Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Καμπανάκι» κινδύνου για τους υδροβιότοπους

«Καμπανάκι» κινδύνου για τους υδροβιότοπους

0

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι ιχθυολόγοι για τους υδροβιότοπους Μακεδονίας – Θράκης στη κοινή σύσκεψή τους την Τρίτη 9 Ιουνίου που διοργανώθηκε από το τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Σερρών και συμμετείχε το σύνολο των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών σε Μακεδονία και Θράκη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης στην Κερκίνη και από την Ξάνθη συμμετείχε ο πρώην προϊστάμενος κ. Γιανόγλου, ο οποίος μετατέθηκε αυτές τις ημέρες στις Σέρρες και χρέη προϊσταμένου στην Ξάνθη ανέλαβε ο κ. Τζιάνης.
«Καμπανάκι» κινδύνου για τους υδροβιότοπους
Όπως μας πληροφόρησε η κα Χρυσούλα Νουρή προϊσταμένη του τμήματος αλιείας Νομαρχίας Σερρών, η συνάντηση εργασίας ήταν πολύ εποικοδομητική καθώς για πρώτη φορά συζητήθηκαν θέματα όπως ο καθαρισμός των υδροβιοτόπων και η αναβάθμιση των υπηρεσιών αλιείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αλλά και η αλιευτική διαχείριση στα εσωτερικά νερά (λίμνες ποτάμια). Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα που απορρέουν από την ελλιπή νομοθεσία στην έκδοση των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και το επιτρεπόμενο όριο των ψαράδων στις λίμνες και τους ποταμούς της Μακεδονίας και της Θράκης.
Κοινή διαπίστωση των ιχθυολόγων ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ποταμοί Στρυμόνας, Αξιός, Νέστος και Έβρος από τις φερτές ύλες και τα απόβλητα που μεταφέρουν από τις γειτονικές χώρες με συνέπεια να κινδυνεύουν σοβαρά υδροβιότοποι της χώρας μας, όπως αυτός της λίμνης Κερκίνης.
Ζητούν θεσμικό καθεστώς για την έκδοση αδειών αλιείας
Πρόταση των ιχθυολόγων είναι να δημιουργηθεί ένα θεσμικό καθεστώς που θα καθορίζει και θα αξιολογεί με συγκεκριμένα κριτήρια την έκδοση των αδειών αλιείας. Αυτό βέβαια για να γίνει πρέπει να προηγηθεί η διενέργεια μελετών βιωσιμότητας στους υγροβιότοπους Μακεδονίας και Θράκης, για να διαπιστωθεί η παραγωγικότητά τους, τα είδη και άλλα χαρακτηριστικά. Ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση κονδυλίων για την χρηματοδότηση των παραπάνω μελετών.
Η φύλαξη των λιμνών και ποταμών μέσω του ελέγχου της ανεξέλεγκτης αλιείας, από μη αδειοδοτημένα άτομα, ήταν ένα θέμα που επίσης τέθηκε προς συζήτηση στη συνάντηση. Γενικά η αστυνόμευση των εσωτερικών νερών, δηλαδή λίμνες, ποτάμια και λιμνοθάλασσες, γινόταν στο παρελθόν από την αστυνομία και την αγροφυλακή. Στη συνέχεια το σώμα της αγροφυλακής καταργήθηκε. Με την πρόσφατη επανασύστασή του οι αρμοδιότητες φύλαξης των υδροβιότοπων επιστρέφουν ξανά σε αυτούς, όπως ενημέρωσαν εκπρόσωποι της αγροφυλακής που συμμετείχαν στη σύσκεψη και μάλιστα τόνισαν ότι έχουν και την ευθύνη καταβολής προστίμων.
Η συνάντηση στη λίμνη Κερκίνη ήταν ένα πρώτο βήμα στην πρωτοβουλία που έλαβαν οι ιχθυολόγοι Μακεδονίας και Θράκης για την προστασία των υδροβιότοπων. Όπως μας ενημέρωσε η κα Νουρή θα ακολουθήσει συνάντηση το Σεπτέμβριο, ώστε να καταρτιστεί το υπόμνημα με προβλήματα και προτάσεις και να αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…