Πολιτική εκδήλωση για τις εκλογές με παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο.
Σε κλίμα μουδιασμένο, αλλά που δείχνει να ‘παίρνει τα πάνω’ του, παρουσιάστηκαν από το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Δημήτρη Βίτσα, οι υποψήφιοι βουλευτές Ξάνθης στους ‘Συνασπισμένους’ και μη που παραβρέθηκαν στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.
-Ζεϊμπέκ, Καλιαμπάκας, Καρανάσου-Μπατζακίδου, Κεχαγιά, Μαλκότς
Οι υποψήφιοι είπαν δυο λόγια για την υποψηφιότητά τους αλλά και για τον πολιτικό χώρο που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν και κοινή ήταν η τοποθέτηση ότι η Αριστερά είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή απόλυτα απαραίτητη.
Ο κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, φαρμακοποιός, εξέφρασε την άποψη ότι «προτεραιότητα δεν είναι η μειονότητα, αλλά η ανάπτυξη, η εκπαίδευση και να λύσουμε τα προβλήματα της περιοχής». Εν αντιθέσει ο κ. Χασάν Μαλκότς, οδοντίατρος και δημοτικός σύμβουλος στην Ξάνθη, εστίασε περισσότερο στο θέμα της μειονότητας, δηλώνοντας: «η μεταχείριση της μειονότητας είναι από το ’74 ευκαιριακή. Τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων τις ξέρουμε, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι απόλυτα εναρμονισμένες με αυτές της μειονότητας». Σχετικά με τη δική του υποψηφιότητα ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ μέλος, έτρεφε πάντα συμπάθεια για το Συνασπισμό.
Οι κυρίες του ψηφοδελτίου, η κ. Καρανάσου-Μπατζακίδου Μαρία και η κ. Κεχαγιά Ευαγγελία, φαρμακοποιός, εξέφρασαν τη δική τους άποψη για τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία. Η κ. Καρανάσου-Μπατζακίδου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, εξέφρασε την αγωνία της για τα όσα συνέβησαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα ανέδειξε και την θετική πλευρά των εξελίξεων. Η απόφαση για τη δική της υποψηφιότητα συνοψίζεται στη φράση: «πονάω για την παιδεία και θα αγωνιστώ γι’ αυτήν». Η συνυποψήφιά της κ. Κεχαγιά Εβίτα, φαρμακοποιός, περιέγραψε το χαρακτήρα των αγώνων της Αριστεράς με επίκεντρο τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία.
Τέλος, ο κ. Νίκος Καλιαμπάκας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού, δήλωσε ότι: «πραγματικά οι εκλογές μας βρήκαν στη χειρότερη στιγμή, αλλά έφεραν τελικά και κάποια αντίθετα αποτελέσματα, αυτό που λέμε κομματικό πατριωτισμό. Θεωρώ ότι θα πάμε πολύ καλά τοπικά και στόχος μας είναι οι 1980 ψήφοι που πήραμε την προηγούμενη φορά να αυξηθούν έστω και κατά μία».
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο κ. Βίτσας σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες ανέφερε ότι οι υποψήφιοι είναι ικανότατοι και από την πρώτη στιγμή προθυμότατοι, παρά τις εσωκομματικές εντάσεις και συνέχισε την ομιλία του για την Αριστερά, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, την ενιαία δράση και τον εναλλακτικό προγραμματικό σχεδιασμό.
-‘Ο κόσμος είναι πεισμωμένος και γι’ αυτό πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα που μας συνδέει με τις νίκες του ΣΥΡΙΖΑ’
Σε δηλώσεις του ο κ. Βίτσας μίλησε τόσο για το στοίχημα όσο και τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου για το ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ δήλωσε: «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να κερδίσει τη μάχη γιατί ο τόπος χρειάζεται μια δυναμική αριστερά και η κυβέρνηση που θα προκύψει χρειάζεται μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση». Όσον αφορά στον αντίκτυπο που είχαν οι εσωκομματικές εντάσεις και στο κατά πόσο οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να ξαναεμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση ήταν ότι: «Ο κόσμος είναι πεισμωμένος γι’ αυτό και πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα που μας συνδέει με τις νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσουμε τους όρους που η αριστερά χρειάζεται για να είναι ωφέλιμη στην κοινωνία και ενοχλητική στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα». Σχετικά με την επόμενη μέρα και το διακύβευμα της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας παραδέχτηκα ότι: «αυτό το τελευταίο διάστημα υπήρξαμε εσωστρεφείς, λίγο υπερβολικοί αλλά πολύ δημοκρατικοί και η δημοκρατία έχει πολύ διάλογο. Στόχος μας δεν είναι μόνο να διατηρήσουμε τη συνοχή μας, αλλά να διευρύνουμε το ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνοντας και άλλες δυνάμεις. Τέλος, η παρουσία των Οικολόγων-Πράσινων καλωσορίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, αν και, δια στόματος Δημήτρη Βίτσα, «δεν είναι τόσο κινηματικοί και δε συμμετέχουν στις διεκδικήσεις».
Ελένη Διαφωνίδου