Σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης βρίσκεται ο ΣΥΝ και για το σκοπό αυτό ανοίγει ένα κύκλο διαλόγου επιλέγοντας τη διαδικασία «ν’ αφουγκράζεται τη βάση του», προκειμένου να σχηματοποιηθεί μια νέα οργανωτική, πολιτική δομή, η οποία θ’ αποτελέσει και την πολιτική του πλατφόρμα και ένα νέο οργανωτικό μοντέλο. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται πανελλαδικά ολομέλειες των νομαρχιακών επιτροπών, όπου τα μέλη καταθέτουν τις θέσεις και τις προτάσεις του οι οποίες αφού αξιολογηθούν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ που συνεδριάζει την επόμενη Κυριακή και οριστικοποιηθούν θα κατατεθούν ως πολιτικό μανιφέστο του ΣΥΝ στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί τέλος Νοεμβρίου.
Στην Ξάνθη η Ολομέλεια της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στις 8 το βράδυ στο ξενοδοχείο Ορφέας στην Ξάνθη παρουσία του γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης κ. Νίκου Καλιαμπάκα, του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ κας Σπυλιωπούλου Μάγδας και μελών του ΣΥΝ.
Στόχος: Νέα ώθηση στο ΣΥΡΙΖΑ
«Υπάρχει ανάγκη και είναι πολύ σημαντικό για μας να ξέρουμε τι λέει η βάση του κόμματος, τι λένε οι οργανώσεις. Μ’ αυτή τη λογική θα κουβεντιάσουμε σήμερα Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυτή είναι η προσπάθεια μας και η προσδοκία μας να δώσουμε νέα ώθηση στην πολιτική μας συμμαχία στο ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος Νοεμβρίου κάνουμε την πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, διαβούλευση με τα μέλη μ’ όλες τις οργανώσεις να καταθέσουν προτάσεις πως θέλουν να προχωρήσει αυτή τη πολιτική συμμαχία με ποιο τρόπο και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις», επισημαίνει η κα Σπυλιωπούλου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όποια πρόταση και αν επιλεχθεί είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα πάρουμε αποφάσεις που θα υπερβαίνουν τις συνεδριακές μας αποφάσεις».
Προγραμματική και κοινωνική η αντιπολίτευση του ΣΥΝ
Σ’ ότι αφορά το είδος της αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΝ η κα Σπυλιωπούλου την κατονόμασε ως προγραμματική και κοινωνική: «Κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση Ωστόσο έχουμε την άποψη ότι αν παραμένουμε μόνο στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης και κρίσεων η δουλειά μας θα ήταν μισή. Μας ενδιαφέρει η δουλειά που κάνουμε μέσα στην κοινωνία. Για αυτό είμαστε σε επαφή μ’ όλους τους πολίτες που έχουν προβλήματα, τα παιδιά των Stage που θα βρεθούν στο δρόμο. Μας ενδιαφέρει λοιπόν μια αντιπολίτευση που θα συνδυάζει την κοινωνική παρέμβαση αλλά και την κοινοβουλευτική πολιτική αντιπολίτευση».
Το ΠΑΣΟΚ αναδιπλώνεται σε σχέση με τις ελπίδες που «πούλησε» στο κόσμο
Αναφορικά με τις 30 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνηση η κα Σπυλιωπούλου εξέφρασε την άποψη ότι το πρώτο δεκαήμερο η κυβέρνηση «έπαιξε» επικοινωνιακά διατηρώντας τις προσδοκίες του κόσμου όμως στη συνέχεια απογοήτευσε ιδιαίτερα με τις επιλογές της στο θέμα των παιδιών των Stage: « Η κυβέρνηση το πρώτο δεκαήμερο προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα. Και ο κόσμος το είδε θετικά
Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση παίρνοντας στην πλάτη του μεγάλο κομμάτι προσδοκιών του κόσμου που είχε ανάγκη ν’ αλλάξουν πράγματα στη ζωή του. Ο κόσμος στην μεγάλη του δυσκολία το εμπιστεύθηκε γι αυτές τις ελπίδες και τις προσδοκίες και το έκανε κυβέρνηση. Τώρα μετά το πρώτο δεκαήμερο ο καθένας είναι απέναντι σ’ αυτά που υποσχέθηκε στις πολιτικές που πρέπει να κάνει για τον κόσμο της δουλειάς, της ανεργίας με τα ζητήματα της παιδείας και θεωρώ ότι τα πρώτα δείγματα της νέας διακυβέρνησης είναι απογοητευτικά σε δύο επίπεδα.
Φαίνεται ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αναδιπλώνεται σε σχέση με τις ελπίδες που «πούλησε» στο κόσμο και απ’ την άλλη μεριά υπάρχει απόλυτη αδυναμία -εμείς λέμε επιλογή – ν’ αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Γνωρίζετε τις αμφίσημες θέσεις του ν’ αντιμετωπίσει το ζήτημα των συμβασιούχων».
Η θέση του ΣΥΡΙΖA για τα Stage
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ότι αφορά τα Stage και όπως την εξέφρασε η κα Σπυλιωπούλου συνίσταται σε: Μοριοδότηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κατάργηση των Stage από δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα – σημείο διαφοροποίησης με το ΠΑΣΟΚ.
«Άνθρωποι που δουλεύουν τόσα χρόνια σε θέσεις συγκεκριμένες, με συγκεκριμένο έργο και αρμοδιότητα, συγκεκριμένη υπευθυνότητα, σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη της δημόσιας διοίκησης να έχει καλυμμένες αυτές στις θέσεις. Πρέπει να υπάρξει μοριοδότηση. Αυτή δεν μπορεί να είναι στο 50%. Αν τα Stage είναι βαρβαρότητα στον δημόσιο τομέα για ποιο λόγο να μην είναι το ίδιο στον ιδιωτικό;
Είναι σαν να χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις μέσα από την διαδικασία της μαθητείας και να το κάνουμε αυτό με ανασφάλιστους εργαζόμενους. Ο ΣΥΝ λέει όχι στα Stage στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», κατέληξε η κα Σπυλιωπούλου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου