Κανένα κρούσμα στην Ξάνθη

0

«Πανδημία» της νέας γρίπης κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Πέμπτη 11 Ιουνίου ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στην ανώτατη κατηγορία 6 που αντιστοιχεί σε πανδημία -την πρώτη από το 1968. Το επίπεδο συναγερμού 6 σημαίνει μόνο ότι η εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 πληροί τα επίσημα κριτήρια της πανδημίας -το κυριότερο από αυτά είναι η σταθερή εξάπλωση από άνθρωπο σε άνθρωπο πέρα από την ήπειρο στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Το μέτρο επιτρέπει τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων, αν και ο ιός δεν έχει παρουσιάσει επικίνδυνες μεταλλάξεις και παραμένει σχετικά ήπιος.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λέει ο υπουργός
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο την κήρυξη πανδημίας της νέας γρίπης από τον ΠΟΥ. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής, καθώς τα όποια κρούσματα στη χώρα -12 μέχρι στιγμής- αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.
Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι όλοι στη χώρα μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς αφ’ ενός είναι λίγα τα κρούσματα στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες χώρες, αφ’ ετέρου όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι ασθενείς επέστρεψαν ασφαλείς στις οικογένειές τους.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο θέμα της προσωπικής υγιεινής και εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους ή το ΚΕΛΠΝΟ, στο τηλέφωνο 210-5212054. Σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν εξαιτίας της αναβάθμισης του επιπέδου συναγερμού στο 6, λόγω της κήρυξης πανδημίας, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι το βάρος θα πέσει στις πύλες εισόδου στη χώρα, λόγω της τουριστικής περιόδου, καθώς και στην ετοιμότητα περισσότερων νοσοκομείων.
Έτσι, σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών θα βρίσκονται πλέον και τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Λάρισας, Πάτρας, Ρόδου και το Αττικόν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα αυξηθεί από 15% σε 20% και πλέον, το απόθεμα εμβολίων για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Κανένα κρούσμα στην Ξάνθη
Όπως μας πληροφορεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Πέτρου, στην Ξάνθη δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα της νέας γρίπης. Υπήρξαν κάποια περιστατικά που είχαν συμπτώματα γρίπης, όμως από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι ήταν απλή γρίπη. Ο κ. Πέτρου τόνισε ότι στο νοσοκομείο Ξάνθης έχουν παρθεί όλα τα μέτρα όπως ορίζει το υπουργείο, ότι έχει συσταθεί επιτροπή για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε περιστατικού και ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος υποδοχής με αρνητική πίεση με νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη βάση ειδικά εξοπλισμένο (μάσκες κ.λ.π.) για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ύποπτου κρούσματος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ο ιός της νέας γρίπης ο ασθενής σύμφωνα με τις οδηγίες μεταφέρεται με ασθενοφόρο στα νοσοκομεία αναφοράς στο (ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης ή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης).
Ο κ. Πέτρου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια αντιϊκών φαρμάκων και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας.
Το ίδιο διαβεβαιώνει και ο προϊστάμενος της Νομαρχιακής υπηρεσίας Υγείας κ. Νεάρχου, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής πήρε μέρος στη σύσκεψη στο υπουργείο υγείας, με παράγοντες του υπουργείου και του ΚΕΛΠΝΟ. Ο κ. Νεάρχου μας πληροφόρησε ότι παρότι ο ΠΟΥ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού ισχύουν τα ίδια μέτρα απλά αυξάνεται ο βαθμός ετοιμότητας. Επεσήμανε δε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα από πλευράς πρόληψης – υπάρχουν 96.000 διαθέσιμες μάσκες και αντιμετώπισης – επάρκεια φαρμάκων και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Χωρίς θερμική κάμερα το Αεροδρόμιο της Χρυσούπολης
Παρότι ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωνε ότι σ’ όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας έχει εγκατασταθεί θερμική κάμερα προκειμένου να εντοπίζονται ύποπτα κρούσματα (έχουν εντοπιστεί από 2 κρούσματα από θερμική κάμερα) και να ελέγχονται ώστε να μην υπάρξει μετάδοση του ιού εντούτοις με μια απλή έρευνα που έκανε το «Ε» απευθυνόμενο στο τμήμα αερολιμενικού ελέγχου του αεροδρομίου Χρυσούπολης, διαπιστώθηκε ότι παρότι διεθνής κρατικός αερολιμένας το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης, πράγμα που σημαίνει ότι δέχεται επιβάτες από όλες τις χώρες, αριθμός που αυξάνεται το καλοκαίρι , εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει εγκατασταθεί θερμική κάμερα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…