Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ζητούν από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της

Ζητούν από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της

0

Συνεχίζεται η «μάχη» για την επιδότηση του 50% στον καπνό με τους καπνοπαραγωγούς να είναι αποφασισμένοι να κάνουν παράσταση ακόμη και στο Μαξίμου προκειμένου να συμπεριληφθούν οι διεκδικήσεις τους, στις προτάσεις που θα καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τις 15 Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κλιμάκωση του αγώνα με δυναμικές κινητοποιήσεις» ήταν η ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στη πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου. Να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομάδας καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Πασχαλίδης, ο οποίος και συμφώνησε με τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ που εκφράζονται στο ψήφισμα που εκδόθηκε. Να σημειώσουμε ότι οι καπνοπαραγωγοί όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους παραπλάνησε και ενώ στην αρχή τους είπε ότι θα τους αποδοθούν 567 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 50% της επιδότησης από το 2009 – 2013 τους δίνει μόνο 256 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 38% ενώ για τα υπόλοιπα 240 εκ. ευρώ τους λέει ότι θα αποδοθούν με άλλους τρόπους χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποιους.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

(Θεσσαλονίκη 29/06/09)
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, όλοι οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που ασκείται στον τομέα του καπνού (από το 2004 μέχρι σήμερα) και έχει σαν αποτέλεσμα, μόνο οι καπνοπαραγωγοί να χάνουν πάνω από 70% του εισοδήματος τους μετά το 2009.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ
Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για τη μεταρρύθμιση του τομέα του καπνού που ψήφισε η σημερινή Κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2004 (και παρά τις προσπάθειες που έγιναν) δεν άλλαξε το Νοέμβριο του 2008 με το Διαγνωστικό Έλεγχο της ΚΑΠ, αποτελεί άνιση, άδικη και διακριτική μεταχείριση σε βάρος των καπνοπαραγωγών.
Οι μέχρι σήμερα πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί (σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο) για την αποκατάσταση αυτής της άνισης και απαράδεκτης απόφασης – μεταχείρισης δεν είχαν αποτέλεσμα και δεν διασφαλίζουν το σύνολο των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών μέχρι το 2013. Οι μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις όλων των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το 2004 «ότι οι καπνοπαραγωγοί θα πάρουν όλα τα χρήματά τους» δεν είχαν ανταπόκριση, με αποτέλεσμα όλοι οι καπνοπαραγωγοί να έχουν εξαπατηθεί.
Στο διάστημα της τριετίας 2010-2012, το συνολικό ποσό που παρακρατείται από το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και μεταφέρεται στο 2ο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη) ανέρχεται σε 567 εκατ. ευρώ.
Η επιστροφή των παρακρατούμενων αυτών πόρων, στο σύνολο των καπνοπαραγωγών είναι ανέφικτη, γιατί η απορρόφηση των κονδυλίων του 2ου πυλώνα απαιτεί (εκτός της εθνικής και κοινοτικής συμμετοχής) την οικονομική συμμετοχή των ίδιων των καπνοπαραγωγών και μάλιστα στο απαράδεκτο ποσοστό του 50%, όταν σε άλλα προγράμματα άλλων Υπουργείων (στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών) η ίδια συμμετοχή περιορίζεται σε ποσοστό 20%.
Παρά το ότι πλησιάζει η ημερομηνία υποβολής προς έγκριση του τροποποιημένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα μέτρο, αλλά και χωρίς γραφειοκρατία, καμία δράση, για το πώς και πότε το συνολικό ποσό των 567 εκατομ. θα επιστρέψει στους καπνοπαραγωγούς, από τους οποίους παρακρατήθηκε.
ΖΗΤΑΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Την αποκατάσταση της αδικίας του 2004 και την επιστροφή του συνόλου των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών. Μόνο ο 1ος πυλώνας της ΚΑΠ διασφαλίζει το εισόδημά μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» που στοχεύουν να δικαιολογήσουν ή να ωραιοποιήσουν τις αποφάσεις του 2004 και του 2008.
Η Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, έναντι των καπνοπαραγωγών. Επιτέλους η πολιτική πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία.
Να σταματήσουν τα ψέματα και η κοροϊδία με τις μελέτες και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Εδώ και τώρα ουσιαστικές αποφάσεις και λύσεις που θα αποκαθιστούν την αδικία και θα αντιμετωπίζουν τους καπνοπαραγωγούς ισότιμα με τους άλλους αγρότες.
Η σημερινή οικονομική κρίση που βιώνουμε χωρίς «τα δικαιώματα του καπνού», δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης. Όπως βρέθηκαν τα χρήματα για τις τράπεζες έτσι επιβάλλεται να βρεθούν τα χρήματα για τους καπνοπαραγωγούς.
Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας και όσων συνεχίζουν να παράγουν καπνό, με στόχο να διατηρηθεί και γιατί όχι, να επεκταθεί η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ
Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με δυναμικές κινητοποιήσεις (τοπικά ή κεντρικά) με κάθε τρόπο και θα υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματά μας με κάθε μέσο, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τη γη μας, για να παράγουμε, για να έχουμε μέλλον και προοπτική, εμείς και τα παιδιά μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…