Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Κρατημένες» οι τιμές στην Δημοτική αγορά…

«Κρατημένες» οι τιμές στην Δημοτική αγορά…

0

Στα περυσινά επίπεδα φαίνεται να κρατιούνται οι τιμές στην Δημοτική Αγορά της Ξάνθης, αναφορικά με τα είδη «αιχμής» της πασχαλινής περιόδου. Σε αυτό συντελεί βέβαια τόσο η υπερπροσφορά σε ντόπια αμνοερίφια και η ικανοποιητική παραγωγή λαχανικών, λόγω καλού καιρού, όσο και το γεγονός ότι οι καταναλωτές εμφανίζονται ακόμη «κουμπωμένοι», όσον αφορά τις αγορές τους, ακόμη και αν έχουμε ήδη φτάσει στα μισά της Μεγάλης Εβδομάδας.
Αναλυτικότερα, σε σχέση με τον παραδοσιακό πασχαλινό οβελία, η τιμή του τελικά μάλλον θα κυμανθεί στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, κάτι που μεταφράζεται για το αρνί το πολύ μέχρι τα οκτώ με οκτώμισι ευρώ το κιλό και για το κατσίκι στα εννέα με εννιάμιση ευρώ το κιλό. Μία σημαντική παράμετρος στην συγκεκριμένη αγορά και στην τελική διαμόρφωση των τιμών των αμνοεριφίων που θα αντικρίσει ο ξανθιώτης καταναλωτής, αποτελεί η τιμή αγοράς με την οποία τα προμηθεύονται οι έμποροι κρεάτων από τους παραγωγούς. Μιλώντας στο «Ε» ο κρεοπώλης κ. Γιάννης Κυριακίδης, μας διευκρινίζει ότι «σε καμία περίπτωση η τιμή τους, μετά την σφαγή του, δεν ξεπέρασε τα πέντε ευρώ και εξήντα λεπτά, για το αρνί και τα έξι ευρώ για το κατσίκι. Φυσικά πρόκειται για ελληνικά εξολοκλήρου αιγοπρόβατα, αφού υπάρχει υπερεπάρκεια στην προσφορά τους, κάτι που αποτρέπει την εισαγωγή αμνοεριφίων από άλλες χώρες, τουλάχιστον όσον αφορά την περιοχή μας». Στο σημείο αυτό στέκεται και ο συνάδελφός του, ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή που δεν θα μπορούσε να καλυφθεί με κανένα τρόπο από τους καταναλωτές της Ξάνθης. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στο «κράτημα» των τιμών. Η μόνη ιδιομορφία που έχει η φετινή χρονιά βρίσκεται στο ότι τα κατσίκια φέτος γεννήθηκαν σχετικά αργά με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο μεγάλη η προσφορά σε αυτά, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει ουσιαστικά ούτε την προσφορά αλλά ούτε και την τελική διαμόρφωση της τιμής τους». Στο σημείο που συμφώνησαν πάντως και οι δύο είναι το θέμα της εφαρμογής των ζυγιστικών μηχανών, μέτρο που από την περυσινή ακόμη πασχαλινή περίοδο προσπάθησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εφαρμόσει στον κλάδο τους, υποχρεώνοντας τους κρεοπώλες να εφοδιαστούν με τις σχετικές μηχανές, στην προσπάθειά του να ελέγξει την αθρόα εισαγωγή και «ελληνοποίηση» αμνοεριφίων από γειτονικές, επί το πλείστον, χώρες. «Το μέτρο έχει «παγώσει», χωρίς όμως να έχει ακυρωθεί. Απλά έχει δοθεί μία παράταση για την εφαρμογή του από το υπουργείο», τονίζουν οι ξανθιώτες κρεοπώλες. Αναφορικά, τέλος, με την παρατηρούμενη αγοραστική κίνηση, οι κρεοπώλες συμφωνούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να κάνουν οι ξανθιώτες την αγορά του πασχαλινού οβελία. «Άλλωστε, σαν Έλληνες, δεν παύουν να είναι λίγο άνθρωποι της τελευταίας στιγμής», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα λαχανικά, σύμφωνα με τους εμπόρους τους στην Δημοτική Αγορά της πόλης μας, οι τιμές τους κινούνται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με πλήρη επάρκεια σε ποσότητες και ποιότητα, κάτι στο οποίο βοήθησε και ο καλός σχετικά καιρός που επικράτησε, με έλλειψη παγετών, που συνήθως ταλαιπωρούν τους παραγωγούς της συγκεκριμένης αγοράς. Έτσι δεν παρατηρείται στην πόλη μας το φαινόμενο των «τσιμπημένων» τιμών σε κανένα είδος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές στο μαρούλι κυμαίνονται από ένα ευρώ και ενενήντα λεπτά έως δύο ευρώ και είκοσι λεπτά, στις ντομάτες από ένα ευρώ και ενενήντα λεπτά έως δύο ευρώ και τριάντα λεπτά, τα αγγουράκια από εξήντα έως εβδομήντα λεπτά το τεμάχιο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια από πενήντα έως εξήντα λεπτά το τεμάχιο και οι μελιτζάνες από δύο ευρώ και είκοσι λεπτά έως δύο ευρώ και ενενήντα λεπτά το κιλό.
Αυτό πάντως στο οποίο ακούσαμε ν’ αναφέρονται με ένα στόμα όλοι οι επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς της Ξάνθης με τους οποίους μιλήσαμε, ήταν οι καθημερινοί, συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι στους οποίους υπόκεινται τόσο οι ίδιοι όσο και τα προς πώληση προϊόντα τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Νομαρχίας Ξάνθης. Το τμήμα Εμπορίου, το Υγειονομικό και η Κτηνιατρική υπηρεσία, αποτελούν καθημερινούς «επισκέπτες» των καταστημάτων τους και όχι μόνο αφού η παρουσία των κτηνιάτρων της υπηρεσίας της Νομαρχίας στους χώρους σφαγής και διακίνησης των αμνοεριφίων, ιδίως αυτή την περίοδο είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Όπως μάλιστα μας τόνισαν χαρακτηριστικά οι κρεοπώλες «είναι συνέχεια πάνω από το κεφάλι μας. Να φανταστείς ότι πλέον ούτε ένα κατσικάκι δεν μπορεί να σφαγεί ή να πουληθεί χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, κάτι που από την μεριά μας είναι βέβαια απόλυτα επιθυμητό για να εξασφαλίζονται ταυτόχρονα τόσο ο παραγωγός και ο έμπορος, όσο και ο καταναλωτής αλλά και η ποιότητα».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…