Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Τέλος παρεπιδημούντων και δράσεις Ε.Β.Ε. για την κρίση

Τέλος παρεπιδημούντων και δράσεις Ε.Β.Ε. για την κρίση

0

Παρ’ όλο που πολλοί θα περίμεναν μία συνέχεια των διαξιφισμών, που μέσω επιστολών προς τον Τύπο προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Ε.Β.Ε. Ξάνθης, μεταξύ του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννη Αθανασιάδη, και των κυρίων Ανδρικόπουλου και Κατσαρίκα, τελικά ο προβληματισμός για τα πραγματικά προβλήματα των επαγγελματιών του τόπου μας ήταν που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις όλων.
Στη συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009, στις 19:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρός του, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, ο οποίος διατύπωσε, για μία ακόμη φορά, τις θέσεις της Διοίκησης του Ε.Β.Ε. Ξάνθης αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στους ξανθιώτες επιχειρηματίες η τρέχουσα οικονομική κρίση και τους τρόπους που αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν. Παράλληλα όμως έκανε πληθώρα έμμεσων αναφορών προς τον κ. Αθανασιάδη και την κριτική που αυτός άσκησε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που, σύμφωνα με τον τελευταίο, δεν ανέλαβε το Επιμελητήριο, κατά την διάρκεια της εν λόγω οικονομικής κρίσης. Μίλησε για ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις βασισμένες σε ψεύδη και κομματικές εντολές και υπεραμύνθηκε των σχέσεων της διοίκησης του Επιμελητηρίου με τον πρώην ΥΠ.Α.Α.Τ., κ. Αλέξανδρο Κοντό, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο είχε πράξει και με τον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ., πράττοντας πάντα προς όφελος των ξανθιωτών επαγγελματιών.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο γραμματέας του Ε.Β.Ε., κ. Κατσαρίκας, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον κ. Αθανασιάδη για το περιεχόμενο των επιστολών του που τυχόν τον έθιξαν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι επιστολές του κ. Αθανασιάδη ήταν που προκάλεσαν μια τέτοια αντίδραση με τις επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα προς τον ίδιο. Αναφέρθηκε φυσικά και ο κ. Κατσαρίκας στα προβλήματα από την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τόπου μας, κάνοντας παράλληλα και τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Αυτές περιελάμβαναν την παράταση της εξόφλησης των εισφορών των μελών προς το Ε.Β.Ε. για την φετινή χρονιά, την επαναφορά όσων από τις προτάσεις είχαν κάνει οι παραγωγικοί φορείς στα αρμόδια υπουργεία στην τελευταία κάθοδό τους στην Αθήνα και δεν υλοποιήθηκαν ακόμη, την δημιουργία ενός γραφείου στήριξης του επιχειρηματία από το Ε.Β.Ε. καθώς και την δημιουργία ενός «Αντί – Τειρεσία» που θα καταγράφει τις παράνομες συμπεριφορές των τραπεζών απέναντι στους επιχειρηματίες, ώστε να γνωρίζουν οι τελευταίοι κατά την επιλογή συνεργασιών μαζί τους. Σχολιάζοντας τις προτάσεις ο κ. Ανδρικόπουλος τις απέρριψε ως ανέφικτες.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κ. Αθανασιάδης ο οποίος σημείωσε ότι οι προτάσεις της διοίκησης ήταν από ανύπαρκτες έως γενικόλογες, χαρακτήρισε δε την επίθεση που δέχθηκε, μέσω επιστολών, από τον κ. Κατσαρίκα ως άνανδρη, που προκλήθηκε από την έλλειψη επιχειρημάτων, τόσο από τον ίδιο, όσο και από την παράταξή του, παρουσιάζοντας παράλληλα τις δικές του προτάσεις για την έξοδο των ξανθιωτών επιχειρηματιών από τα αδιέξοδα που τους ταλαιπωρούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αθανασιάδης πρότεινε την σύγκληση διευρυμένης σύσκεψης σε επίπεδο Θράκης για την στήριξη των επιχειρήσεων του τόπου μας, την ίδρυση γραφείου νομικής κάλυψης από το Επιμελητήριο, την ίδρυση γραφείου ενημέρωσης των επαγγελματιών για θέματα νομικού, τραπεζικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα, καθώς και την πραγματοποίηση μιας συνεδρίασης με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης «όχι όμως όπως εκείνη που έγινε με την παρουσία του κ. Κοντού», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Στην απάντησή του ο κ. Ανδρικόπουλος απέρριψε τις προτάσεις του κ. Αθανασιάδη, χαρακτηρίζοντάς τες «έκθεση ιδεών».
Επί του βήματος ακολούθησαν τον κ. Αθανασιάδη οι κύριοι Γ. Μυλωνάς και Γιάννης Σιούτας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν για το Επιμελητήριο οι προσωπικές αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν, μέσω του Τύπου, ενώ ο δεύτερος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έκανε για την διευθέτηση των προβλημάτων που ανέκυψαν στη διαδικασία δανειοδότησης των επαγγελματιών της Ξάνθης μέσω του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., ζητώντας παράλληλα πιο συγκεκριμένες προτάσεις από την διοίκηση του Ε.Β.Ε.
Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της κατάργησης του δημοτικού τέλους παρεπιδημούντων, που αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού, με άτυπο εισηγητή τον πρόεδρο του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, κ. Δημήτριο Πασσαλή. Ο τελευταίος κατήγγειλε τον φόρο ως «βρόγχο για τις επιχειρήσεις – μέλη του σωματείου» καταγγέλλοντας επίσης τόσο την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για την στάση της στο θέμα, όσο και το γεγονός ότι 48% των εσόδων, όπως υποστήριξε, των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί καταλήγουν σε φόρους υπέρ τρίτων, «στραγγαλίζοντας» έτσι την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Ζήτησε επίσης από το Ε.Β.Ε. να κάνει γνωστό το πρόβλημα αυτό στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, ενώ από το μέλος του Ε.Β.Ε. και πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κ. Στέλιο Μωραϊτη, ζήτησε να παρέμβει ώστε αντιπροσωπεία του Σωματείου να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ξάνθης, ώστε να του εκθέσει τα προβλήματα του κλάδου στην πόλη μας. Για το ίδιο θέμα και στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν για το θέμα τόσο ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, όσο και το μέλος του Ε.Β.Ε., κ. Μωραΐτης, καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο τέλος ως άδικο αλλά και ρατσιστικό, αφού επιβάλλεται μόνο σε μία συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία, προτείνοντας την κατάργησή του. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο τελευταίων ομιλητών ήταν η θέση του κ. Μωραϊτη ότι θα πρέπει να καταδικασθεί τόσο η θέση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. επί του θέματος, όσο και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γεώργιος Παπανδρέου, για το γεγονός ότι δεν πήρε θέση υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου.
Λόγω της μεγάλης διάρκειας της συνεδρίασης, αποφασίστηκε να συζητηθούν επί τροχάδην τα υπόλοιπα θέματα, με μόνη ουσιαστική αναφορά στο θέμα της συνεργασίας του Ε.Β.Ε. με τα επιμελητήρια του εξωτερικού με τα οποία υπέγραψε και την σχετική σύμβαση, για το οποίο ο κ. Ανδρικόπουλος αρκέστηκε ν’ αναφέρει πως «προχωράει καλά, με ανταλλαγή αλληλογραφίας και συγκέντρωση προτάσεων από τα συμβληθέντα μέρη». Για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε και η εισήγηση του κ. Μωραϊτη για το πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα, που προβληματίζει πολλούς επιχειρηματίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…