«Πόλεμο» κήρυξε η ΚΕΔΚΕ στην κυβέρνηση με αφορμή τη δραστική περικοπή του τέλους παρεπιδημούντων που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι στους Δήμους. Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Nικήτας Kακλαμάνης να απειλεί ότι θα υποβάλει την παραίτησή του αν ψηφιστεί η τροπολογία χωρίς προηγουμένως να έχει εξευρεθεί τρόπος αναπλήρωσης της απώλειας πόρων – μέσα από το ΕΤΕΚ ή από το τέλος Ακίνητης περιουσίας – που θα έχουν οι ΟΤΑ από την εφαρμογή του μέτρου τους οποίους υπολογίζουν σε 180 εκ. ευρώ! Αυτά, μας μεταφέρει εξ Αθηνών ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ο οποίος την Τετάρτη στην πρώτη συνδιάσκεψη των προέδρων των επιτροπών του ΕΣΠΑ, των επιχειρησιακών προγραμμάτων των υπουργείων και του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της Αλιείας, ήταν εισηγητής των θέσεων της ΚΕΔΚΕ. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν όλοι οι γ. γραμματείς των περιφερειών, εκπρόσωποι των υπουργείων που έχουν προγράμματα ενώ προήδρευσε ο κ. Δούρος υφυπουργός Οικονομίας. Σημειώνεται ότι σ’ αυτή την επιτροπή μετέχει και η ΚΕΔΚΕ μετά ψήφου.
Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ
Τα βασικά σημεία της πολυσέλιδης εισήγησης του κ. Στυλιανίδη αφορούσαν στην υλοποίηση της υπόσχεσης για τη στήριξη ενός προγράμματος προετοιμασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το ΕΣΠΑ ώστε σε κάθε νομό να υπάρχει ένα τοπικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα παρέχει βοήθεια στους μικρούς καποδιστριακούς ΟΤΑ να υλοποιήσουν έργα του ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι ήδη προβλέπεται από σχετικό νόμο η σύσταση αυτών των επιτροπών για τα τοπικά προγράμματα, δεν έχει υπογραφεί όμως ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες.
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο βασικό αίτημα της ΚΕΔΚΕ που συνίσταται στη χρηματοδότηση με 4,6 εκ. ευρώ του προγράμματος αυτού από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματός του για τη διοικητική μεταρρύθμιση και του «Θησέα». Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό είναι της τάξης των 7 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 εκ. ευρώ διατίθενται από το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα η ΚΕΔΚΕ ζητά τροποποίηση της φιλοσοφίας του ΕΣΠΑ και προσαρμογή της στα σημερινά πραγματικά δεδομένα που είναι υπό την επήρεια της οικονομικής κρίσης.
Τουτέστιν στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και σύμφωνα με τα λόγια του δημάρχου: «να τρέξει χρήμα, να γίνουν έργα, να δουλέψει ο κόσμος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
Χωρίς Επιβεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας …έξω από το ΕΣΠΑ οι δήμοι
Βρόχος για τους μικρούς δήμους αποτελεί η Επιβεβαίωση της Διαχειριστικής Επάρκειας που προαπαιτείται για εντάξεις έργων και απορροφήσεις κονδυλίων από το ΕΣΠΑ , ενώ με πρωτοβουλία του τ. υπουργού κ. Κοντού δεν ισχύει αυτό για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Έτσι κάτι ανάλογο ζητά η ΚΕΔΚΕ και για το ΕΣΠΑ καθώς είναι πολύ δύσκολο για τους μικρούς δήμους να αποκτήσουν επιβεβαίωση της Διαχειριστικής Επάρκειας. Να σημειωθεί ότι στην περιφέρειά μας μόνο 4 δήμοι – εις εκ των οποίων και ο Δήμος Ξάνθης – έχουν πάρει αυτή την επιβεβαίωση.
Αν δε συνυπολογιστεί ότι μόνο δήμος που έχει επάρκεια θα μπορεί να καταθέτει πρόταση, να εντάσσει και να εκτελεί έργα από το ΕΣΠΑ, αυτομάτως οι μικροί δήμοι δεν θα έχουν καμιά πρόσβαση στο ΕΣΠΑ μ’ ότι αυτό συνεπάγεται.
Επ’ αυτού ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι ο δήμος Ξάνθης προτίθεται μέσω και της ΤΕΔΚ να βοηθήσει τους μικρούς δήμους του νομού μας σ’ αυτό το θέμα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr