Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στο Σπίτι του Χατζιδάκι

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στο Σπίτι του Χατζιδάκι

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Λίγο πριν την αποχώρησή του από τον θώκο της Νομαρχίας ο νομάρχηςΞάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης πραγματοποίησε επιθεώρηση σε υπό εξέλιξηέργα πουχρηματοδότησε η Νομαρχία προκειμένου να αποκομίσει μια σαφή εικόνα γιατηνπορεία των εργασιών. Έτσι συνοδευόμενος από παράγοντες της ΤεχνικήςΥπηρεσίαςτης Νομαρχίας επισκέφθηκε στις 11 το πρωί της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου το ,υπόαποκατάσταση,  διατηρητέομνημείο-οικίαπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, που μετατρέπεται σε «Πολυχώρο ΤέχνηςκαιΣκέψης» και την διερευνητική τομή στο χώρο του κλασσικού αρχαίουθεάτρουΑβδήρων.
 
Στο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι
Στο Σπίτι του Μάνου Χατζηδάκι υπάρχει τεχνικό συνεργείο και ήδηέχουν προχωρήσει οι εργασίες υποστύλωσης σ’ όλους τους ορόφους. Ο κ.Νομάρχηςεκτιμά ότι η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί το 2012. Σημειώνεται ότι ηαναστύλωσηγίνεται με πόρους της νομαρχίας παρότι είχαν γίνει και ενέργειες ναενταχθείστο ΕΣΠΑ: « Οι διαδικασίες ένταξης ήταν τόσο χρονοβόρες που ακόμη θαπεριμέναμε… και επειδή είναι τέτοιας ιστορικής σημασίας αποφασίσαμε νατοαρχίσουμε μόνοι μας», σημείωσε ο κ. νομάρχης. Παράλληλα τόνισε τηπολιτιστικήσημασία του έργου καθώς και την παράμετρο της τουριστικής του αξιοποίησης ώστε να καταστεί πόλος έλξης:««Ο πολιτισμόςείναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα και την κοινωνία μας. Ηαποκατάστασητου διατηρητέου μνημείου – οικίας που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκιςείναι χρέοςτιμής στον μεγάλο δημιουργό, άνθρωπο της σκέψης και της τέχνης, τοναείμνηστοΜάνο Χατζιδάκι, με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητά του. Οι εργασίεςπροχωρούν κανονικά  καιτο όραμά μας,πριν από αρκετά χρόνια, να πάρουμε στην κυριότητά μας, ως Νομαρχία, τονχώροαυτό και να τον αποκαταστήσουμε, με πολύ κόπο, πλέον υλοποιείται. Βρισκόμαστε σε μια σημαντική φάση καθώςπρόκειται γιατη στατική πλήρη αποκατάστασή του. Ένα κτίριο πολύ ταλαιπωρημένο απόφωτιές καισεισμούς και από αυθαίρετες χρήσεις. Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένακαθώς πολλάχρόνια ταλαιπωρήθηκα για να ξεπεράσω τη γραφειοκρατία του υπουργείουΠολιτισμούαλλά και την μεταβίβαση από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ένα κτήμαπλέον τηςκοινωνίας της περιφέρειας. Θα αποδοθεί στην κοινωνία της περιοχής, έναστολίδι,ένα καμάρι για όλους μας και ένα σημείο αναφοράς για τον τουρισμό. Σεσυνδυασμόκαι μ’ άλλα μνημεία μας θα αποδειχθεί σε πόλο έλξης».
 
Στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων
Ακολούθως ο κ. νομάρχης συνοδευόμενος από παράγοντες της αρμόδιαςΑρχαιολογικής Υπηρεσίας επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρωνόπουγίνεται διερευνητική τομή προκειμένου στο αρχαίο θέατρο. Υπενθυμίζουμεότι ηνομαρχία έχει συμβάλλει με το ποσό των 30.000 ευρώ για τις εργασίεςαυτές.Σχετικά ο κ. νομάρχης δήλωσε: «Όσον αφορά την τομή στο αρχαίο θέατρο,λαμβάνοντας εμείς, η Νομαρχία, την απόφαση χρηματοδότησης, με τηνθετική στάσητου Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνδρομή του «Διαζώματος», προχωρεί ητομή πουελπίζουμε να αναδείξει σημαντικά ευρήματα για να δρομολογηθεί στομέλλον ηαποκατάστασή του. Πρόκειται για ένα ιστορικό χώρο των κλασσικώνελληνικών καιρωμαϊκών χρόνων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…