Ρήξη στους κόλπους της ΕΝΑΕ

0

Ρήξη επήλθε χθες στους κόλπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς «ανέκρουσε πρύμναν» η «γαλάζια» πλειοψηφία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) και αποφάσισε να αναστείλει τις χθεσινές κινητοποιήσεις των νομαρχών που είχαν κηρυχθεί ομόφωνα.
Ικανοποιήθηκαν οι «γαλάζιοι» νομάρχες όχι όμως οι «πράσινοι»
Η απόφαση αυτή είχε προαναγγελθεί από χθες σε ανακοίνωση της ΕΝΑΕ μετά τη συνάντησή της με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο κατά την οποία η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να αποδώσει 40 εκατομμύρια ευρώ στις νομαρχίες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί πλήρως το βασικό αίτημα για απόσυρση της διάταξης που καταργεί τα τέλη άδειας και μεταβίβασης οχημάτων μέχρι το τέλος του 2009 (αποτελεί βασικό πόρο των νομαρχιών). Εν προκειμένω, ο κ. Παπαθανασίου υποσχέθηκε ότι η κατάργηση των εν λόγω τελών θα περιοριστεί στους 4 μήνες και η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από το υπουργείο Οικονομίας.
Ακολούθως ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος δήλωσε ικανοποιημένος, σπεύδοντας να προαναγγείλει την αναστολή των κινητοποιήσεων.
Όμως δεν είχαν την ίδια άποψη οι «πράσινοι» νομάρχες ενώ από τους «γαλάζιους» ,«αντάρτικο» σήκωσαν και οι Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης και Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, θεωρώντας ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα βασικά αιτήματα των νομαρχών.
Ρήξη στους κόλπους της ΕΝΑΕ
Η φίλα προσκείμενη παράταξη στο ΠΑΣΟΚ «Κίνημα Αυτοδιοίκησης», κατηγόρησε τη φιλοκυβερνητική παράταξη ότι «ξεπουλά τον αγώνα της αυτοδιοίκησης στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», ενώ χαρακτήρισε «παρωδία» τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, στη προχθεσινή «θυελλώδη» συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΑΕ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, εμμένοντας στη χθεσινή κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Οι εναπομείναντες σύμβουλοι της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων.
«Ανοιχτή» η νομαρχία στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη «ανοιχτή» παρέμεινε η νομαρχία καθώς ο νομάρχης κ. Παυλίδης σύμφωνα με δηλώσεις του στο «Ε» πριν τις εξελίξεις είχε αποφασίσει να παραμείνει «ανοιχτή» και σε περίπτωση μη αναστολής της να «κλείσει» μόνο το γραφείο του νομάρχη και των αντινομαρχών ενώ διαφώνησε ανοιχτά με τη μορφή της κινητοποίησης (πορεία στη Βουλή).

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […