Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πρόγραμμα στοματικής αγωγής των παιδιών

Πρόγραμμα στοματικής αγωγής των παιδιών

0

Η υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά στη στοματική αγωγή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, άρχισε σήμερα με επισκέψεις κλιμακίου εθελοντών οδοντιάτρων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης προς τους 11 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξάνθης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αρμόδιο αντιδήμαρχο των Παιδικών σταθμών κ. Φιλίππου, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ανδρέα Πανταζόπουλο και εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου, που πέραν του κοινωνικού έργου που επιτελούν, επιμελούνται και θεμάτων υγείας των μικρών παιδιών. Η προσπάθεια ξεκίνησε με την εξέταση των παιδιών από παιδίατρους που έχουν σύμβαση με τον οργανισμό 2 φορές τον μήνα, επεκτείνεται με την εξέταση της στοματικής τους υγείας και διευρύνεται ακόμη περισσότερο με τη συνεργασία με το νοσοκομείο Ξάνθης για θέματα υγείας αλλά και με ειδικό διατροφολόγο που καταρτίζει καθημερινά το πρόγραμμα διατροφής των παιδιών και δίνει συμβουλές στους γονείς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Στοματική αγωγή στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Φιλίππου, η εξέταση της στοματικής υγείας των παιδιών αρχίζει σήμερα από τον 4ο παιδικό και στάδια θα πραγματοποιηθεί σε όλους: «Είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας και θεωρούμε ότι η στοματική υγεία είναι πολύ σημαντική καθώς όποια παθογένεια έχει συνολική επίπτωση στην υγεία των παιδιών. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα σ’ αυτή την ηλικία μπορεί να αποκαλυφθούν προβλήματα στα δόντια και να υπάρξει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση», επεσήμανε ο κ. Φιλίππου.
Ο κ. Πανταζόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για πρόγραμμα στοματικής αγωγής (συνεργασία Ομοσπονδίας Οδοντιατρικών συλλόγου και Colgate) που εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία και από σήμερα και στους παιδικούς του δήμου.
Οι εθελοντές οδοντίατροι θα εξετάσουν τα μικρά παιδιά στον οικείο χώρο τους, παρουσία της δασκάλας τους, υπό μορφήν παιχνιδιού, θα τους μοιράσουν οδοντόβουρτσες και θα καταγράψουν σε έντυπο την κατάσταση των δοντιών τους το οποίο θα εποδοθεί στους γονείς τους. Ο κ. Πανταζόπουλος τόνισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης, ως πρώτο στάδιο της ιατρικής θεραπείας και σημείωσε ότι σ’ αυτή την ηλικία που τα παιδιά έχουν ακόμη τα νεογιλά δόντια τους παρατηρούνται διάφορες ορθοδοντικές ανωμαλίες που είναι ωφέλιμο να διαγνωστούν για ν’ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…