Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μαλώνουν» οι γιατροί, την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι…

«Μαλώνουν» οι γιατροί, την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι…

0
giatros_01-empros

Με αυστηρή επιστολή του ο ΙΣΞ καλεί τους γιατρούς που υπέγραψαν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ να τις αποσύρουν…

Οι γιατροί που διαφοροποιήθηκαν υποστηρίζουν ότι οι γιατροί που αντιδρούν στον ΕΟΠΥΥ επιχειρούν να διατηρήσουν κεκτημένα. Καταγγελία της ΟΕΒΕ Ξάνθης

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, εξαιτίας της απόφασης κάποιων ιδιωτών γιατρών, μελών του συλλόγου, να υπογράψουν συμβάσεις με τον νέο φορέα όλων των παλιών Ταμείων ΕΟΠΠΥ, διαφοροποιούμενοι από τις αποφάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)και το Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης(ΙΣΞ) που υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού τους φορέα. Γι αυτό το λόγο κλήθηκαν με αυστηρή επιστολή από τον ΙΣΞ να απολογηθούν και τους ζητήθηκε να αποσύρουν τις συμβάσεις τους γεγονός που έγινε σε 7 από τους 9 γιατρούς που είχαν συμβληθεί αρχικά με τον ΕΟΠΥΥ.  Όμως το θέμα δεν τέλειωσε εκεί γιατί η ενέργεια αυτή του συλλόγου έφερε αντίδραση και  ήδη άλλοι 10 γιατροί υπέβαλλαν αιτήσεις για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, κάποιοι μάλιστα, από τους πρώτους που είχαν αποσύρει την αίτησή τους.

Ο ΙΣΞ «…τραβά τ’ αυτί στους «απείθαρχους» γιατρούς
Σε επιστολή στους 9 γιατρούς που υπέγραψαν συμβάσεις ο Ιατρικός σύλλογος Ξάνθης αναφέρει
Συνάδελφε,
«Επέλεξες να ενταχθείς στον ΕΟΠΥΥ, απέναντι στους συναδέλφους σου, σε σύμπραξη με τον αντιιατρικό εγωισμό της επικίνδυνης για την Υγεία ηγεσίας του Υπουργείου της.Προφανώς δεν διαθέτεις ούτε αυτοπεποίθηση, ούτε σιγουριά για τον εαυτό σου, ούτε πολύ περισσότερο αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους σου. Θα μπορέσεις όμως να τα καταφέρεις μόνος, αντιμέτωπος με τους συναδέλφους σου, τον Ιατρικό Σύλλογο, και τον ΠΙΣ όπου σύμφωνα με την ιδιότητά σου και την αποδοχή των καταστατικών αρχών τους, ανήκεις;Η δύναμη της συνεργασίας είναι τεράστια και όταν συμβαίνει αυτό, ένας κι’ ένας δεν κάνουν δύο αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ζήτημα αρχών, το να θυσιάζει κάποιος κάτι προσωπικό για την πρόοδο και το κοινό καλό. Υπάρχουν όμως φορές που τα πράγματα ΔΕΝ έρχονται έτσι όπως τα περιμένουμε και επειδή, πάντα, οι αποφάσεις μας έχουν το κόστος τους, καλείσαι στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης προκειμένου να εξηγήσεις ενώπιον του Δ.Σ το σκεπτικό της απόφασής σου, κόντρα στις επίσημες αποφάσεις της Γ.Σ του ΠΙΣ, και του Ι.Σ του οποίου είσαι μέλος.».
Στο μεταξύ σε ψήφισμα του προτείνει: Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δύναται να λειτουργήσει χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού κόσμου, ο Ι.Σ.Ξ. προτείνει για τη συνέχεια:
-Να παραμείνουμε σταθεροί στην άρνηση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ – πράξη ούτως ή άλλως παράνομη με βάση την κείμενη νομοθεσία, συντασσόμενοι με τις αποφάσεις του ΠΙΣ.
-Να παραιτηθούν όσοι συνάδελφοι έχουν ενταχθεί ήδη στον ΕΟΠΥΥ.
-Να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.
-Όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που συντάσσονται με τον ΠΙΣ και τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και το Σύλλογο Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ν. Ξάνθης.
-Οι συνάδελφοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η κοινωνία και ιδιαίτερα την οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας, προσαρμόζοντας ανάλογα τις αμοιβές τους.

Επιμένουν να υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ κάποιοι γιατροί…
Οι γιατροί που υπέγραψαν τελικά τις συμβάσεις υποστηρίζουν ότι: « οι μόνιμοι γιατροί του ΕΟΠΠΥ (πρώην ΙΚΑ), επιχειρούν να διατηρήσουν κεκτημένα και αναφέρουν ως παράδειγμα ότι με το καθεστώς των μονίμων γιατρών, τους οποίους κατηγορούν, εξετάζονται ασθενείς με αμοιβή που δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ με τη νέα σύμβαση οι ιδιώτες γιατροί θα παίρνουν 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη στο ιατρείο τους από το φορέα. Οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι οι άνθρωποι του πρώην ΙΚΑ επιχειρούν να μονοπωλούν το καθεστώς συνταγογράφησης και ιατρικών πράξεων».

Την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι…
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μέσα στον Ιατρικό σύλλογο Ξάνθης οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ψάχνουν να βρουν γιατρό και δεν βρίσκουν…αφού η επίσημη λίστα του με τους συμβεβλημένους γιατρούς αποτελείται από 8 μόνο στο Νομό Ξάνθης( 2 καρδιολόγους, 1 μαιευτήρα, 2 γενικής ιατρικής, 2 παθολόγους και 1 πνευμονολόγο). Όπως καταγγέλλει η ΟΕΒΕ Ξάνθης απευθυνόμενη με επιστολή της στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ: «Η εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ έχει επιφυλάξει δραματικά προβλήματα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στο Νομό Ξάνθης. Εδώ και δύο εβδομάδες στη μέγιστη ταλαιπωρία τους για την εξυπηρέτησή τους από γιατρό συμβεβλημένο με το σύστημα προστέθηκε και η αναγκαστική καταβολή στο 100% εκ μέρους τους της δαπάνης εξέτασης σε γιατρούς ειδικοτήτων που συνεργάζονταν με τον ΟΑΕΕ μέχρι 31/12/2011 αλλά όχι με τον ΕΟΠΥΥ από 01/01/2012.». Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο να υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σε τόσο σκληρή ανατροπή και μάλιστα εις γνώση του ΕΟΠΥΥ ο οποίος στην επίσημη λίστα του με τους συμβεβλημένους γιατρούς γνωρίζει ότι διαθέτει μόλις  8 όλους κι όλους στο Νομό Ξάνθης». Παράλληλα η ΟΕΒΕ Ξάνθης με ενημερωτική επιστολή της στη ΓΕΣΕΒΕ ζηγτά τη συνδρομή της: «  για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων κλάδου υγείας που έχουν οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ ενεργώντας άμεσα προς την κατεύθυνση τόσο της Διοίκησης ΕΟΠΥΥ όσο και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Οι όποιες αδυναμίες εντοπίζονται από τους εμπλεκόμενους στο νέο σύστημα θα μπορούσαν με διορθωτικές κινήσεις να αντιμετωπισθούν μετά και όχι πριν την εφαρμογή του – εν απουσία μάλιστα εναλλακτικής λύσης για τα συνήθη «θύματα» της υγείας στη χώρα μας που είναι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι».


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…