Σημαντική βοήθεια για τις Μ.Μ.Ε.

0

Μία νέα προσπάθεια από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου και πιο συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του επόμενου μήνα, προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε δεκαεπτά χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας. Πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κοινοτικά κονδύλια, μέσω του ΕΣΠΑ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και για την αξιολόγηση του προγράμματος, το «Ε» απευθύνθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, οικονομολόγο και σύμβουλο επιχειρήσεων, επικεφαλής της «Cosmos Business Services», η οποία δραστηριοποιείται στην πόλη μας, στον χώρο των λογιστικών, φοροτεχνικών, κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, καθώς και στον χώρο της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για διάφορα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων.

Μιλώντας αναλυτικά για το πρόγραμμα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 1,05 δις ευρώ και αναμένεται να ενισχύσει περίπου 17.000 επιχειρήσεις στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών γενικότερα, καλύπτει δηλαδή ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Το ποσοστό επιδότησης θα φτάνει στο 65% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού που θα υποβάλλουν με τα επενδυτικά τους σχέδια οι επιχειρήσεις που θέλουν να επιδοτηθούν, ενώ οι προϋπολογισμοί αυτοί πρέπει να κυμαίνονται από 50.000 έως 300.000 ευρώ για τον κλάδο της μεταποίησης, από 30.000 έως 250.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και από 20.000 έως 200.000 για το εμπόριο και τις υπηρεσίες αντίστοιχα. Η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 20% του προϋπολογισμού, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έως και του 40% της επιδότησης». Αναφερόμενος επίσης στις επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών, ο κ. Τριανταφυλλίδης, διευκρίνισε ότι πρόκειται για πέντε κατηγορίες δαπανών, οι οποίες είναι οι εξής:

 

– Εξοπλισμός: για παραγωγή και διάθεση, μηχανοργάνωση, μεταφορικά μέσα, έπιπλα και σκεύη, εξοπλισμός αποθήκης και εκθετηρίου, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ.

– Ειδικές εγκαταστάσεις: ψύξης, θέρμανσης, συντήρησης κλπ.

– Διαμόρφωση χώρων: χωρίσματα, επιχρίσματα, βαψίματα, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, πυρασφάλεια, κλιματισμός, εξαερισμός, συστήματα ασφαλείας, χώροι υγιεινής κλπ.

– Προβολή – προώθηση: συμμετοχή σε εκθέσεις, καταχωρήσεις σε έντυπα, δημιουργία λογοτύπου, δημιουργία ιστοσελίδων κλπ

– Άλλες δαπάνες: μεταφορά τεχνογνωσίας, τεχνική βοήθεια, δαπάνες νομικού, οικονομικού, φοροτεχνικού και τεχνικού περιεχομένου

 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη βαρύτητα, ως προς την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων προς χρηματοδότηση, θα έχει τόσο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την πραγματοποίηση της επένδυσης, όσο και η διατήρηση των ήδη υφιστάμενων θέσεων, κάτι για το οποίο θα υπάρχει σχετική δέσμευση για τις επιχειρήσεις, η παραβίαση της οποίας μπορεί να σημάνει ακόμη και την πλήρη άρση της χρηματοδότησης. Επίσης σημαντικοί προσανατολισμοί στους οποίους επίσης δίνεται βαρύτητα για την επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν, θα έχουν επενδύσεις στους τομείς της πληροφορικής, της τεχνολογίας αλλά και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

Αναφερόμενος στην διαδικασία, ο κ. Τριανταφυλλίδης εξήγησε ότι, δεδομένου ότι ακόμη το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της προδημοσίευσης, για να γίνει και μία σφυγμομέτρηση του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα υπάρξει έναρξη της υποβολής των δηλώσεων των επιχειρήσεων για συμμετοχή, η οποία λογικά θα διαρκέσει περίπου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, η όλη διαδικασία για την ολοκλήρωση της επιδότησης, αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο έτη, ανάλογα βέβαια και με το πόσο έτοιμες είναι οι επιχειρήσεις που θέλουν να επωφεληθούν από αυτό, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια τόσο την τετράμηνη περίπου περίοδο της έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, όσο και τον ένα με ενάμιση χρόνο περίπου που θα τους δοθεί για να τα υλοποιήσουν.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ένταξή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Τριανταφυλλίδης παρατήρησε ότι «αν αναλογιστούμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προδημοσίευσης, με τις οριστικές ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων να εκκρεμούν ακόμη, θα έλεγα πως το ενδιαφέρον δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα αυξημένο. Από την εμπειρία παλαιότερων προγραμμάτων που διαχειριστήκαμε πάντως, εκτιμώ ότι περίπου 150 με 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας, από όλους τους επιδοτούμενους κλάδους, θα μπορέσουν τελικά να επωφεληθούν της επιδότησης».

Κάνοντας, τέλος, μία αρχική αξιολόγηση του προγράμματος, ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε ότι «από πολλές πλευρές, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκλήφθηκε ακόμη και ως κυβερνητικό μέτρο ανακούφισης των  επιχειρήσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Αυτό έγινε κυρίως λόγω του εύρους των επιχειρήσεων που αυτό περιλαμβάνει, καθώς και λόγω των μεγάλων ποσών επένδυσης που επιδοτούνται. Βεβαίως θα πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του, μαζί με τα προαναφερθέντα, και τον χρόνο εκτέλεσης των επενδύσεων, ο οποίος, με τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αναμένεται να φτάσει ακόμη και στα δύο έτη, ανάλογα με την ετοιμότητα της κάθε επιχείρησης για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που υπέβαλλε προς έγκριση… Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιους χαρακτηρισμούς, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της επιδότησης των εν λόγω επενδύσεων μπορεί να ξεπεράσει την χρονική διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης».

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…