«Εφιάλτης» οι ακάλυπτες επιταγές

0

Αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» των ακάλυπτων επιταγών βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες καθώς εκτός ελέγχου έχουν βγει πλέον οι ακάλυπτες επιταγές, οι οποίες, από μήνα σε μήνα, καταγράφουν αρνητικά ιστορικά ρεκόρ, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την αγορά και την οικονομία γενικότερα. Μόνο το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», κατέγραψαν άνοδο 228,46%, καθώς έφτασαν στα 335,26 εκατ. ευρώ, από 102 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το Μάιο του 2008.
Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα συγκεντρωτικά στοιχεία. Σύμφωνα, πάντα, με τον «Τειρεσία», το πρώτο 5μηνο του έτους έχουν σφραγιστεί συνολικά 132.357 σώματα επιταγών, συνολικού ποσού 1,319 δισ. ευρώ, από 424,41 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Δηλαδή τα ποσά έχουν υπερτριπλασιαστεί. Μαζί δε με τις απλήρωτες συναλλαγματικές το ποσό ανεβαίνει στα 1,744 δισ. ευρώ.
Το «φαινόμενο» ανθεί και στην Ξάνθη
Πληροφορίες του «Ε» κάνουν λόγο ότι το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών ανθεί στην Ξάνθη. Μάλιστα πολλοί επιχειρηματίες προκειμένου να «σώσουν» τις επιχειρήσεις τους και να μην βρεθούν «ακάλυπτοι» καταφεύγουν σε παράνομα κυκλώματα τοκογλύφων, δανείζονται με υπερβολικό τόκο και αν δεν ξεπληρώσουν το δάνειο και τους υπέρογκους τόκους βρίσκονται αντιμέτωποι με την ωμή βία που τους ασκούν μαφιόζικες συμμορίες. Συγκεκριμένα γνωστός επιχειρηματίας της πόλη μας που έπεσε στα «νύχια» του κυκλώματος αντιμετωπίζει απειλές για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του!
Οικονομική ασφυξία
Βασικό ζητούμενο, πλέον, είναι πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και πότε θα μπει ένας φραγμός σε αυτήν την απίστευτη, όπως διαμορφώνεται, κατάσταση στην αγορά, από πλευράς οικονομικής ασφυξίας. Τραπεζίτες κι επιχειρηματίες, οι οποίοι ερωτώνται σχετικά, αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς η έως τώρα εμπειρία, από την αρχή του έτους, δείχνει ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο τα ποσά των επιταγών που σφραγίστηκαν ήταν αυξημένα κατά 143,58% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, το Φεβρουάριο η άνοδος ήταν 229,26%, το Μάρτιο ανέβηκε στο 242,27%, τον Απρίλιο τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκαν κατά 220,33%.
Στις «μαύρες λίστες»
Αρκεί, επίσης, να σημειωθεί ότι μόνο το Μάιο 34.000 άτομα προστέθηκαν στις «μαύρες λίστες» του «Τειρεσία», ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σύνολο 1,2 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία έχουν αυτήν τη στιγμή την ίδια τύχη. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που πιστεύουν ότι αν η ανοδική πορεία των αριθμών και των ποσοστών αυξηθεί, τότε σύντομα θα σπάσει ακόμη και το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου. Στην αρνητική αυτήν εξέλιξη θα συμβάλει, όπως εκτιμάται, η ένταση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και ο αντίκτυπός της τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά, τα οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι χρεωμένα.
Τα χρέη μας στο μικροσκόπιo
Στο μεταξύ δεδομένης της κατάστασης οι τράπεζες «σκληραίνουν» τα μέτρα για τους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου οι τράπεζες μέσα από σύστημα scoring που θέτει σε εφαρμογή η Τειρεσίας θα μπορούν να ελέγχουν
τη βαθμολόγηση της οικονομικής/ συναλλακτικής συμπεριφοράς των υποψήφιων δανειοληπτών. Στο νέο αρχείο θα περάσουν και θα αξιολογηθούν περισσότερα από 10 εκ. δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά) καθώς και πιστωτικές κάρτες. Τα δεδομένα αφορούν συγκέντρωση στοιχείων (τουλάχιστον) της τελευταίας πενταετίας. Το νέο στατιστικό μοντέλο αξιολογεί δύο παραμέτρους: εκείνη που δείχνει τις πιθανότητες να μην πληρώσει κάποιος τις υποχρεώσεις του, και εκείνη που αφορά την πιστοληπτική βαθμολόγηση του συναλλασσόμενου. Έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να βαθμολογούν τους υποψήφιους δανειολήπτες με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μέχρι τώρα έλεγχαν την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη και τον «τσέκαραν» σε ότι αφορά τη «μαύρη λίστα». Όμως από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να αντλούν και πιο ουσιαστικά στοιχεία, αυτά δηλαδή που αφορούν την συναλλακτική συμπεριφορά τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με το «σταγονόμετρο» ο εμβολιασμός των γιατρών – νοσηλευτών

Ψήνεται στον… πυρ …