«Χαράτσι» οι 14 εισφορές

0

Ενώ όλοι αποδέχονται ότι η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» πρώτα και καίρια την μικρομεσαία επιχείρηση και ενώ επιχειρήθηκαν από την κυβέρνηση ενέσεις τύπου ΤΕΜΠΜΕ για να ορθοποδήσει και ν’ αντεπεξέλθει στη λαίλαπα και ενώ όλα τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων την αποκαλούν «ραχοκοκαλιά» και «στυλοβάτη» της οικονομίας και καταθέτουν μέτρα στήριξης, 10 μόνο μέρες πριν τις εκλογές νέα βάρη «μεθοδεύτηκαν» για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με υπόδειξη του υπουργού Οικονομικών κ. Παπαθανασίου.

«Χαράτσι» οι 14 εισφορές

Συγκεκριμένα όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος ως μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ και αν. μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ (ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών), συμμετείχε στη συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΕ στο οποίο όπως προειπώθηκε με υπόδειξη του κ. Παπαθανασίου ήρθε ως θέμα η αύξηση των εισφορών των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ από 12 ασφαλιστικές εισφορές ετησίως σε 14 με το αιτιολογικό ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν 14 μηνιαίες συντάξεις.

Το θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των μελών της ΓΣΕΒΕΕ και κατόπιν αυτού αποσύρθηκε. Αυτό που κυρίως  ειπώθηκε από την μεριά της ΓΕΣΕΒΕ και είναι ενδεικτικό της ζοφερής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοί αδυνατούν να πληρώσουν τις 12 εισφορές  και υπάρχουν πολλοί που είναι στα δικαστήρια ή ακόμη και στη φυλακή πόσο μάλλον τις 14 εισφορές! Χαρακτήρισαν το μέτρο ένα ακόμη «χαράτσι» και το συνέδεσαν άμεσα με την κατάργηση από την κυβέρνηση της αιρετής διοίκησης του ΟΑΕΕ τονίζοντας ότι ο διορισμένος πρόεδρος είναι το μακρύ χέρι του κράτους, το οποίο και επιχειρεί να επιβαρύνει με επιπλέον εισφορές τους μικρομεσαίους προκειμένου να κλείσει την μαύρη τρύπα του ΟΑΕΕ ελαφρύνοντας τα ταμεία του.

Ζοφερή η εικόνα της μικρομεσαίας επιχείρησης

Στο μεταξύ πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση της μικρομεσαίας επιχείρησης αποκαλύπτει η πανελλαδική έρευνα του  IME ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την MARC που διεξήχθη από τις 8 Ιουλίου μέχρι 14 Ιουλίου 2009 (δείγμα 831 επιχειρήσεων), με στόχο την καταγραφή και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (1- 49 εργαζομένων) αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι αν και 9 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν ή ακόμα και μείωσαν τις τιμές στις οποίες προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ωστόσο, η ζήτηση γι’ αυτά έχει σημειώσει σημαντική κάμψη όπως δήλωσε το 72% των επιχειρήσεων του δείγματος. Στη μεταποίηση, το ποσοστό ανέρχεται σε 81,7% των επιχειρήσεων. Αυτό είναι αδιάψευστο σημάδι της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η επιχειρηματική δραστηριότητα.

•Επιπρόσθετη μαρτυρία για την ύφεση είναι το ότι οι 3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας (84% στη μεταποίηση). Η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των επιταγών, του ορίου μεταχρονολόγησής τους και των ακάλυπτων επιταγών (200% περίπου το πρώτο 7μηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008).

•Οι προοπτικές άλλωστε εμφανίζονται εξίσου δυσοίωνες, καθώς οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις (47,5%) εκτιμούν ότι θα μειώσουν τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους το επόμενο εξάμηνο. Το 35,4% εκτιμούν ότι θα παραμείνουν σταθερές.

Σ’ ότι αφορά δε το ασφαλιστικό τους: Οι 3 στις 4 επιχειρήσεις κρίνουν ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ είναι υψηλό, ενώ οι μισές περίπου επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών και να συνδεθεί με το εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η αποβιομηχάνιση οδηγεί στον υπερεπαγγελματισμό

Να σημειώσουμε τέλος ότι στη χώρα μας και στον νομό μας παρατηρείται μια τάση υπερεπαγγελματισμού. Πολύ μικρές επιχειρήσεις (καφενεία, μανάβικα κ.λ.π. ) ξεφυτρώνουν καθημερινά σαν …μανιτάρια αφαιρώντας κομμάτι της πίτας της αγοραστικής κίνησης που έχει ήδη μειωθεί από την οικονομική κρίση, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην αγορά που έχει πεπερασμένες δυνατότητες.  Αυτό το φαινόμενο βέβαια συνδέεται άμεσα με την αποβιομηχάνιση καθώς δεν απορροφιέται το εργατικό δυναμικό από μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να στραφεί σε μικροεπιχειρήσεις με αβέβαιο μέλλον.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …