Το ΤΕΜΠΜΕ δεν είναι πανάκεια

0

Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ξάνθης να διοργανώσει ημερίδα με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ κ. Νίκο Δομένικο – πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 7.30μ.μ. στο «Ελισσώ» – χαιρετίστηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, ο οποίος κατέκλυσε την αίθουσα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος αλλά και να εκφράσει τις ενστάσεις του ή τις διαμαρτυρίες του για τον αποκλεισμό επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση με «πάτημα» ότι δεν πληρούν κάποια κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα δανειοδότησης – κυρίως τις τρεις κερδοφόρες χρήσεις. Η προσέλευση και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών υποδηλώνει παράλληλα και τη δυσπραγία των επιχειρήσεων και την αγωνία τους να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους.
Τα «αγκάθια» του ΤΕΜΠΜΕ
Ο κ. Δομένικος αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, ως την Πέμπτη, είχαν εγκριθεί 16.497 δάνεια, ύψους 1,948 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται τα 1,559 εκατ. ευρώ και ότι στον νομό μας έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 100 επιχειρήσεις. Παράλληλα ανέλυσε τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην «πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας», όπως χαρακτηριστικά είπε, που είναι η εικόνα της μέσα από την φορολογική δήλωση, υπονοώντας έμμεσα ότι ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να φοροδιαφεύγει. Ενστάσεις εκφράστηκαν από πολλούς επιχειρηματίες για το ρόλο των τραπεζών και κυρίως στο γεγονός ότι τους ταλαιπωρούν ή στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους είναι πολύ φειδωλές ή τους «κόβουν» από το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούνται όχι οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη τη δανειοδότηση αλλά οι εύρωστες οικονομικά, καθιστώντας ουσιαστικά «δώρον άδωρον» το πρόγραμμα. Ο κ. Δομένικος προς απάντηση ξεκαθάρισε ότι το ΤΕΜΠΜΕ δεν είναι πανάκεια και ότι ουσιαστικά πρόκειται για πρόγραμμα δανειοδότησης για το οποίο ο επιχειρηματίας θα κληθεί να πληρώσει δόσεις και πρέπει να κάνει το κουμάντο του.

Χαρακτηριστικά του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ
• Άτοκο κεφάλαιο κίνησης για την επιχείρηση
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει επιδότηση που θα καλύπτει πλήρως το επιτόκιο (προκαθορισμένο επιτόκιο Εuribor +2,1 μονάδες+0,6 εισφ. Ν. 125/75)
• Το δάνειο είναι εγγυημένο
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει εγγύηση έως 80% χωρίς την παροχή επιπλέον εξασφαλίσεων από την επιχείρηση στη τράπεζα
• Το ύψος του δανείου για κεφάλαιο κίνησης μπορεί να φτάσει το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της εταιρίας των τριών τελευταίων ετών με ανώτατο όριο δανείου 350.000 ευρώ.
• Η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης θα είναι 3 έτη
• Η προμήθεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα είναι σταθερή 1% επί της εγγύησης και θα καταβάλλεται εφάπαξ
• Η κάθε επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μία φορά αίτηση έτσι ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις
Ένα παράδειγμα:
Μια εμπορική επιχείρηση με μέσο τζίρο τριετίας 150.000 ευρώ απευθύνεται σε όποια συνεργαζόμενη τράπεζα επιθυμεί. Η τράπεζα αξιολογεί την επιχείρηση γνωρίζοντας όμως ότι πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις του νέου προγράμματος. Η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει δάνειο έως 45.000 ευρώ χωρίς να υποθηκεύσει την όποια περιουσία του επιχειρηματία ή να ζητήσει οποιαδήποτε άλλη εξασφάλιση. Το επιτόκιο είναι δεδομένο και επιβαρύνει μόνο το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Ποιους αφορά το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου και εγγύησης για κεφάλαια κίνησης;
• Υγιείς επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον τρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις και τρία συνεχόμενα χρόνια κερδοφορίας
• Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.
• Όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας (το Ταμείο Εγγυοδοσίας ακολουθεί τον κανονισμό de minimis της Ε.Ε. (1998/2006) σύμφωνα με τον οποίο εξαιρείται η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες και η γεωργική παραγωγή και κτηνοτροφία)
• Επιχειρήσεις όλων των εταιρικών μορφών και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
• Είναι ανεξάρτητες επιχειρήσεις. Μία επιχείρηση είναι ανεξάρτητη εάν: α) δεν έχει συμμετοχή 25% ή περισσότερο σε άλλη επιχείρηση, β) το 25% ή περισσότερο του κεφαλαίου της ανήκει σε μία άλλη επιχείρηση ή σε δημόσιο οργανισμό ή από κοινού σε πολλές συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε δημόσιους οργανισμούς, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, γ) δεν καταρτίζει ενοποιημένους λογαριασμούς ούτε περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς επιχείρησης που καταρτίζει ενοποιημένους λογαριασμούς και συνεπώς δεν είναι συνδεδεμένη επιχείρηση.
Ποιες επιχειρήσεις δεν αφορά:
• Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πρωτογενή τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, γεωργική παραγωγή και κτηνοτροφία)
• Επιχειρήσεις που διατηρούν βιβλία Α’ κατηγορίας (πλανόδιοι, περίπτερα…)
• Επιχειρήσεις που η τράπεζα αξιολογεί αρνητικά ως προς τη βιωσιμότητα τους και την ικανότητα τους να αποπληρώσουν το δάνειο λόγο επιβαρημένων λοιπών στοιχείων (μεγάλες οφειλές, Τειρεσίας…).
Οι ελάχιστες προϋποθέσεις φτάνουν για την σύναψη δανείου:
Με τις ελάχιστες προϋποθέσεις η επιχείρηση αλλά και η τράπεζα γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι επιλέξιμη για την εγγύηση και την επιδότηση του ΤΕΜΠΜΕ. Το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά τη θέση της επιχείρησης απέναντι στη τράπεζα. Η τράπεζα ωστόσο οφείλει να αξιολογήσει την επιχείρηση ως προς τη βιωσιμότητα της και την δυνατότητα αποπληρωμής του κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας δεν εγγυάται την σύναψη του δανείου. Η εγγύηση δεν είναι δάνειο.
Ποιο το όφελος της επιχείρησης;
Οι επιχειρήσεις που πληρούν τις ελάχιστες αυτές προϋποθέσεις, θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν άτοκο δάνειο για να το χρησιμοποιήσουν όπως αυτές κρίνουν. Θα μπορούν να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους, να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενα δάνεια, να πληρώσουν προμηθευτές, ή άλλες υποχρεώσεις τους. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρήματα ή ακίνητη περιουσία που ενδεχομένως ήταν δεσμευμένα ως κάλυψη για άλλα δάνεια ή που θα τους δέσμευε η τράπεζα για το συγκεκριμένο δάνειο αν δεν είχαν την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ είναι καινοτόμο γιατί:
Επιδοτούνται για πρώτη φορά οι τόκοι σε κεφάλαια κίνησης
Σε περίπτωση κατάπτωσης το ΤΕΜΠΜΕ καταβάλλει το εγγυημένο ποσό στην τράπεζα άμεσα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες (δεν ασκεί την ένσταση διζήσεως)
Η διαδικασία υποβολής θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση &#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο ΚΑΠΗ για δροσιά στον καύσωνα

Λόγω του επερχόμ^…