Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Οικολογική …λάσπη στο μεγαλύτερο έργο του νομού μας

Οικολογική …λάσπη στο μεγαλύτερο έργο του νομού μας

0

Οικολογική επίθεση… λάσπης εξαπολύουν προς πολλές κατευθύνσεις οι τρεις οικολογικές οργανώσεις επιδιώκοντας τη ματαίωση του έργου της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης από το Νέστο! Μετά την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ανάκληση των αποφάσεων υλοποίησης του έργου (η δίκη ορίστηκε στις 9 Μαΐου) που είχε σαν επακόλουθο την ανάκληση της κατασκευής των έργων κεφαλών που έχουν δημοπρατηθεί, επιστράτευσαν και τα Μ.Μ.Ε. προκείμενου να δώσουν δημοσιότητα στο θέμα. Έτσι μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» στο οποίο παρουσιάζεται το έργο ως «αντιπεριβαλλοντικό» προκαλώντας την αντίδραση τόσο του κ. Κοντού όσο και του κ. Νομάρχη οι οποίοι χαρακτήρισαν το ρεπορτάζ «μονομερές» καθώς δεν παρουσιάζονται οι απόψεις τους, μια εκπομπή στο ΣKΑΙ ( 29/3) έδωσε το έναυσμα στον νομάρχη κ. Παυλίδη να αντιπαραθέσει στοιχεία που αποδυναμώνουν την επιχειρηματολογία των οικολόγων που συνίσταται στα εξής: (απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της εκπομπής του ΣΚΑΙ όπου μιλούν ο αντιπρόεδρος της Ορνιθολογικής εταιρείας κ. Σταύρος Υφαντής και η κα Παναγιωτοπούλου μέλος της οργάνωσης.
Εκπομπή στο ΣKΑΙ ( 29/3)
«Η άντληση νερού από το φράγμα Τοξοτών για άρδευση 242.000 στρεμμάτων απειλεί να στεγνώσει το Νέστο και να αλλοιώσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του οικοσυστήματός του. Οι οικολογικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αυτό παρουσιάζεται ως έργο που αποβλέπει στην αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων όμως στην πραγματικότητα είναι αρδευτικό».
Υφαντής: «Το 2003 είναι ανατεθεί η μελέτη για την κατασκευή του αρδευτικού προϋπολογισμού 4.700 εκ. ευρώ που τότε είχε απενταχθεί όμως από το Γ’ ΚΠΣ ακριβώς γιατί δεν ήταν περιβαλλοντικό έργο. Η μελέτη δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της την μείωση της παροχής του ποταμού τα τελευταία 20 χρόνια ούτε την ρύπανση των υδάτων του από τα αστικά και βιομηχανικά λύματα Οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν τον ποταμό ακατάλληλο για άρδευση».
Παναγιωτοπούλου: «Ήδη η μειωμένη ροή νερού και φερτών έχει επιφέρει διάβρωση της παράκτιας ζώνης, έχει αλλάξει και η βλάστηση και φαίνεται θα ξεραθούν τα έλη και οι βάλτοι που είναι ιδιαιτέρα σημαντικά για την επιβίωση της νανόχηνας»
Το «Ε» στην προσπάθειά του να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις και να καταγράψει το εύρος των απόψεων που είναι σημαντικό για να δοθεί ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το θέμα, φιλοξενεί τις θέσεις του κ. Υφαντή, αντιπροέδρου της Ορνιθολογικής, όπως επίσης και των βουλευτών κυρίων Κοντού και Σγουρίδη και του νομάρχη κ. Παυλίδη.
Ο κ. Υφαντής υποστήριξε ότι το έργο είχε απενταχθεί από το Γ’ΚΠΣ το 2003 και προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του παρουσίασε απόσπασμα της εισήγησης του νομάρχη κ. Παυλίδη στο νομαρχιακό 30 -6 – 2008 όπου αναφέρεται στο ιστορικό της χρηματοδότησης του έργου αλλά και σε μια ομιλία του κ. Σγουρίδη στη βουλή (αρ. 2832/9 – 1 – 2007). Αυτό αποτελεί βασικό επιχείρημα για τις οικολογικές οργανώσεις καθώς η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί έργα αρδευτικά παρά μόνο περιβαλλοντικά και επεξηγεί το γεγονός ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και όχι κοινοτικούς πόρους.
