Μητέρες όλου του κόσμου θηλάστε!

0

Δικαίωμα του παιδιού ο θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα του παιδιού, βοηθά ανεπανάληπτα την υγεία του και είναι ευεργετικός και για τη μητέρα! Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που οργάνωσε η Επιτροπή θηλασμού του Νοσοκομείου Ξάνθης, σε συνεργασία με το δήμο Ξάνθης, το απόγευμα της Τετάρτης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού, που για φέτος ήταν αφιερωμένη στον ομαδικό θηλασμό. 

Δεκάδες νέες μητέρες και μέλλουσες έσπευσαν για να ενημερωθούν για το μητρικό θηλασμό από το πρόεδρο της Επιτροπής θηλασμού του Νοσοκομείου και διευθυντή της Παιδιατρικής, κ. Δημήτρη Αδαμίδη, να λύσουν τις απορίες τους και να ζήσουν την πρωτόγνωρη για τις περισσότερες, εμπειρία του ομαδικού θηλασμού. Ακόμη, συγκεντρώθηκαν για να στείλουν όλες μαζί το μήνυμα στις μητέρες που είναι επιφυλακτικές, αλλά και σ’ αυτές που θα γίνουν στο μέλλον να μην απορρίπτον το μητρικό θηλασμό γιατί κάνει καλό και στις ίδιες, αλλά πάνω απ’ όλα γιατί οχυρώνει την υγεία του παιδιού.

«Να θηλάζουν οπωσδήποτε. Είναι η καλύτερη εμπειρία και δικαίωμα του παιδιού», μας λέει η Φωτεινή με το μωρό της στην αγκαλιά και ζεστό χαμόγελο στα χείλη. Μαζί της συμφωνεί και η Ευαγγελία: «είναι για το καλό του παιδιού, εμείς τους δίνουμε το καλύτερο γάλα», σημειώνει και χαϊδεύει το κεφαλάκι του μωρού της την ώρα που θηλάζει.

Και ο κ. Φίλιππος Φιλίππου αντιδήμαρχος και τ. πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι: «ο θηλασμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του παιδιού και η εκδήλωσε έχει αυτό το νόημα: να μάθουν οι νέες μητέρες για το νόημα και τη σημασία του μητρικού θηλασμού, η εμπειρία του οποίου δίνει και το πλεονέκτημα της υπέροχης σχέσης μεταξύ παιδιού και μάνας».

Στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου Ξάνθης, που ήταν φωτισμένη από βρέφη και ευτυχισμένες μητέρες, προβλήθηκε εκπαιδευτική ταινία με τίτλο «οπτικός οδηγός μητρικού θηλασμού» και ακολούθησε συζήτηση με τον κ. Αδαμίδη.

 

Μητέρες θηλάστε όπου βρίσκεστε δεν είναι ντροπή!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θηλασμού και διευθυντής της παιδιατρικής νουθέτησε τις γυναίκες να θηλάζουν και τους εξήγησε γιατί αυτή η απόφαση είναι σημαντική και ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού και παράλληλα, δίνοντας το στίγμα της ημέρας, τις παρότρυνε να θηλάζουν, όπου και αν βρεθούν, αφού, όπως υπογράμμισε, «όπου έχει δικαίωμα να βρίσκεται μια μητέρα έχει δικαίωμα να βρίσκεται και το παιδί και έχει δικαίωμα να θηλάζει. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι άσεμνο είναι τελείως φυσιολογικό».

 

Μητρικό γάλα: δώρο της μάνας, δικαίωμα του παιδιού

Το μητρικό γάλα, είναι το δώρο της μάνας προς το παιδί, το πρώτο που του προσφέρει, το πιο χρήσιμο και η πιο σημαντική ασπίδα για την υγεία του εφ’ όρου ζωής.

Πρώτα απ’ όλα το μητρικό γάλα εφοπλίζει το αμυντικό σύστημα του παιδιού με αντισώματα και με ειδικές ουσίες, τις γλυκάνες, κάνει τον οργανισμό ανθεκτικό στα μικρόβια. Γι’ αυτό και τα παιδιά που θηλάζουν υποκύπτουν σε πολύ λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και του πεπτικού, εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες και  λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη και παχυσαρκία

 Έχει, επίσης, την ανεπανάληπτη ιδιότητα  να ρυθμίζει αφενός το μεταβολισμό του παιδιού για όλη του τη ζωή και αφετέρου το αμυντικό του σύστημα.

Η μητρικό γάλα προσφέρει στο παιδί αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η οποία είναι πολύτιμη για το νευρικό σύστημα και να αναπτυχθεί ο εγκέφαλός του.

Ταυτόχρονα ρυθμίζονται τα ένζυμα του μεταβολισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταβολίζει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο έντονα τη χοληστερόλη ώστε σε όλη τη μετέπειτα ζωή του να έχει πολύ πιο χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, γιατί αργότερα η χοληστερόλη δεν είναι χρήσιμη. Όπως εξηγεί και ο κ. Αδαμίδης: «καμία βιομηχανία δεν μπορεί να το πετύχει αυτό!».

 

Μύθος ότι ο θηλασμός χαλάει το σώμα της γυναίκας

Σχετικά με την επιβάρυνση στο σώμα της μητέρας λόγω του θηλασμού ο κ. Αδαμίδης ήταν κατηγορηματικός: «μύθος είναι ότι ο θηλασμός χαλάει το σώμα!» και εξήγησε ότι: «η νέα μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίρνει κάποια κιλά, τα οποία τα παίρνει σκόπιμα προκειμένου να έχει περίσσια ενέργεια για το θηλασμό. Ωστόσο, όσο θηλάζει, το 30% της ημερήσιας ενέργειας πάει στο γάλα για να θηλάσει το μωρό της. Είναι σα να τρώει το 1/3 λιγότερο, σα να κάνει δίαιτα, χωρίς δίαιτα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μέσα σε 6 μήνες θα επανέλθει το σώμα της στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Άρα, όχι μόνο δε χαλάει το σώμα, αλλά γίνεται και καλύτερο». Επιπλέον ο γιατρός συμπλήρωσε ότι και η ίδια η μητέρα προστατεύεται από παχυσαρκία, από διαβήτη και, μέσω ορμονικού μηχανισμού από τρεις σημαντικές μορφές καρκίνου, του μαστού, του ενδομητρίου και του θυροειδούς.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξάνθη τριών δύσκολων δεκαετιών (1920 – 1950)

Πραγματοποιήθηκ…