Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Χωροταξικό «ταφόπλακα» για τον τουρισμό

Χωροταξικό «ταφόπλακα» για τον τουρισμό

0

Συναγερμός έχει σημάνει στους δημάρχους των παραλιακών δήμων του νομού μας Τοπείρου – Αβδήρων και στο Δήμαρχο Σταυρούπολης με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ του Χωροταξικού για τον Τουρισμό που «πέρασε» από την Κυβερνητική Επιτροπή και αναμένεται η ψήφισή του από την Βουλή.
Η αιτία έγκειται στο γεγονός ότι σε μια πρώτη προσέγγιση οι δήμαρχοι Τοπείρου – Αβδήρων εκτιμούν ότι το ευνοϊκό για την ανάπτυξη των παραλιακών δήμων τους δόθηκε με την ΚΥΑ Ραμσάρ τους το παίρνει …πίσω ο κ. Σουφλιάς με το Χωροταξικό, ο δήμαρχος Σταυρούπολης εκτιμά ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στο Χωροταξικό που αφορά τον δήμο του τίποτε από τις προτάσεις που κατατέθηκαν και ότι όλη η διαβούλευση που έγινε για το θέμα ουσιαστικά ακυρώθηκε!
Συναγερμό σήμανε και ο κ. Κοντός! Επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τους προαναφερθέντες δημάρχους και τους ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε μια προσπάθεια να προγραμματιστεί μια συνάντηση με αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ , μήπως την ύστατη στιγμή μπορούν κάτι ν’ αλλάξουν!
Τι προβλέπει το Χωροταξικό για το νομό μας
Κατ’ αρχήν την πόλη της Ξάνθης την κατατάσσει στις περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης αστικού τουρισμού λόγω του παραδοσιακού οικισμού και σ’ αυτές τις πόλεις (μεταξύ αυτών η Καβάλα και η Δράμα) προτείνεται η κατά προτεραιότητα προώθηση δράσεων, που αφορούν στην ανάδειξη και αναβάθμιση των ιστορικών κέντρων, μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών αξιόλογων στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντός τους.
Επίσης σε «Περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος με μειονεκτικά χαρακτηριστικά και κυρίαρχες χρήσεις άλλες από τον τουρισμό» εντάσσει Γ1 Πομακοχώρια (Βόρεια Ξάνθης – Κομοτηνής) και προβλέπει: α) σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων, από τα όρια των οικισμών αρτιότητα δύο (2) στρέμματα, συντελεστής δόμησης 0.3 και πυκνότητα κλινών ανά στρέμμα 15.
β) στις λοιπές εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές διατηρούνται οι ισχύοντες όροι δόμησης.
Ρυθμίσεις σχεδιασμού του χώρου που σήμερα προβλέπουν μεγαλύτερα όρια αρτιότητας κατισχύουν των ανωτέρω ορίων.
Για τις περιοχές του δικτύου Φύση (NATURA) 2000 στο οποίο ανήκει μεγάλο μέρος των παραλιακών δήμων προβλέπει:
1.Αποκλείεται η χωροθέτηση των υποδομών του παρόντος άρθρου εντός:
-περιοχών απολύτου προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης που καθορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ. 1 και 2 και 21 του ν. 1650/1986.
-οικοτόπων προτεραιότητας.
2.Επιβάλλεται η συγκέντρωση της δόμησης με ταυτόχρονο περιορισμό της, όσο και της χρήσης των εγκαταστάσεων.
3.Η κάλυψη των εγκαταστάσεων από το 20% που ισχύει σήμερα μειώνεται στο 3% της έκτασης του γηπέδου και πρέπει να αποδεικνύεται με την κατάλληλη επιστημονική μελέτη ότι η επένδυση δεν θα επηρεάσει την οικολογική ισορροπία των οικοτόπων προτεραιότητας.
Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για τους εγκεκριμένους, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, οργανωμένους υποδοχείς τουρισμού που μπορούν να τροποποιούνται χωρίς υπέρβαση των προβλεπόμενων, από την εγκριτική τους πράξη, όρων και μεγεθών δόμησης.
