Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τρία τσακάλια…θύματα της ασφάλτου

Τρία τσακάλια…θύματα της ασφάλτου

0
tsakali_nekro-empros

Ανευρέθηκαν και περισυλλέχθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στο δρόμο προς το αεροδρόμιο Χρυσούπολης

Εφιστάται η προσοχή στους οδηγούς στο σημείο καθώς γίνεται διέλευση των τσακαλιών και δεν υπάρχει ειδική σήμανση

Ανησυχία έχει προκαλέσει στον Φορέα Διαχείρισης Βιστονίδας – Ισμαρίδας, η ανεύρεση τριών νεκρών τσακαλιών σε διάστημα μόλις 20 ημερών! Τα τσακάλια εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν  από το προσωπικό του Φορέα στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων εποπτείας – φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 24/11/11 και 13/12/11 στην επαρχιακή οδό Χρυσούπολης – Κεραμωτής, σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό Χαϊδευτό (σχεδόν στο ίδιο σημείο και οι δύο περιπτώσεις), αλλά και στις 3/12/11 στην επαρχιακή οδό Ερατεινού – Αγιάσματος, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Μ. Αλέξανδρος».

Τσακάλια θύματα της ασφάλτου…
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Φορέα κ. Μάνος Κουτράκης η περιοχή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για το τσακάλι καθώς έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός τσακαλιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 ομάδες των 4-6 ατόμων, με την τοπική πυκνότητα του πληθυσμού του να είναι μεγαλύτερη από 3 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (Conservation action plan for the golden jackal Canis aureus L. in Greece, WWF Greece, April 2004). Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη ο μεγαλύτερος αριθμός συναντάται στο ανατολικό μέρος του Δέλτα του Νέστου στην περιοχή της πρώην «Φωνής της Αμερικής» και αυτό επεξηγείται από τις απαγορεύσεις πρόσβασης  που υπήρχαν όταν  λειτουργούσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας ο θάνατος των ζώων οφείλεται σε τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα με την καταγραφή συλλέχθηκε γενετικό υλικό (δέρμα, τρίχες) το οποίο στάλθηκε στο σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, για ερευνητικούς σκοπούς.
«Το τσακάλι είναι άγριο ζώο και κατά συνέπεια δεν είναι εξοικειωμένο με την ανθρώπινη παρουσία. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας ( προς το αεροδρόμιο Χρυσούπολης), δεν υπάρχει κάποια περίφραξη αλλά και κάποια ιδιαίτερη σήμανση  που να προειδοποιεί τους οδηγούς για διέλευση άγριας πανίδας και αναπτύσσουν ταχύτητα και γι’ αυτό το λόγο προκαλούνται τα ατυχήματα. Τα τσακάλια προσπαθούν να διέλθουν τον δρόμο και πέφτουν θύματα της ασφάλτου…», επισημαίνει ο κ. Κουτράκης.

Κίνδυνος για τη ζωή των οδηγών
Δεν είναι μόνο όμως το τσακάλι που κινδυνεύει αλλά και ο ίδιος ο οδηγός καθώς η ξαφνική σύγκρουση με το ζώο υπάρχει κίνδυνος ανατροπής του αυτοκινήτου και κίνδυνος για τη ζωή του οδηγού και των επιβατών: «Παρακαλούμε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα τμήματα που προαναφέρθηκαν, αλλά και γενικά στις περιοχές του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς μπορεί να προκληθούν ατυχήματα με άγρια ζώα που προσπαθούν να διασχίσουν τους δρόμους», τονίζει ο κ. Κουτράκης.
Για την προστασία των άγριων ζώων αλλά και την προστασία των οδηγών ο Φορέας Διαχείρισης προτίθεται να καταθέσει μια σειρά προτάσεις στους αρμόδιους φορείς που θα περιλαμβάνουν περίφραξη ορισμένων σημείων διέλευσης ή υπόγειες διαβάσεις. Να σημειώσουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης έχει στελεχωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό  (7 άτομα) και αυτό διευκολύνει το παρεμβατικό του έργο στην προστασία του Εθνικού Πάρκου. 


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …