Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Παραδίδουμε την ανακύκλωση στα χέρια του Δήμου Ξάνθης»

«Παραδίδουμε την ανακύκλωση στα χέρια του Δήμου Ξάνθης»

0

Στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπου έχει αφυπνιστεί η οικολογική συνείδηση, οι φορείς, τοπικοί και εθνικοί, δίνουν μάχη για να μπορέσουν να κινητοποιήσουν τους πολίτες τους σε θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, τα οποία και θεωρούνται φυσικά αναπόσπαστα.
Δυστυχώς για όλους τους συμπολίτες μας, στο Δήμο Ξάνθης φαίνεται ν’ ακολουθείται η αντίστροφη πορεία. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να βγαίνει σαν συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου 2009, στα γραφεία του Συλλόγου Σκακιστών Ξάνθης, ο πρόεδρός του, κ. Φίλιππος Στεργίου. Θα πρέπει να γνωστοποιήσουμε σε όσους δεν το γνωρίζουν και να υπενθυμίσουμε στους υπόλοιπους αναγνώστες μας ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος τα τελευταία επτάμιση χρόνια πρωτοστατεί στην προσπάθεια ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου στην πόλη μας. Όπως δήλωσε και ο κ. Στεργίου, η προσπάθεια που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2002, σε πείσμα όλων αυτών που πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας ανακύκλωση χαρτιού, με την αγορά των απαραίτητων κάδων από τον ίδιο τον Σύλλογο, μιας και η αρχική ανταπόκριση του Δήμου, από τότε, ήταν αρνητική. Κατά τον κ. Στεργίου, με την συμπαράσταση του «ΕΜΠΡΟΣ» αλλά και του ραδιοφωνικού σταθμού «Super FM 88» της πόλης μας, ευαισθητοποιήθηκαν πολλοί από τους συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σήμερα στην προσπάθεια αυτή περισσότεροι από χίλιοι πεντακόσιοι ξανθιώτες. Συνεχίζοντας ο κ. Στεργίου ανέφερε ότι μετά τον πρώτο χρόνο και επί τέσσερα χρόνια, ο Δήμος Ξάνθης στήριξε ουσιαστικά την προσπάθεια αυτή διαθέτοντας όχημα και εργάτες για την αποκομιδή των περισυλλεχθέντων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μηδενιστεί το κόστος περισυλλογής και αποκομιδής, δεδομένου ότι για την περισυλλογή φρόντιζαν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, φέρνοντας τα απορρίμματά τους στο μοναδικό σημείο περισυλλογής της πόλης, έξω από το κολυμβητήριο. Επίσης, ακόμη και μετά την απόσυρση του οχήματος από τον Δήμο, η αποκομιδή συνεχιζόταν μέσω ιδιώτη επαγγελματία, ο οποίος λόγω της πολύ καλής πρόσβασης που εξασφαλίζει ο χώρος συγκέντρωσης, μπορούσε να παίρνει μεγάλες ποσότητες με μηδενικά έξοδα συλλογής. