35 εταίροι από δήμους και φορείς 9 χωρών (Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Σλοβενία, Σλοβακία, Αυστρία Ουγγαρία) φιλοξενούνται στην πόλη μας από το Επιμελητήριο Ξάνθης που ως εταίρος και το ίδιο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Vito που υλοποιείται από το Μάιο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2012 διοργάνωσε το 1ο διήμερο Συνέδριο στις 8 – 9 Οκτωβρίου οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα του ξενοδοχείου ELISSO. Στην ίδια αίθουσα παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τον συντονιστή του προγράμματος κ. Jeus Freudenberg και την επικεφαλής εταίρο του προγράμματος εκπρόσωπο του Δήμου Ptuj της Σλοβενίας κα Simona Kasman καθώς και την υπεύθυνη του προγράμματος στο Επιμελητήριο κα Ανθή Παναγιώτου.
Πρόγραμμα Vito για την παλιά πόλη
Το πρόγραμμα Vito αφορά στην «Ενσωματωμένη αστική ανάπτυξη των ζωτικής σημασίας ιστορικών πόλεων ως περιφερειακά κέντρα στην νοτιανατολική Ευρώπη» και βασίζεται στην ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως παράγοντας ολοκληρωμένης προσέγγισης ανανέωσης. Είναι προϋπολογισμού 2.5 εκ. ευρώ ποσό που μοιράζεται ισόποσα στους εταίρους προκειμένου ν υλοποιηθούν οι ακόλουθοι στόχοι:
1)Ανάπτυξη διεθνών στρατηγικών που θα διασφαλίζουν την χρήση και την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σαν σημαντικό μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης αναζωογόνησης.
2)Ανάπτυξη των ιστορικών πόλεων με σκοπό να παραμείνουν ελκυστικά μέρη διατηρώντας την κληρονομιά τους και βελτιώνοντας την ποιότητα των δημοσίων χώρων και διατηρώντας τον ρόλο τους σαν τοπικά / περιφερειακά κέντρα.
Οι μικρού και μεσαίου μεγέθους ιστορικές πόλεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις άριστες προϋποθέσεις τους λόγω του ελκυστικού χαρακτήρα τους έτσι ώστε να στηρίξουν κέντρα ολόκληρων περιοχών και να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της ιδιωτικής επένδυσης.
Το νitο εστιάζει στην προώθηση των διεθνικών αστικών δομών διακυβέρνησης και την εφαρμογή των πειραματικών μέτρων για να έχει τα ορατά αποτελέσματα που βελτιώνουν την ελκυστικότητα των πόλεων για να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη τους με την συνεργασία Τοπικών φορέων.
Για τον σκοπό αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 φάσεις:α) Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης. β)Προγραμματισμός και Μέθοδοι Προσέγγισης καλών πρακτικών γ)Τρόποι και Μέθοδοι Διαχείρισης της Αστικής ανανέωσης
δ)Διεθνική προσέγγιση
Σημειώνεται ότι οι συμμετέχουσες πόλεις οι οποίες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα έχουν μια μακροχρόνια παράδοση και εμπειρία σε θέματα αστικής ανανέωσης και διατήρησης της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αντιμετωπίζουν παρόμοια με εμάς προβλήματα.
Κοινά προβλήματα των ιστορικών κέντρων και οικισμών
Στο συνέδριο μίλησε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον οικισμό της Παλιάς πόλης , στις προσπάθειες του δήμου για την προστασία της και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, σημειώνοντας ότι ο δήμος έχει συγκεκριμένη στρατηγική, υλοποιεί προγράμματα και επιμέρους έργα υποδομών και επίσης στηρίζει τους 5000 κατοίκους της για τη δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο οικισμός. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην ίδρυση από το δήμο Ξάνθης του Δικτύου Βαλκανικών πόλεων με ιστορικά κέντρα το οποίο αποτελείται από 18 δήμους με μεσαίου μεγέθους ιστορικά κέντρα και τέλος επεσήμανε ότι προσβλέπει σε μια γόνιμη συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος νitο.
Όπως ειπώθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου θα ακολουθήσουν κι άλλα συνέδρια σε άλλες πόλεις εταίρους, θα γίνει καταγραφή των προβλημάτων και θα ακολουθήσει ένα πλάνο προτάσεων για την αντιμετώπισή τους, προς χρήση της πολιτείας. Να σημειώσουμε ότι τόσο από την εκπρόσωπο του δήμου Ptuj της Σλοβενίας που έχει ένα ιστορικό κέντρο 2000 ετών όσο και από τον γερμανό συντονιστή του προγράμματος κ. Jeus Freudenberg διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα με αυτά του οικισμού της παλιάς Πόλης σ’ ότι αφορά τόσο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει ένα χαρακτηρισμένο διατηρητέο οικισμό και τις παρεμβάσεις που επιτρέπονται σ’ αυτόν όσο και τη λειτουργικότητά του.
Οι 35 εταίροι χθες το απόγευμα ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη της Ξάνθης και αποκόμισαν ιδία άποψη τόσο και την αισθητική και την αρχιτεκτονική των κτιρίων όσο και για τη ζωή της.
Μαριάννα Ξανθοπούλου