Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα σημεία υπεροχής μας»

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα σημεία υπεροχής μας»

0

Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, αποφάσισε να στείλει η Κομισιόν, ζητώντας πληροφορίες για τα μέτρα που έλαβε η χώρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 23ης Οκτωβρίου 2008, στο θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των μηχανικών.
Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις, που έχει βάσει της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ, έχοντας αρνηθεί να αναγνωρίσει τα διπλώματα, και ειδικότερα των μηχανικών, που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους, στο πλαίσιο συμφωνίας δικαιόχρησης.
Η Ελλάδα παραβίασε, επίσης, τις υποχρεώσεις της βάσει της ιδίας οδηγίας, επιβάλλοντας αντισταθμιστικά μέτρα σε περισσότερες περιπτώσεις από τις επιτρεπόμενες, και εξετάζοντας το επίπεδο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, που χορήγησε το δίπλωμα.
Επίσης, η Ελλάδα παραβίασε τις διατάξεις της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ μη επιτρέποντας στον δημόσιο τομέα τη μετάταξη σε θέσεις κλάδου ανώτερης κατηγορίας ατόμων που διορίστηκαν με βαθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίο θα μπορούσαν να έχουν διοριστεί αν τα διπλώματά τους είχαν αναγνωριστεί σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία.
Σημειώνεται ότι στο μεταξύ η οδηγία 89/48/ΕΟΚ αντικαταστάθηκε από την οδηγία 2005/36/ΕΚ, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου 2007 και εδραιώνει το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση αυτού του θέματος, βάσει της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ την οποία και διαδέχεται.
Για το πρόβλημα αυτό μίλησε στο «Ε» ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος σχολίασε ότι «το θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας είναι ένα πραγματικά περίπλοκο θέμα. Είναι αλήθεια ότι η χωρίς περιορισμούς εξίσωση των πτυχιούχων μας με εκείνους που αποκτούν τίτλους μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια σπουδών αδικεί κατάφωρα τους αποφοίτους μας. Από την άλλη είναι ουτοπικό να θεωρήσει κανείς ότι μπορεί υπάρξει πολιτικός μηχανικός με λιγότερα από πέντε έτη σπουδών που να ισχυριστεί επαγγελματική και ακαδημαϊκή αρτιότητα. Ακόμη και στις χώρες που αποφοιτούν οι φοιτητές σε τρία ή τέσσερα χρόνια, η απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν γίνεται αυτόματα παρά μόνο μετά από μακροχρόνια προϋπηρεσία, μετά την απόκτηση του τίτλου σπουδών τους».
Αναφορικά με τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να διευθετήσουν το ζήτημα από την μία, καθησυχάζοντας παράλληλα τους φόβους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προνομιακή μεταχείριση των αποφοίτων των ελληνικών Πολυτεχνείων σε σχέση με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε., από την άλλη, ο κ. Καραμπίνης πιστεύει ότι υπάρχουν, φτάνει να υπάρξει η πολιτική βούληση από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να εφαρμοστούν. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων μας έχουν ένα συντριπτικό συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους αποφοίτους των τριετούς και τετραετούς φοιτήσεως σχολών άλλων χωρών. Αυτό είναι οι ίδιες οι γνώσεις και η εξειδίκευση που αποκτούν, πράγματα που τους εξασφαλίζουν μία θέση υπεροχής έναντι των συναδέλφων τους. Αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα θα πρέπει να αξιοποιήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, παρακάμπτοντας θέσεις που είναι αδύνατο να υπερασπιστεί, όπως το να μην εγγράφει αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων, υιοθετώντας παράλληλα μία νέα, πολύ πιο εύκολα υπερασπίσιμη αμυντική θέση. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υιοθετήσει την πρόταση της απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους όλων των σχολών των κρατών – μελών της Ε.Ε., μέσω όμως μιας διαδικασίας αυστηρής και ενιαίας διαδικασίας εξέτασης ουσίας, μέσα από την οποία θα μπορούσε πολύ εύκολα να διαπιστωθεί η ακαδημαϊκή αλλά και η επαγγελματική υπεροχή των αποφοίτων των Πολυτεχνείων της χώρας μας έναντι των αποφοίτων σχολών με υποδεέστερο πρόγραμμα φοίτησης. Μία τέτοια απόφαση όμως προϋποθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση από μέρους του Τ.Ε.Ε. Μέχρι αυτή να υπάρξει πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Καραμπίνης.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […