεξιά εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την οικονομική εξαθλίωση, φαντάζει όσο ποτέ άλλοτε πιο επικίνδυνο να γυρίσουμε σε εποχές χαφιεδισμού και καταδόσεων όσων διαφωνούν με αυτές τις πρακτικές. Έχοντας στην Βουλή με σαφώς μειωμένη δύναμη ένα υπερσυντηρητικό ΠΑΣΟΚ, μια ΝΔ που περιμένει πως και πώς να κυβερνήσει με συμμάχους από την Ακροδεξιά και πέρα μιας και δεν θα βρεθεί άλλος (εκτός φυσικά και πάλι του ΠΑΣΟΚ που όμως είναι ακραίο σενάριο), απομένει στην Αριστερά να αποφασίσει με ποιους και αν θέλει να κυβερνήσει.
Στην ευρύτερη Αριστερά, λοιπόν, σκέφτεται κανείς, πέφτει ο κλήρος να επιλέξει πως θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές. Με μεγάλα ποσοστά, σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, αναμένουν αρκετοί πολίτες να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα, εάν και εφόσον το επιθυμεί. ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Οικολόγοι Πράσινοι (που μάλλον μπαίνουν στην Βουλή) μαζί με κάποιες αριστερές φράξιες ή υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αξιώνει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να βρουν μια κοινή φόρμουλα και να συγκυβερνήσουν. Πόσο όμως αυτό είναι εφικτό με ένα δογματικό και απολυταρχικό ΚΚΕ ή ένα αποτελειωμένο ΠΑΣΟΚ, που στην καλύτερη περίπτωση κινείται στα όρια του νεοσυντηρητισμού; Το μπαλάκι πέφτει τότε στην ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιους όμως άλλους μαζί;
Έτσι, με δεδομένες τις σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της Αριστεράς, ανοίγει ο δρόμος για συμμαχίες μεταξύ ΝΔ, ΛΑΟΣ και υπολοίπων εθνοπατριωτών. Μιλάμε για επικίνδυνα μετεκλογικά σενάρια. Όχι ότι το ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλύτερα από την ΝΔ στην εξουσία. Αλίμονο. Ούτε ότι θα επέλθουν κοσμογονικές αλλαγές με αυτό το σχήμα από πλευράς χρεοκοπίας, που ούτως ή άλλως είναι δρομολογημένη. Απλά υπάρχει ο φόβος αφενός και αυτό το σχήμα να μην κρατήσει, αλλά πάνω απ΄όλα να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και για άλλους από την ακροδεξιά που θα θέλουν να εισέλθουν στα πολιτικά δρώμενα αφού δεν θα είναι πολλοί αυτοί που στη ΝΔ θα το αποτρέψουν. Μια ΝΔ που έχει ήδη κάνει δεκτό στους κόλπους της τους πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, Βορίδη και Γεωργιάδη
Και ξέρετε, ένας ακόμη κατακερματισμός – αυτή την φορά από την μεριά της ΝΔ – θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τα γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την Ακροδεξιά και όσους άλλους φασίζοντες επιθυμούν την είσοδο στην Βουλή. Εκεί είναι ο φόβος και όχι στο αν θα έπρεπε τελικά να διαλυθούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να σχηματιστούν νέα κόμματα. Που σε τελευταία ανάλυση θα μπορούσε να είναι και καλό. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μεγάλων πολιτικών αλλαγών. Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει και οι πανηγυρισμοί για το κούρεμα του χρέους θα δώσουν σύντομα την θέση τους σε περίσκεψη και περισυλλογή. Περισσότερο για το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα αναδυθούν εξαιτίας της μεγάλης φτώχειας και του παρατεταμένου οικονομικού μαρασμού. Θέλει μεγάλη προσοχή.

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …