Για «καταπληκτική επιτυχία» της εκδήλωσης προβολής της Ξάνθης στη Σόφια έκανε λόγο ο νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, μιλώντας στο «Ε», άρτι αφιχθείς από την Βουλγαρία. Όπως είναι γνωστό η Νομαρχία Ξάνθης με την Εταιρεία τουριστικής Προβολής διοργάνωσε μια εκδήλωση τουριστικής προβολής του νομού μας που συμπεριλάμβανε ομιλία του κ. Παυλίδη και προβολή τουDVD της νομαρχίας στα βουλγαρικά (τοDVD είναι τρίγλωσσο: ελληνικά , αγγλικά βουλγαρικά) στο ξενοδοχείο SERATON της Σόφιας, με προσκεκλημένους περίπου 100 δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της Βουλγαρίας καθώς επίσης και επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδόχους, πράκτορες, ξεναγούς) καθώς επίσης και πολιτικούς. Απώτερος στόχος η προσέλκυση τουριστών στην Ξάνθη, από τους 1.200.000 βούλγαρους τουρίστες που επισκέφτηκαν φέτος τη χώρα μας, μέσα από την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος του νομού μας, εν’ όψει και της ολοκλήρωσης της νέας τουριστικής οδού που ολοκληρώνεται (μέχρι την Άνοιξη), με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της νομαρχίας.
Η μικρή μας Ξάνθη τιμήθηκε δεόντως στη Βουλγαρία
Η προσέλευση εξέπληξε ευχάριστα τον κ. Παυλίδη αφού όπως τονίζει: «Προσήλθαν 180 άτομα. Υπήρχε πλήρης εκπροσώπηση των ΜΜΕ της Βουλγαρία, πλήρης εκπροσώπηση του κύριο όγκου των επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού , με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της Βουλγαρίας, τουριστικούς πράκτορες αλλά και εκ μέρους της Βουλγαρικής κυβέρνησης η μικρή μας Ξάνθη τιμήθηκε δεόντως».
Συγκεκριμένα προσήλθαν και μίλησαν στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής πρωθυπουργός κ. Σβετάνωφ ο οποίος και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Ξάνθη, ο υπουργός τουρισμού κ. Μαρίνοφ, ο αντιπρόεδρος, νομάρχες, βουλευτές, εκπρόσωποι βουλευτών και ευρωβουλευτών, η πρέσβειρά μας την Σόφια. Από ελληνικής πλευράς τον κ. Παυλίδη και την κα Στάντζιου συνόδευαν οι δήμαρχοι Σταυρούπολης και Μύκης κ. Καρασακλίδης και Αγγά αντίστοιχα, οι αντινομάρχες κ. Δημαρχόπουλος και Καραπαπάζογλου καθώς και 20 δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ. Στο τέλος της εκδήλωση δόθηκε συνέντευξη από τον κ. Παυλίδη και ακολούθησε δεξίωση.
