Κλήρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από τον Άρειο Πάγο προκειμένου να επιλεγούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μέσα από την ιστοσελίδα του ανώτατου δικαστηρίου.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γούναρης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, σχεδόν οι μισοί από τους δικηγόρους (53%) κληρώθηκαν για να στελεχώσουν τα εκλογικά τμήματα.
Και, βέβαια, όχι μόνο οι δυνάμενοι να υποβάλουν αίτηση (δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) είναι πάρα πολλοί, αλλά και η χρηματική ανταμοιβή αποτελεί δέλεαρ που όλοι πασχίζουν να λάβουν!
Ωστόσο, η διαδικασία που προβλέπεται επιβάλλει κλήρωση ανεξάρτητα από το ποιος συμμετείχε στην αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με αποτέλεσμα παράπονα να εκφράζουν ορισμένοι δικηγόροι που δεν διορίστηκαν για 2η και 3η φορά, ενώ άλλοι κληρώνονται κάθε φορά.
Αυτό είναι απόρροια του γεγονότος ότι στην Ελλάδα οι δικηγόροι πλήθαιναν σημαντικά και τα εκλογικά τμήματα συγκεκριμένα, καθότι καθορίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών με βάση τον πληθυσμό κάθε νομού.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να γίνεται ειδική πρόβλεψη για να κατοχυρώνονται όσοι έχουν περισσότερες οικονομικές δυσκολίες, ενώ γίνεται και μία συζήτηση από τους δικηγορικούς συλλόγους, ώστε οι δικηγόροι να διορίζονται εκ περιτροπής, δηλαδή όποιος δεν κληρώνεται μία φορά να διορίζεται απευθείας για τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Γούναρης, όμως, μας εξήγησε ότι «παρόλο που κάνουμε αυτή τη συζήτηση, ο Άρειος Πάγος δεν το κάνει δεκτό ισχυριζόμενος ότι αντιβαίνει στο νόμο, που προβλέπει κλήρωση».
Ελένη Διαφωνίδου