Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Χτύπησε» ο ιός της …αμφιβολίας για το νέο εμβόλιο

«Χτύπησε» ο ιός της …αμφιβολίας για το νέο εμβόλιο

0

Απρόσβλητη από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 παραμένει μέχρι στιγμής η Ξάνθη σύμφωνα με τα περιστατικά που ελέγχθηκαν από  το νοσοκομείο Ξάνθης. Απομένει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να νόσησαν, απλά να ήταν τόσο ήπια τα συμπτώματα που δεν απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα έχει ήδη προσβληθεί από τη νέα γρίπη το 23% του πληθυσμού- δηλαδή ο ένας στους τέσσερις Έλληνες. Από αυτό μόλις το 2-3% εκδήλωσε κάποια συμπτώματα ή χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι πέρασαν τη γρίπη στο σπίτι χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.

Από τις 16 Νοεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός

Την ίδια στιγμή και σε Κομοτηνή και σε Αλεξανδρούπολη υπάρχουν  πιστοποιημένα κρούσματα ασθενών από την νέα γρίπη. Το γεγονός όμως ότι στην Ξάνθη δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί εφησυχασμό καθώς οι υπηρεσίες υγείας αναμένουν έξαρση της γρίπης το Δεκέμβριο όταν πέσει πολύ η θερμοκρασία. Για το λόγο αυτό αρχίζει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και των ευπαθών ομάδων σε πρώτη φάση σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας. Έτσι στις 16 Νοεμβρίου η χώρα μας θα διαθέτει 700.000 δόσεις του πανδημικού εμβολίου και στις 7 Δεκεμβρίου θα έχουν παραληφθεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια δόσεις όσος περίπου υπολογίζεται ότι είναι ο πληθυσμός που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Επιφυλακτικότητα για το νέο εμβόλιο από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό

Μπορεί ο ιός της νέας γρίπης να μην έφτασε ακόμη στην Ξάνθη όμως ο …ιός της αμφιβολίας και της επιφύλαξης για το νέο εμβόλιο έχει «χτυπήσει» γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Ξάνθης, όπως και σ’ άλλα νοσοκομεία της χώρας.

«Υπάρχουν επιφυλάξεις γιατί είναι καινούργιο το εμβόλιο. Πιστεύω όμως ότι στο τέλος θα καμφθούν και ότι όλοι θα το κάνουν. Εμείς που δουλεύουμε στο χώρο της υγείας είναι απαραίτητο να το κάνουμε για να συμβάλλουμε έτσι στην ανακοπή της μετάδοσης του ιού», τονίζει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ξάνθης και εκτελών χρέη διοικητού μετά την απόλυση (4 Σεπτεμβρίου 2009) του κ. Πέτρου, κ. Χατζηαποστόλου Βασίλης.

«Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό και στις ευπαθείς ομάδες αρχικά. Είναι γεγονός ότι όλα τα εμβόλια έχουν ένα ποσοστό επικινδυνότητας και αυτό επειδή είναι καινούργιο υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό επιφυλακτικότητας που  ενισχύεται και  από διάφορες δηλώσεις επιστημόνων», σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Χατζηδημητρίου.

«Είμαστε προβληματισμένοι σε σχέση με το εμβόλιο. Ίσως επειδή ακόμη στην Ξάνθη δεν υπάρχει κρούσμα εφησυχάζουμε όμως νομίζω ότι αν διαπιστωθεί κάτι όλοι θα σπεύσουμε να το κάνουμε. Πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, τις οικογένειες μας και τους συνανθρώπους μας», λέει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου κα Εριφύλη Παπαδοπούλου.

Στο μεταξύ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης υγείας της Νομαρχίας κ. Νεάρχου επισημαίνει ότι σε πρώτη φάση λειτουργούν κέντρα εμβολιασμού στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας του νομού προκειμένου να εμβολιαστούν οι γιατροί,  οι νοσηλευτές και οι ευπαθείς ομάδες (χρόνια αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα, διαβήτη κ.λ.π.)οι οποίες και θα ειδοποιηθούν μέσω των γιατρών τους για να προστρέξουν για εμβολιασμό  μόλις αρχίσει ο εμβολιασμός στις 16 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Γιώργος Σαρόγλου  ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως και με τους ενηλίκους και όχι ιδιωτικά στον παιδίατρό τους, καθώς όπως εξήγησε, «το εμβόλιο δεν έρχεται σε ατομική δόση, αλλά σε φιαλίδιο των 10 δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα ανοιχτεί και επομένως πρέπει να υπάρχει μαζικότητα του πληθυσμού για να μη χαθούν πολύτιμες δόσεις». Σε μία προσπάθεια να πείσει τους επιστήμονες να εμβολιαστούν για να δώσουν το παράδειγμα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει έκκληση προς το νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί «για να συμβάλουν στο να υποχωρήσουν οι ανησυχίες των πολιτών για το νέο πανδημικό εμβόλιο».  Να σημειώσουμε ότι  η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης Ελένη Γιαμαρέλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για τυχόν παρενέργειες του νέου εμβολίου είπε: «Ακόμη και το κοινό εποχικό εμβόλιο κάθε χρόνο είναι καινούργιο, είναι ένα νέο εμβόλιο. Ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων απαιτούν κλινική δοκιμή μόνο σε 60 ανθρώπους».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η παλιά πόλη ζει και τιμά αυτούς που τη διατήρησαν στη ζωή!

Δυο σημαντικούς ^…