Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Νοσεί από έλλειψη προσωπικού το Ε.Σ.Υ.

Νοσεί από έλλειψη προσωπικού το Ε.Σ.Υ.

0

Ξεκίνησαν και στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης οι προγραμματισμένες, πανελλαδικής εμβέλειας κινητοποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Οι εν λόγω κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν από τις 3 έως και τις 9 Απριλίου 2009 και αφορούν ημίωρες καθημερινές στάσεις εργασίας του προσωπικού των Νοσοκομείων.
Για τον στόχο αυτών των κινητοποιήσεων, για την γενικότερη κατάσταση στα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας, αλλά και ειδικότερα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ειδικότερα, μιλήσαμε με την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, κα Εριφύλλη Παπαδοπούλου. «Στόχος των κινητοποιήσεών μας είναι η εφαρμογή του ωραρίου εργασίας, σύμφωνα με την σχετική Κοινοτική Οδηγία. Αυτή αποτελεί νόμο του Κράτους, έτσι και αλλιώς, ισχύει πολλά χρόνια και έχει ως καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2009. Για να μπορέσει όμως να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο ωράριο εργασίας θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πάρει σάρκα και οστά η σχετική συμφωνία που έχουμε κάνει πρόσφατα με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Αβραμόπουλο, για τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όμως από τις 5.500 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει για το 2009, αν και έχουμε ήδη φτάσει στον Απρίλιο, δεν έχει φτάσει να υλοποιηθεί κανένας διορισμός στο Νοσοκομείο μας. Αντιθέτως, τώρα αρχίζουν δειλά δειλά να εμφανίζονται μερικές προκηρύξεις για την κάλυψη λιγοστών θέσεων. Όμως αυτοί που στο μεταξύ έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί είναι πολύ περισσότεροι. Παράλληλα οι φετινές δαπάνες για την υγεία είναι ήδη «πετσοκομμένες», τόσο αναφορικά με τις παροχές προς τους πολίτες, όσο και αναφορικά με τις υπερωρίες του προσωπικού, οδηγώντας σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, τόσο πανελλήνια όσο και σε τοπικό επίπεδο. Από την άλλη μεριά περιμένουμε τα χειρότερα, δεδομένου ότι η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να οδηγήσει πολλές συναδέλφους σε πρόωρη συνταξιοδότηση, παρά τις δικές μας προσπάθειες για το αντίθετο. Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι απαράδεκτο να νομίζει κάποιος ότι μία γυναίκα θα μπορεί στα εξήντα και στα εξήντα πέντε της χρόνια να δουλεύει ως νοσηλεύτρια, ως παρασκευάστρια ή ως χειρίστρια, μέσα σε ένα τόσο επιβαρημένο περιβάλλον, όπως είναι ο χώρος ενός Νοσοκομείου, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και δικά της προβλήματα υγείας, τα οποία έρχονται με την πάροδο του χρόνου».
Σε σχέση με την συμμετοχή του Σωματείου στην Πανελλαδική απεργία της 2ας Απριλίου των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. η κα Παπαδοπούλου τόνισε ότι παρά την μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε τόσο στην συγκέντρωση του Ε.Υ.Κ.Ξ., όσο και στην πορεία που επακολούθησε, η ίδια δεν είναι ικανοποιημένη, αφού θα ήθελε να είχε υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά των εργαζομένων του Νοσοκομείου. «Όλες οι αρνητικές εξελίξεις που παρατηρούμε τελευταία τόσο στο επίπεδο των αυξήσεων, που για όλους μας είναι μηδενικές για φέτος, όσο και στο ασφαλιστικό αλλά και σε άλλα θέματα, γίνονται γιατί έχει επικρατήσει η «νοοτροπία του καναπέ» σε συνδυασμό με μία διάχυτη ηττοπάθεια στις τάξεις των εργαζομένων αλλά δυστυχώς και των νέων. Αν συνεχιστεί αυτό, τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Το απόλυτο τίποτα;…»
Η αλήθεια είναι πάντως ότι και σε συζητήσεις που είχαμε και με άλλα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τα παράπονα πλήθαιναν σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό. Όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε μία εργαζόμενη «τα πάντα αφήνονται στην «φιλοπατρία» του προσωπικού. Ζούμε καθημερινά ένα παραλογισμό με ολόκληρες κλινικές όπου μία ή δύο νοσηλεύτριες φροντίζουν τριάντα ή και πενήντα ασθενείς, όπου κάνουμε τρία νυχτερινά την εβδομάδα για να μπορέσει να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, πράγματα τα οποία ο κόσμος ελάχιστα γνωρίζει όμως είναι αυτά που τον ταλαιπωρούν όποτε προσπαθεί να εξυπηρετηθεί στο Γ. Ν. Ξάνθης». Μία άλλη απεργός συμπλήρωνε παράλληλα ότι «πολλές φορές κάνουμε τη νυχτερινή μας βάρδια ολομόναχες με κίνδυνο, αν πάθουμε κάτι, όπως και έχει συμβεί, ο μόνος άνθρωπος που θα το μάθει να είναι η καθαρίστρια που θα έρθει να μας βρει το επόμενο πρωί… Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική».
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σχολιάζοντας οι εργαζόμενοι κάποια παράπονα που διατυπώθηκαν τελευταία για ασθενή ο οποίος κατέληξε κατά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο της πόλης μας, επισήμαναν ότι στην Ξάνθη «δεν υπάρχει Ε.Κ.Α.Β., κάτι που θα σήμαινε εξειδικευμένο προσωπικό και γιατρός μέσα στο ασθενοφόρο, που θα μπορούσαν να βοηθούν τους ασθενείς σε επίπεδο πρώτων βοηθειών κατά τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο. Το μόνο που υπάρχει είναι μία υπηρεσία διακομιδής και τίποτε παραπάνω…».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…