Στο περιθώριο της συνόδου των προέδρων και αντιπροέδρων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη γειτονική Καβάλα, φαίνεται πως βρέθηκε η «χρυσή τομή» για την χρηματοδότηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από τα κονδύλια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 2 Ιουλίου 2009, η ηγεσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, τόσο με τον Ειδικό Γραμματέα του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ευάγγελο Κοντογιάννη, όσο και με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτριο Σταμάτη, αντιμετωπίστηκε με κατανόηση από τον κ. Κοντογιάννη το ζήτημα της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, «τα αιτήματά μας αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση από τον κ. Κοντογιάννη, ενώ ο κ. Σταμάτης γνώριζε ήδη γι’ αυτά. Έτσι συμφωνήθηκε να δοθούν άμεσα από τα κονδύλια της Περιφέρειας πενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ, έναντι των τριάντα πέντε που είχαν εγκριθεί σε πρώτη φάση, με άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ να είναι διαθέσιμα προς εμάς στο τέλος του χρόνου, φτάνει βέβαια να συμφωνήσει με αυτό και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, κ. Σπηλιωτόπουλος, κάτι που έχουμε την βεβαιότητα ότι θα συμβεί».
Όσον αφορά στο θέμα που πήγε να δημιουργηθεί με την απάντηση της αρμόδιας γραμματείας του υπουργείου, η οποία έδινε ένα τόνο αντιπαράθεσης με το Δημοκρίτειο, καθώς και με τα σενάρια που ήθελαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να αντιδικεί με το Τ.Ε.Ι. Καβάλας για τα ενενήντα ένα εκατομμύρια ευρώ των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ο κ. Καραμπίνης σχολίασε ότι «από την πλευρά μας δεν υπήρχε καμία διάθεση αντιπαράθεσης, ούτε με το υπουργείο, ούτε, φυσικά, με το Τ.Ε.Ι. Καβάλας. Εμείς θέσαμε ένα λογικό αίτημα χρηματοδότησης υπόψη τόσο του υπουργείου όσο και της Περιφέρειας και συμφωνήσαμε σε αυτό τόσο με τον κ. Σταμάτη, όσο και με τον πρώην υπουργό, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η απόφαση του υπουργείου αφορούσε ουσιαστικά μία ανακατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων που διατίθενται στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., των οποίων αποδέκτες είναι τόσο το Δ.Π.Θ., όσο και το Τ.Ε.Ι. Καβάλας. Η ανακατανομή αυτή όμως, εκτός του ότι μας ξάφνιασε χωρίς να υπάρξει κάποια σχετική διαβούλευση, ανέτρεπε άρδην ολόκληρο τον προγραμματισμό και σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, κάτι που δεν μπορούσαμε να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα, δεδομένων μάλιστα των αναγκών που έχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο… Σε αυτό το σημείο πάντως θα πρέπει να αναφερθώ και στην μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, κ. Σταμάτη, ο οποίος ως πολύ καλός γνώστης της τοπικής πραγματικότητας αλλά και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουμε σαν Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, στάθηκε στο πλευρό του Δημοκριτείου καθ’ όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τόσο πριν από την απόφαση του υπουργείου, όσο και μετά από την δημοσιοποίησής της».
Σε ερώτηση του «Ε», τέλος, αναφορικά με τις δυνατότητες απορρόφησης αλλά και με το βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρίσκεται από την δική του πλευρά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Καραμπίνης ήταν κατηγορηματικός: «από την πλευρά μας είμαστε ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για να απορροφήσουμε τα κονδύλια που θα τεθούν στη διάθεσή μας. Για να δώσω απλά και μόνο μία διάσταση αυτής της ετοιμότητας αλλά και των αναγκών του Πανεπιστημίου, θα πρέπει να τονίσω πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένες και έτοιμες μελέτες για την υλοποίηση έργων ύψους μεγαλύτερου των εκατόν δέκα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βέβαια περιμένουν τις σχετικές χρηματοδοτήσεις ώστε να πάρει το «πράσινο φως» η υλοποίησή τους..», κατέληξε ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Γιώργος Συληγαρδάκης