Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Σε ΚΑΜΙΑ όμως παραλία του νομού μας!

Σε ΚΑΜΙΑ όμως παραλία του νομού μας!

0

Σε 425 συνολικά ακτές της χώρας μας και 8 μαρίνες θα κυματίζουν «Γαλάζιες Σημαίες» αφού αυτές κέρδισαν φέτος το βραβείο ποιότητας "Γαλάζια Σημαία 2009" όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Σε ΚΑΜΜΙΑ όμως παραλία του νομού μας δεν θα κυματίζει η «Γαλάζια σημαία 2009» αφού ΚΑΜΜΙΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα σε αντίθεση με τον νομό Καβάλας όπου 15 παραλίες βραβεύτηκαν με αντίστοιχες «γαλάζιες σημαίες», του νομού Ροδόπης όπου σε 3 παραλίες του θα κυματίζουν και του νομού Έβρου σε 3 τρεις, επίσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλά ΚΑΜΙΑ παραλία μας δεν πληροί τα κριτήρια που τέθηκαν και είναι τα ακόλουθα:
1. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής:Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 – 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες.
2.Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
3.Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
4.Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Οργάνωση ακτής
1.Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
2.Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
3.Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
4.Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
5.Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
6.Ασφάλεια επισκεπτών
7.Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
8.Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
9.Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
10.Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
11.Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
Με βάση αυτά τα κριτήρια είναι ευνόητο γιατί καμιά παραλία μας δεν θα έχει γαλάζια σημαία γιατί παρά των λεγομένων για: «θετικά βήματα προς την ανάπτυξη του παραλιακού τουρισμού» από αρμόδιους φορείς, οι παραλίες μας ούτε τους όρους καθαρότητας θάλασσας και ακτής πληρούν, ούτε οργάνωσης.
Συνεπώς τα «θετικά βήματα» μάλλον ως ευχολόγια μπορούν να εκληφθούν!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η εκπαίδευση της Μειονότητας στο επίκεντρο

Το μεγάλο ζήτημα …