Υφαντής: «Στην εισήγησή του στο νομαρχιακός συμβούλιο της 30 -6 – 2008 ο νομάρχης Ξάνθης ανέφερε: «Στις 30/ 11/2000 ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του έργου από το Γ.ΚΠΣ στη βουλή για να εξασφαλίσει την άρδευση στην πεδιάδα της Ξάνθης. Μέχρι το 2003 υπήρξε ένας μαραθώνιος για την ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ και στις 4 Ιουνίου το 2003 μας κοινοποιήθηκε άρνηση ένταξής του. Στις 5 Ιουνίου απέστειλα επιστολή μεταφέροντας την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και στις 19 Ιουνίου δόθηκε εντολή από τον κ. Σημίτη να επανεξεταστεί το θέμα. Στις 10 Ιουλίου υποβλήθηκε η πρόταση για την ένταξη του έργου στο Γ΄ΚΠΣ, όμως τελικά στις 29 Ιουλίου με την παρέμβαση του κ. Πάχτα εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Ο κ. Σγουρίδης είπε στη βουλή: «Δεν είναι βέβαιο εάν το έργο είναι επιλέξιμο από την Ε.Ε. γι’ αυτό και την προκαταρκτική μελέτη και την μελέτη την εντάξαμε σε εθνικούς πόρους. Αυτά τα «κόλπα» τα χρησιμοποίησαν γιατί η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί αρδευτικά έργα παρά μόνο περιβαλλοντικά».
Αναφορικά με το επιχείρημα ότι «θα στεγνώσει ο Νέστος», ο κ. Υφαντής παραπέμπει σε μια γνωμάτευση του κ. Συλαίου από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ισμαρίδας – Βιστονίδας η οποίος αναφέρεται στο υδρολογικό ισοζύγιο του Νέστου και καταλήγει ότι οι απορροές στον ποταμό αυτό μεταβλήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων και ότι οι ποσότητες του νερού δεν επαρκούν.
Ο κ. Υφαντής χαρακτήρισε το έργο «απίστευτα πρόχειρο» γιατί δεν εξασφαλίζει βασικές προϋποθέσεις όπως την ύπαρξη του νερού τονίζοντας: «Δεν ξέρουμε αν γίνεται αντίστοιχο έργο και στη Βουλγαρία που επίσης θα μειώσει το νερό, ξέρουμε όμως για την πρόθεση της νομαρχίας Δράμας να αρδεύσει 3.000 στρέμματα από το φράγμα της Πλατανόβρυσης».
Έστρεψε δε τα βέλη του κατά του κ. Κοντού στον οποίο απέδωσε υστεροβουλία ως ξανθιώτη για την υλοποίηση του έργου ενώ απαντώντας σε ερώτηση του «Ε»: « Τι λένε στους αγρότες που ωφελούνται απ’ αυτό οι οικολογικές οργανώσεις αν τελικά πετύχουν την ματαίωσή του;», αρκέστηκε να συστήσει: Αναδιάρθρωση καλλιεργειών και στροφή σε καλλιέργειες που δεν χρειάζονται νερό!
Κοντός: «Η μελέτη Περιβαλλοντικών όρων είναι σαφής και λέει ότι το έργο όχι μόνο δεν έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά απεναντίας έχει σοβαρές θετικές περιβαλλοντικές επιδράσεις στην περιοχή μας. Η μελέτη υπογράφτηκε από τέσσερις υπουργούς. Αυτοί δεν έχουν οικολογική συνείδηση;
Πέρασαν 4 ΚΠΣ. Δεν δικαιούται η Ξάνθη ένα μεγάλο έργο, ένα έργο πνοής, όπως αυτό που θα σώσει την περιοχή από την υφαλμύρωση και την ερημοποίηση; Τέτοια έργα δεν μπορούν να σταματούν στο βωμό κάποιων δήθεν οικολογικών ή άλλων επιδιώξεων. Πρόκειται για δικτατορία των μειοψηφιών που προσπαθούν να ανατρέψουν ένα τόσο μεγάλο έργο στην περιοχή μας. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί να συστρατευτούμε στην προσπάθεια να μην ματαιωθεί αυτό το έργο από το νομό μας».
Σγουρίδης: «Οι διαμαρτυρίες των οικολόγων δεν έχουν βάση και αποδείχθηκε πολλές φορές ότι οι φόβοι τους ήταν χωρίς αιτιολογία. Όπως για το φράγμα του Θησαυρού και το φράγμα της Πλατανόβρυσης διαμαρτύρονταν ότι θα καταστραφεί το Δέλτα του Νέστου και ο υδροβιότοπος. Αποδείχθηκε ότι ενισχύθηκε το Δέλτα του Νέστου. Επίσης το ίδιο συνέβη με την γέφυρα του Νέστου στην Εγνατία . Τότε οι οικολόγοι δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο αυτό. Όμως σήμερα έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει πρόβλημα. Με τις διαμαρτυρίες για το αρδευτικό ένα έργο του οποίου η μελέτη και τα χρήματα έχουν ήδη προβλεφθεί το

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον Σύλλογο Αιμοδοτών

Την Κυριακή 22 Φεβρ&…