Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «…να αποτινάξουμε τον ραγιαδισμό της απάθειας»

«…να αποτινάξουμε τον ραγιαδισμό της απάθειας»

0

Η ιστορική αναδίφηση στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε διεθνές επίπεδο και επηρέασαν την ελληνική επανάσταση του 1821 καθώς και η ηθικοπλαστική της διάσταση και επιρροή στο γονιδίωμα των νεοελλήνων, με μια αρμονική σύζευξη λόγου και παραδοσιακής μουσικής, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα στοιχεία της εκδήλωσης του επίσημου εορτασμού του Δ.Π.Θ. για την εθνική Παλιγγενεσία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Καραθεοθωρής» (Πανεπιστημιούπολη, Κιμμέρια Ξάνθης) παρουσία του σεβασμιωτάτου κ.κ. Παντελεήμονα, του Στρατηγού Διοικητή του Δ΄Σ,Σ. κ. Σαμπάτη Ξιφαρά, του δημάρχου Ξάνθης κ. Στυλιανίδη, του βουλευτή κ. Σγουρίδη και κοινού. Στα διδάγματα του ’21 αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραμπίνης ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα: «Ο εθνικός αγώνας του 1821 – Διεθνείς στρατηγικές και πολιτικοστρατιωτικές ισορροπίες» εκφώνησε ο καθηγητής , αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης κ. Στέφανος Σπάρταλης. Το μουσικό μέρος κάλυψε η μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Στέγης Πολιτισμού «Κώστας Μπένης» υπό τη διεύθυνση του κ. Θεόδωρου Μανώλη ενώ πιάνο και γκάιντα έπαιξαν ο Γιάννης και η Ευγενία Πανταζόγλου.
«…να αποτινάξουμε τον ραγιαδισμό της απάθειας»
Μια φράση – κλειδί που ειπώθηκε από τον κ. Καραμπίνη και συμπυκνώνει τη μηνυματοποίηση του αγώνα του ’21 σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης.
«Τα μηνύματα του αγώνα διαχρονικά, και πάντοτε επίκαιρα ιδιαίτερα σήμερα στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης. Σήμερα οι εν δυνάμει κατακτητές, συνήθως μεταλλαγμένοι, με περισσότερες και πιο ύπουλες μορφές, προσπαθούν να σκλαβώσουν κυρίως τον νου να υποτάξουν την θέληση και την ελεύθερη σκέψη, αφού γνωρίζουν ότι ‘όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά’.
Στις μέρες μας παρατηρεί κανείς να υπάρχουν ακόμη εστίες κατακτητικών πολέμων με πρόδηλα οικονομικά συμφέροντα όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυροτέρου. Παρατηρεί καθημερινά σημαντικές μορφές αδικίας και ανισότητας. Παρατηρεί να υπάρχουν ακόμα η σκλαβιά του φόβου, απόγνωση και δυστυχία και μάλιστα χωρίς να έχουν επιβληθεί με την ισχύ των όπλων. Διαπιστώνει βία εγκληματικότητα οργή και μίσος για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο. Διαπιστώνει μια νέα μορφή στέρησης της ελευθερίας αυτή που επιβάλλει η αποξένωση, ο φόβος, αλλά και οι μάστιγες που δεσμεύουν τον νου.
Τέλος διαπιστώνει αδιαφορία για τον κόσμο που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Και Εμείς;; Εμείς σήμερα καλούμαστε να αφήσουμε την άνεση του καναπέ και της τηλεόρασης. Καλούμαστε να αποτινάξουμε τον ραγιαδισμό της απάθειας, να αμφισβητήσουμε την μετριότητα την ήσσονα προσπάθεια και τον συμβιβασμό με τα λίγα και τα μικρά να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο αξίες και στο επίκεντρο τον άνθρωπο, να πολεμήσουμε για μία καλύτερη Ελλάδα ένα καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο. Καλούμαστε να ξεχάσουμε το εγώ και το στενό ατομικό όφελος και να ξαναθυμηθούμε το εμείς και το συνολικό καλό, αυτό για το οποίο οι προγονοί μας έδωσαν το αίμα τους. Καλούμαστε να φέρουμε την πατρίδα μας στην πρωτοπορία. Το μεγάλο όπλο και αυτό που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας στον σύγχρονο κόσμο στην σύγχρονη εποχή είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Και αυτό όχι με την αναφορά σε ένα ένδοξο παρελθόν αλλά με την έννοια της δημιουργίας και σύγχρονης προσφοράς».
Μήνυμα του ’21: «Να ξεχάσουμε το εγώ…να ξαναθυμηθούμε το εμείς»
Ο κ. Σπάρταλης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε διεθνές επίπεδο και επηρέασαν την ελληνική επανάσταση, δίνοντας έμφαση στη γαλλική επανάσταση (1789) καθώς και στο ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής Αγγλίας – Ρωσίας – Γαλλίας καθώς και της Αυστρίας του Μέττερνιχ. Εστίασε στο ρόλο προσωπικοτήτων όπως ο Κοραής και ο Ρήγας καθώς και του συντονιστικού οργάνου του αγώνα, της Φιλικής εταιρείας. Περιέγραψε το στρατιωτικό χαρακτήρα του αγώνα (αρματωλούς – κλέφτες ) απέναντι σ’ ένα πολυάριθμο συγκροτημένο στρατό και σημείωσε ότι λανθασμένα πιστεύεται ότι η επανάσταση κρίθηκε από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου όπου συνέβαλλαν και οι τρεις δυνάμεις αλλά ότι η επιτυχημένη έκβαση του αγώνα κρίθηκε τα τρία πρώτα χρόνια με την απελευθέρωση του Μωριά και της Ρούμελης.
Το ελληνικό θαύμα του ’21 – είπε – εννοιολογείται στο γεγονός ότι οι πρόγονοί μας λειτούργησαν συλλογικά και αυτό είναι και το ηθικό δίδαγμα και το κύριο συστατικό της επιτυχίας που πρέπει να διέπει και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Flash back στις ευρωεκλογές του 2004

Την διακαή του επ …