Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Λόγος – Αντίλογος – Διάλογος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Λόγος – Αντίλογος – Διάλογος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

0

Με αφορμή τη δημοσίευση από το «Ε» της πρότασης του δημοτικού συμβούλου του δήμου Βιστονίδας κ. Γιώργου Παραστατίδη σύμφωνα με την οποία στο τραπέζι του διαλόγου για τη διοικητική μεταρρύθμιση που είναι απαραίτητος να γίνει σε τοπικό επίπεδο ώστε να σταχυολογηθεί μια συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με τις συνενώσεις των δήμων,  πρέπει να προσέλθουν όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία και να μην περιοριστεί μόνο σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να συμμετέχει όλη η τοπική κοινωνία στο διάλογο για τον Καποδίστρια ΙΙ

Ο κ. Παραστατίδης υποστηρίζει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αφορά πρωτίστως την τοπική κοινωνία  και όχι μόνο τους αυτοδιοικητικούς και συνεπώς και αυτή πρέπει να συμμετέχει στη σύνθεση μιας  συγκεκριμένης πρότασης που θ’ αποτελέσει και το διεκδικητικό πλαίσιο για το νομό. Διατείνεται ότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα αποκρυσταλλωθεί αφού στην οποία να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν όλοι οι παράμετροι, οικονομικοί, πολιτιστικοί, υποδομών ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα των νέων δήμων κα προπάντων αυτή η πρόταση  να είναι προϊόν διαλόγου μ’  όλη την τοπική κοινωνία ώστε να υπάρχει και ευρεία συναίνεση. Το «Ε» υιοθετεί την πρόταση του κ. Γιώργου Παραστατίδη και ανοίγει τον πρώτο κύκλο διαλόγου πρώτα με δημάρχους, παρέχοντας παράλληλα βήμα σ’ όποιον πολίτη θέλει να καταθέσει κάποια πρόταση που θα προάγει τον διάλογο.

Δήμαρχος Ξάνθης: 6 δήμοι για τον νομό μας 

Διαφωνώντας και με τα δύο εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νομό μας σύμφωνα με τα οποία προτείνεται να υπάρχουν 4 δήμοι στο νομό με πρώτη συνένωση των παραλιακών δήμων (Αβδήρων – Τοπείρου – Βιστονίδας), συνένωση του δήμου Ξάνθης με τον δήμο Σελέρου ή το εναλλακτικό με την κοινότητας Σατρών και οι άλλοι δύο ως έχουν, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης προτείνει 6 δήμους για το νομό μας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Ξάνθης: Οι δήμοι Σελέρου, Βιστονίδας, Τοπείρου, Αβδήρων ν’ αποτελέσουν τρεις δήμους. Η Ξάνθη να συνενωθεί με τα δημοτικά διαμερίσματα της Διομήδειας , του Ζυγού και του Πετεινού, ο δήμος Μύκης με τις τρεις κοινότητες (Σατρών, Θερμών, Κοτύλης) και ο δήμος Σταυρούπολης με το Παρανέστι, καθώς και με τα ορεινά του δήμου Καβάλας (Λεκάνη, Κεχρόκαμπος). 

«4 δήμοι για το νομό μας είναι λίγοι. Υπάρχουν νομοί που με λιγότερο πληθυσμό έχουν διπλάσιους από μας δήμους. Πρέπει αυτοί που θα δημιουργηθούν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά ώστε να είναι λειτουργικοί. Μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα γίνει στις 18 – 20 Ιανουαρίου 2010 και αφού προηγουμένως γνωστοποιηθούν οι θέσεις της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν τοπικά συνέδρια με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ στα οποία θα συμμετέχουν και φορείς ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή στρατηγική», επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης.

Δήμαρχος Αβδήρων: Δεν συμφωνώ με τη συνένωση Αβδήρων – Βιστονίδας – Τοπείρου

Κάθετα αρνητική είναι η δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη με τη συνένωση των τριών παραλιακών δήμων σε ένα: «Δεν συμφωνώ. Έχω καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση παλιότερα γι’ αυτό. Πρέπει να γίνει διάλογος στην τοπική κοινωνία. Να τεθούν όλα τα δεδομένα. Δεν  δέχομαι η Αθήνα ν’ αποφασίζει για μας»

Δήμαρχος Σταυρούπολης: Το κόψε – ράψε είναι δευτερεύον. Πρωτεύει η αναπτυξιακή προοπτική του Καποδίστρια ΙΙ

Ανοιχτός σ’ όλα τα σενάρια συνενώσεων είναι ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης αρκεί όπως λέει να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Όπως: ο σεβασμός στην ιστορία του δήμου καθώς είναι ο 2ος ιστορικός δήμος του νομού( είναι δήμος από το 1947), που προφανώς αυτό σημαίνει, ο δήμος Σταυρούπολης να διατηρήσει το όνομά του και επίσης η δημιουργία ισχυρού δήμου με αναπτυξιακή προοπτική: «Το θέμα δεν είναι στις συνενώσεις. Το στοίχημα τη διοικητικής μεταρρύθμισης είναι να δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι με αρμοδιότητες και ανάλογους πόρους. Να πάψουμε να επαιτούμε συνέχεια…Ο δήμος Σταυρούπολης με όποια συνένωση μπορεί ν’ αποτελέσει μοντέλο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο  αξιοποιώντας το φυσικό του περιβάλλον. Είναι καλοδεχούμενος λοιπόν ο Καποδίστριας ΙΙ αρκεί να έχει αναπτυξιακή προοπτική».

Τρεις δήμαρχοι, τρεις απόψεις και ο διάλογος συνεχίζεται…

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…