Μεγάλο ενδιαφέρον από τη βουλγαρική πλευρά για την Ξάνθη
«Η Ξάνθη σταθερά ολοκληρώνει την τουριστική της ταυτότητα αλλά και προσδιορίζει με ακρίβεια τις ομάδες στόχου για το τουριστικό της προϊόν Ξεκινήσαμε εδώ και δέκα χρόνια από τον Ελλαδικό χώρο. Συστηματικά, σταθερά, οργανωμένα απευθυνθήκαμε πρωτίστως στη Β. Ελλάδα και σ’ όλη τη χώρα. Απευθυνθήκαμε σε ειδικές ομάδες όπως για παράδειγμα:μαθητικός, περιηγητικός, φυσιολατρικός τουρισμός Στοχεύσαμε και στο εξωτερικό σε συγκεκριμένες ομάδες κα αναφέρομαι σε εκθέσεις για τους χώρους προστασίας της φύσης με παρουσίες στην Βρετανία και στην Ολλανδία στην Ουτρέχτη αλλά και στην Τουρκία με έκθεση όπου τιμηθήκαμε. Καταφέραμε να χτίσουμε μια εικόνα. Το πρόβλημά μας με τη Βουλγαρία ήταν και είναι ακόμα ότι είμαστε στο κέντρο του ελληνοβουλγαρικού συνόρου που έχει προσβάσεις στα δύο άκρα στον Προμαχώνα και στο Ορμένιο. Για το λόγο αυτό επιδιώξαμε να ανοίξουμε την τουριστική δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου προς το Ζλάτοβγκραντ. Η διαδρομή μέχρι το Ζλάτοβγκραντ που ήταν 7.30 ώρες τώρα θα είναι 45 λεπτά! Οργανώσαμε μία εκδήλωση προκειμένου να προβάλλουμε τον νομό μας επιλέξαμε όχι τυχαία τη Σόφια γνωρίζοντας ότι 1. 200.000 βούλγαροι ήρθαν φέτος στη χώρα μας. Επιδιώκουμε ν’ αποκτήσουμε ένα μερίδιο και εν’ όψει του ανοίγματος του δρόμου και αυτό το μερίδιο σχεδιάσαμε πως θα το διεκδικήσουμε», επεσήμανε ο κ. Παυλίδης προσθέτοντας ότι διαπίστωσε μεγάλο ενδιαφέρον από τη βουλγαρική πλευρά για την Ξάνθη.
Με στόχο την προσέλκυση βουλγάρων τουριστών μέσα από το δρόμο Αγ. Κωνσταντίνου – Ζλάτοβγκραντ
Επιπρόσθετα ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι υπάρχει μια ειδικότερη στόχευση που αφορά την προσέλκυση επισκεπτών μέσα από τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου προς το Ζλάτοβγκραντ: «…πρέπει ν’ ανοίξει και η καθυστέρηση από τώρα και μετά δεν οφείλεται σε μας. Ο δρόμος είναι σήμερα απόλυτα βατός ανήκει στο 3Α χρειάζεται όμως μια διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία για την οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και η επικύρωσή της από τα δύο κοινοβούλια. Το άνοιγμα αυτού του δρόμου ανατρέπει τελείως τα δεδομένα στην περιοχή και ενισχύει σημαντικά την οικονομία και απ’ τις δύο πλευρές. Μεγάλος όγκος πληθυσμού δεν μπορεί εύκολα να ‘ ρθει στην Ξάνθη γιατί πρέπει να κάνει 300 χιλ. ανατολικά και 300 δυτικά μέσα στο ελληνικό έδαφος. Απ’ την πλευρά της Βουλγαρίας υπάρχει το Παμπόροβο με 20.000 κλίνες. Θα διέρχονται απ’ εδώ και θα έχουμε και οικονομικό όφελος από διερχόμενο τουρισμό Η δική μας πλευρά έχει διαφορετικό τουριστικό προϊόν που δεν είναι ανταγωνιστικό με το χιονοδρομικό κέντρο. Συνεπώς πρέπει τα δύο αυτά τουριστικά προϊόντα να συναθροιστούν και ν’ αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο. Στόχευσή μας να κερδίσουν και οι δύο περιοχές».
Το… παράπονο του Νομάρχη
Παράλληλα κ. Παυλίδης κατέθεσε και το… παράπονό του σε σχέση με την διάνοιξη του δρόμου του οποίου τα τουριστικά και οικονομικά οφέλη εξήγησε παραπάνω: «Αυτό τον αγώνα για την διάνοιξη αυτού του δρόμου τον έδωσα σχεδόν μόνος μου…Όταν είδα ότι το κράτος και τα υπουργεία καθυστερούσαν την διάνοιξη του κάθετου άξονα ανέλαβα την πρωτοβουλία αυτή».
Τέλος τόνισε ότι θα ξαναανανεώσει το αίτημα προς την νέα κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί άμεσα η διακρατική συμφωνία και η επικύρωσή της και από τα δύο κοινοβούλια για να λειτουργήσει σύντομα ο δρόμος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου