Τέλος τα stage στο Δημόσιο

0

Τέλος στα προγράμματα stage στο Δημόσιο είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση μεταθέτοντάς τα αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα αναζητώντας παράλληλα τρόπους για όσους υπάγονται ήδη στα stage και απασχολούνται στον δημόσιο τομέα (π.χ. μοριοδότηση) και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο όσοι συμπληρώνουν 24 μήνες, να εγείρουν αξιώσεις για μονιμοποίηση. . Έτσι το 24μηνο αναδεικνύεται σε «λυδία λίθο» για την τύχη των εργαζομένων με stage.

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας έδωσε εντολή χθες στη διάρκεια της επίσκεψης των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη στον ΟΑΕΔ, για απογραφή των εργαζομένων με συμβάσεις stage και με πρόσθετα (βιογραφικά) στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον συνολικό χρόνο εργασίας ή την ημερομηνία πρώτης σύμβασης. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα εντοπιστούν όσοι βρίσκονται κοντά στο 24μηνο για τους οποίους «απαιτείται πολιτική απόφαση εάν τους κρατάμε και τους μονιμοποιούμε ή τους απομακρύνουμε». Σε διαφορετική περίπτωση και με τη συμπλήρωση του 24μήνου «οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να πετύχουν την παραμονή τους» (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).

Τα λένε οι συνδικαλιστές (ΑΔΕΔΥ – ΕΚΞ)στην Ξάνθη

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων υπαλλήλων των περιφερειών και πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου της Περιφέρειας Αν. Μακ – Θράκης κ. Γιώργος Πετράκης μιλώντας στο «Ε», έκρινε το μέτρο θετικό σημειώνονται ότι πάγια θέση των συνδικαλιστών είναι να δοθεί ένα τέλος στα stage που καθιστούν όμηρους τους εργαζόμενους σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του φορέα είναι να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτούς και να μη βρεθούν στον αέρα αυτοί που δουλεύουν πολλά χρόνια και καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες με τον αν μεταβληθούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και ότι σαν θέμα αυτό θα τεθεί στη συνάντηση που έχει ο σύλλογος με τον υφυπουργό κ. Κουτρουμάνη στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου σημειώνει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση το μέτρο αυτό όπως και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση του νόμου Πετραλιά σε σχέση με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τα όρια ηλικίας.

40.000 άτομα σε stage πανελλαδικά

Να σημειωθεί ότι στα ασφαλιστικά ταμεία εργάζονται πάνω από 4.000 «επί μαθητεία» οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 24μηνο, ενώ συνολικά στα προγράμματα stage απασχολούνται άνω των 40.000 ατόμων. Με άγνωστο τον αριθμό όσων έχουν συμπληρώσει το 24μηνο. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, όμως, ξεπερνούν τις 12.000. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι 7.000 που πρόλαβε να προσλάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. προεκλογικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τους 12.000 που σχεδίαζε αρχικά. Και μπορεί όλες αυτές οι συμβάσεις να είναι 18μηνες, οι συμβασιούχοι όμως -σε πολλές περιπτώσεις- είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι οι οποίοι ανακυκλώνονται μέσω των κομματικών γραφείων. Άρα, ορισμένοι και από αυτούς τους «φρέσκους» μαθητευομένους με αυτή τη νέα σύμβαση της «τελευταίας στιγμής», ξεπερνούν το κρίσιμο 24μηνο.

Δεν είναι ακριβής ο αριθμός των εργαζομένων σε stage στην Ξάνθη   

Η τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ δεν δίνει στοιχεία για το ποιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων με stage στο νομό. Αυτά που μπορέσαμε να συλλέξουμε είναι ότι στις υπηρεσίες της περιφέρειας στην Ξάνθη εργάζονται με stage 10 άτομα,  συνολικά στις υπηρεσίες της περιφέρειας περί τα 90 άτομα, στην τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ 10 άτομα και στο ΙΚΑ Ξάνθης 21 άτομα.

Ο Διευθυντής του ΙΚΑ κ. Τουρτούρας επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει κάποια μέριμνα και για τους εργαζόμενους και για τις υπηρεσίες καθώς με την διακοπή των συμβάσεων θα δημιουργηθούν πολλά κενά και πολλά προβλήματα στη λειτουργία ιδιαίτερα των υπηρεσιών εκείνων που έχουν συναλλαγές με τον πολίτη. Να σημειώσουμε ότι με προγράμματα stage δουλεύουν και στο νοσοκομείο αλλά και στο δήμο και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Τα stage μόνο στον ιδιωτικό τομέα  

Όσον αφορά στα stage στον ιδιωτικό τομέα, η διάρκειά τους θα περιοριστεί αυστηρά στους 6 μήνες, ενώ σήμερα με τις διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων έφτανε και τα τέσσερα χρόνια. Mέσα στο εξάμηνο αυτό το διάστημα η επιχείρηση θα μπορεί να διαπιστώσει αν ο νέος εργαζόμενος είναι ικανός να ανταποκριθεί στα έργα που του ανατίθενται. Στα συγκεκριμένα προγράμματα θα μπει όριο ηλικίας, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων (οι οποίοι έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας). Tο όριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 30ό έτος, αν και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάνει μέχρι και το 32ο έτος.

 

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μαύρη» εργασία ανθεί στην Ξάνθη

«Ανθεί» στη χώρα μα&…