Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Πατριωτισμός είναι κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη»

«Πατριωτισμός είναι κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη»

0

Παρότι ετεροχρονισμένα λόγω εκλογών, η Ξάνθη γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την 90η επέτειο από την απελευθέρωσή της την Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Η ημέρα ηλιόλουστη και οι Ξανθιώτες κατέκλυσαν την 28ης Οκτωβρίου για να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν τα παιδιά τους και τους στρατιώτες του Δ’ Σ.Σ., στην κορύφωση των γιορτινών εκδηλώσεων, την παρέλαση. Επί μία ώρα και πλέον η μαθητιώσα νεολαία απ’ όλα τα δημοτικά γυμνάσια λύκεια της Ξάνθης, πολιτιστικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων καθώς και ο στρατός τίμησαν παρελαύνοντας την 4η Οκτωβρίου 1919, ημερομηνία – ορόσημο για την απελευθέρωση της Θράκης καθώς είναι η μέρα που ο ελληνικός στρατός εισήλθε ελευθερωτής και παρελαύνων στην πόλη μας!

Σύσσωμη η θρησκευτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησε την παρέλαση στην ειδική εξέδρα (πλατεία Ελευθερίας) ενώ λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Θρακιώτης υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, εκπρόσωπος τύπου κ. Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων μετά το πέρας της επιμνημόσυνης Δέησης στο Ηρώο της Πόλης.

 

«Η ελληνική πολιτεία οφείλει να βρίσκεται κοντά στη Θράκη»

Μετά το πέρας της παρέλαση ο κ. Πεταλωτής, ο σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. κ. Στυλιανίδης, και ο στρατηγός διοικητής κ. Σαμπάτης Ξυφαράς αναφέρθηκαν στη σημειολογία της ημέρας.

Υπουργός Γιώργος Πεταλωτής:  «Η απελευθέρωση της Ξάνθης πριν 90 χρόνια έγινε απαρχή για την ενσωμάτωση όλης της ελληνικής Θράκης στον εθνικό κορμό έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το ελληνικό τμήμα της Ελλάδας το οποίο χαιρόμαστε σήμερα. Η ελληνική σημαία υψώθηκε σ’ αυτά τα χώματα τα οποία έχουν μεγάλη ιστορία όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο διαβαλκανικής ιστορίας. Μέσα από την τοπική ιστορία της Θράκης την οποία για άλλη μια φορά θα πρέπει να γνωρίσουμε ακόμη περισσότερο και μέσα από τα σχολεία μας ξεδιπλώνεται η ιστορία όλης της νοτιανατολικής Ευρώπης ενός τμήματος της Ευρώπης με πολύ ταραγμένες συνθήκες. Παρόλα αυτά όλοι μας εδώ μπορέσαμε και σταθήκαμε όλες αυτές τις δεκαετίες μέσα από δύσκολες συνθήκες και σκληρές συνθήκες μέσα από ισορροπίες. Χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι και θα είναι η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας και η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη. Γιατί σήμερα πατριωτισμός είναι κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να βρίσκεται εκεί που υπάρχει ανάγκη και η Θράκη έχει την ανάγκη της ελληνικής πολιτείας».

Σεβασμιώτατος: « Θα ήθελα αυτή τη λαμπρά και επίσημη μέρα για την πόλη μας να συγχαρώ της μαθητιώσα νεολαία τα στρατευμένα μας παιδιά και τους συλλόγους οι οποίοι παρήλασαν. Μας έκαναν υπερήφανους Να ευχηθώ στο λαό μας την ευλογία του θεού και τα έτη πολλά και να προτρέψω εκείνα τα οποία μας παρέδωσαν οι προγονοί μας με κόπο και θυσία το αγαθό της ελευθερίας σαν το αξιοποιήσουμε  για το καλό του τόπου μας και του λαού μας Χρόνια πολλά και ευλογημένα»!

Δήμαρχος Ξάνθης: «Η Ξάνθη με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζει τα 90 Ελευθέριά της τιμώντας όλους εκείνους που και σε διπλωματικό αλλά και σε πεδίο μαχών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους  το αίμα τους τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερία και της δημοκρατίας. Ακόμη αποδεικνύεται πως όταν οι έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν να κάνουν θαύματα. Θέλω να ευχαριστήσω τη μαθητιώσα νεολαία μας το στρατό τους συλλόγους που πήραν μέρος στη λαμπρή αυτή γιορτή».

Στρατηγός Δ. Σ.Σ.: «Για την ημέρα αυτή θέλω να ευχηθώ Χρόνια Πολλά για όλους υγεία ευτυχία και προκοπή»!

 

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…