Μέχρι τον καθορισμό χρήσεων και δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές η ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων περιορίζεται στη δημιουργία μικρών, σύμφωνα με την κείμενη τουριστική νομοθεσία, τουριστικών καταλυμάτων στις εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών περιοχές, καθώς και σε μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όρια τους στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται σχετικός κορεσμός (ποσοστό αδόμητων γηπέδων <40%).
Τι θα γίνει με την ΚΥΑ Ραμσάρ
Μια σύγχυση έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το αν η ΚΥΑ Ραμσάρ που έχει ψηφιστεί για την παραλιακή ζώνη τελικά θα κατισχύσει του Χωροταξικού ή όχι. Αυτό αποτελεί και το βασικό σημείο της ένστασης των δημάρχων καθώς αρκετές ρυθμίσεις της αντικρούονται από το Εθνικό Χωροταξικό. Συγκεκριμένα το Χωροταξικό αυξάνει την απόσταση από 50 μ. σε 100 μέτρα από τον αιγιαλό θέτει υψομετρικούς περιορισμούς και γενικότερα κινείται σε πιο αυστηρά πλαίσια αναφορικά με τους όρους δόμησης. Συγκεκριμένα δεν δίνει τη δυνατότητα για δόμηση εκτός σχεδίου πόλης και αυτό αλλάζει τα σχέδια των δημάρχων για ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης αφού οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν επιτρέπονται.
Τι υποστηρίζουν οι δήμαρχοι Τοπείρου – Αβδήρων – Σταυρούπολης
Χατζηευαγγέλλου: «Ο κ. Σουφλιάς μ’ αυτό το Χωρατοξικό θέτει ταφόπλακα στην ανάπτυξη όλης της Θράκης. Πρέπει όλοι οι Θρακιώτες πέρα από κόμματα να τον κηρύξουμε ανεπιθύμητο στη Θράκη! Ότι μας έδωσαν με την ΚΥΑ Ραμσάρ μας το παίρνουν πίσω. Δεν μπορούμε να κάνουμε τις ελάχιστες υποδομές στις παραλίες μας, δεν μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο. Βλέπουμε που έχει πάει το αγροτικό εισόδημα, βλέπουμε την ανεργία, βλέπουμε ότι δεν γίνεται καμιά επένδυση και προσπαθούμε να στραφούμε στον τουρισμό. Να προσελκύσουμε τουρίστες από τα Βαλκάνια, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και το εισόδημα των δημοτών μας και αντί να βρούμε συμπαραστάτες μας υψώνονται τείχη! Τίποτε δεν μπορεί να γίνει που να φέρει τουριστική ανάπτυξη μ’ αυτό το Χωροταξικό. Εκφράζω την αγωνία μου …και καλώ όλους τους φορείς …Πρέπει ν’ αντιδράσουμε»!
Τσακίρη: «Χαρήκαμε όλοι τότε που ψηφίστηκε η ΚΥΑ για τη Ραμσάρ και τώρα βλέπουμε ένα Χωροταξικό που ουσιαστικά ακυρώνει την ΚΥΑ. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε συνεργασία με τον δήμαρχο Τοπείρου και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να πετύχουμε την εφαρμογή της ΚΥΑ».
Καρασακαλίδης: «Δεν έχει συμπεριληφθεί τίποτε από τις προτάσεις μας στο Χωροταξικό. Γιατί να υπάρχουν διαφορετικοί όροι δόμησης στο δήμο μας σε σχέση με τα Πομακοχώρια; Δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Η πρότασή μας ήταν να υπάρχουν όροι δόμησης και εκτός σχεδίου πόλης και αυτό δεν το προβλέπει το Χωροταξικό. Θα συμμετέχουμε στη σύσκεψη με τον υπουργό».
Το «Ε» απευθύνθηκε στο Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδης και στον υπερνομάρχη και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης εθνικού Πάρκου κ. Τάτση προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Όπως είναι γνωστό τόσο η Νομαρχία όσο και ο Φορέας κατέθεσαν προτάσεις στη διαβούλευση που είχε γίνει για το Χωροταξικό.
Ο κ. Νομάρχης σε μια πρώτη εκτίμηση βρίσκει ότι το Χωροταξικό εμπεριέχει αυστηρότερες διατάξεις όμως επιφυλάχθηκε για περαιτέρω εκτιμήσεις πριν αποκομίσει μια σαφέστερη εικόνα.
Το ίδιο και ο κ. Τάτσης ο οποίος όμως έκανε μια ενδιαφέρουσα επισήμανση.
Τάτσης: «Συμφωνώ με την αύξηση στα 100μ. της ζώνης του αιγιαλού. Σε 20 χρόνια αυτές οι περιοχές θα είναι θάλασσα. Δεν μπορούν να πάρουν χαμπάρι κάποιοι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας από την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να είμαστε &#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…