Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ΦίλιπποΠετσάλνικο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου,ενημέρωσε ότι ο Ευάγγελος Παπαχρήστος, τίθεται εκτός ΚοινοβουλευτικήςΟμάδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχρήστος, κατά την συζήτηση τουνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είχε χαρακτηρίσει«άδικο» τονομοσχέδιο, επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ότι«δίνουντην ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τουςμισθούς απότην κάθοδο».
Στην ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση του”πολυνομοσχεδίου” συμμετείχαν 286 βουλευτές. Το νομοσχέδιουπερψηφίστηκε με 156 ψήφους που μετά τη διαγραφή Παπαχρήστου αποτελούντηδύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία κατ’ άρθρον, που διεξήχθηκατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, για τα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής τουπρογράμματοςστήριξης της ελληνικής οικονομίας», τα άρθρα 4 (αυξήσεις ΦΠΑ), 14(επιχειρησιακές συμβάσεις) και 18 (εργασιακά) υπερψήφισαν μόνο οι 156βουλευτέςτου ΠΑΣΟΚ.
Τα άρθρα 2 (ΔΕΚΟ), 3 (προσλήψεις και εισοδηματική πολιτική),12 (Αγροτική Τράπεζα) και 15 (Διαιτησία) υπερψηφίστηκαν από 233βολευτές,δηλαδή και από τη ΝΔ.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το άρθρο 7 για τη διαγραφή χρεώνύψους 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο, αποσύρθηκε από τον υπουργόΟικονομικώνΓ.Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να επανέλθει σε πληρέστερη μορφή σεάλλονομοσχέδιο ενώ υπήρξε δέσμευση από τον υπουργό ότι θα δημοσιοποιήσειστοΔιαδίκτυο τη λίστα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου.
Εν τω μεταξύ η συζήτηση για το νομοσχέδιο που επιφέρειαλλαγές σε εργασιακά ζητήματα, ΔΕΚΟ και φορολογικά, διεξήχθη στη Βουλήσειδιαίτερα υψηλούς τόνους από την έναρξη της συνεδρίασης και με αφορμήτηδιαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο.
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνου τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι σήμερα δεν χρειάζονται τουςεύκολους εργατοπατέρες. Θέλουν κανόνες και αυτό διασφαλίζει τονομοσχέδιο».Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη κάνοντας παράλληλατιςμεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Υπογράμμισε δε, ότι γνώμοναςείναι τοδημόσιο συμφέρον κι όχι το πολιτικό κόστος.
Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης πουπροωθεί η κυβέρνηση, επανέλαβε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι ναμην γίνουναπολύσεις και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας.