Από την Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Αν. Μακ – Θράκης η ακόλουθη επιστολή η οποία απαντά στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας με τίτλο "Στα γραφειοκρατικά δίχτυα της Περιφέρειας πιάστηκε ο οξύρρυγχος" της 16ης Δεκεμβρίου 2008. Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο διευθυντής, Γεωλόγος Δρ. Παναγιώτης Γεωργιάδης επιχειρείται να αντικρουστεί το δια ταύτα του ρεπορτάζ ότι σε θέμα γραφειοκρατίας της Περιφέρειας «κόλλησε» η επένδυση του Οξύρρυγχου, με την παράθεση όλων των ενεργειών της από την κατάθεση της εταιρείαw «ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» αίτησης άδειας χρήσης νερού που πραγματοποιήθηκε στις 1η Απριλίου 2008 έως και σήμερα.
Η Επιστολή
«Μόνο γραφειοκρατία δεν αποπνέουν οι ενέργειες της Περιφέρειας…»
«Απαντώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο: "Στα γραφειοκρατικά δίχτυα της Περιφέρειας πιάστηκε ο οξύρρυγχος" της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σας γνωρίζουμε τα εξής:
«1.Η εταιρεία ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α. Ε κατέθεσε την 1η Απριλίου 2008 αίτηση άδειας χρήσης νερού υφιστάμενης αρδευτικής γεώτρησης στην τοποθεσία "Αμπελόρεμα" αγροκτήματος Πεζούλας Ν. Ξάνθης. Με αυτήν ζητούνταν η ετήσια χρήση νερού 49.000 κυβικών μέτρων, εκ των οποίων για την άρδευση 38,092 στρεμμάτων ακτινιδίων 17,325 κυβικά μέτρα και για την πλήρωση 40 δεξαμενών 31.540 κυβικά ( 3 κ.μ / ώρα Χ 24 ώρες Χ 365 μέρες Χ 1,2 για έκτακτες ανάγκες = 31.540 κ.μ).
2. Μετά την προσκόμιση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τη Νομαρχία Ξάνθης για την ζητούμενη παροχή των 49.000 κ.μ και την κατάθεση του τελευταίου απαιτούμενου δικαιολογητικού (τομή και στοιχεία γεώτρησης) στις 22 – 04 – 2008, εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. 1397/23-04-2008 άδεια χρήσης νερού για την αιτηθείσα δραστηριότητα.
3.Στις 29 Αυγούστου 2008 η εταιρεία ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. επανήλθε με νέα αίτηση, ζητώντας αύξηση της ετήσιας απόληψης νερού από 49.000 κ.μ σε 164.400 κ.μ, προσκομίζοντας ταυτόχρονα ορθή επανάληψη των περιβαλλοντικών όρων ως προς την απολήψιμη ποσότητα νερού ετησίως από 49.000 κ.μ σε 164.400 κ.μ. Ο υπερτριπλασιασμός της αρχικώς αιτούμενης ποσότητας δικαιολογείται στα συμπληρωματικά στοιχεία της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την αύξηση των απωλειών νερού από 5% σε 25%, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται στα ίδια συμπληρωματικά στοιχεία ότι η άρδευση των ακτινιδίων θα γίνεται με την χρήση του απορριπτόμενου νερού. Με τον τρόπο αυτό η αρχική ποσότητα των 31.540 κ.μ για την παραγωγή οξύρρυγχου ουσιαστικά πενταπλασιάζεται. Σημειώνεται ότι για την τροποποίηση ουσιαστικά των περιβαλλοντικών όρων χρήσης της γεώτρησης, δεν ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
4.Στις 9 Σεπτεμβρίου 2008 η Υπηρεσία μας με έγγραφο της ζήτησε από την εταιρεία να προσέλθουν εκπρόσωποί της στα γραφεία μας, προκειμένου να συζητηθεί το νέο αίτημα για αύξηση της ποσότητας νερού. Οι ενδιαφερόμενοι προσήλθαν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Στην σχετική συζήτηση ενημερώθηκαν ότι δεν είναι δυνατό να τους χορηγηθεί η αιτούμενη, πολλαπλάσια της αρχικής, ποσότητα
νερού, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζεται με δυσμενή υδρογεωλογικά στοιχεία (μικρές παροχές νερού, αυξημένη αγωγιμότητα, δύσκολη επαναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων) και έτσι είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί επηρεασμός των γειτονικών γεωτρήσεων με μείωση της παροχής τους και επακόλουθο την απώλεια αγροτικού εισοδήματος των αγροτών της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά προτάθηκε στους ενδιαφερομένους η χρήση νερού ποσότητας περίπου 70 – 75.000 κ.μ, που αντιστοιχούν σε καλλιέργεια περίπου 100 στρεμμάτων καλαμποκιού, όπως προέβλεπε η αρχική άδεια του 1987 για την συγκεκριμένη γεώτρηση. Η ποσότητα αυτή αντλούνταν επί σειρά ετών χωρίς να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα, πλην ίσως της αύξησης στην ηλεκτρική αγωγιμότητα. Στην πρόταση αυτή αναμένεται απάντηση από τους ενδιαφερομένους. Αντί αυτής εμφανίστηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας σας. Σύμφωνα με τα εκτεθέντα, προκύπτει ότι μόνο γραφειοκρατία δεν αποπνέουν οι ενέργειες της Περιφέρειας, δεδομένου ότι η άδεια χρήσης νερού εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ακόμα, σκοπός της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Υδάτων αποτελεί η εξυπηρέτηση των πολιτών στην χρήση νερού, με γνώμονα πάντα την προστασία του υδατικού δυναμικού προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά και του περιβάλλοντος».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Μόνο γραφειοκρατία δεν αποπνέουν οι ενέργειες της Περιφέρειας…»
-
Γ’ Εθνική: Δύσκολη έξοδος για τον Άρη Αβάτου στην Κρύα Βρύση
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 11ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο Με τις αναμετρήσεις της 1… -
Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»
Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ… -
Super League: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής
Επιστροφή με ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ Η Εθνική ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Na…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Γ’ Εθνική: Δύσκολη έξοδος για τον Άρη Αβάτου στην Κρύα Βρύση
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 11ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο Με τις αναμετρήσεις της 1… -
Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»
Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ… -
Super League: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής
Επιστροφή με ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ Η Εθνική ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Na…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
-
O Νομάρχης κοντά στους ανθρώπους που φροντίζουν τη φύλαξη του Περιαστικού άλσους
Τη Δευτέρα 27 Ιουλ&… -
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»
Μετά την επίκλησ_…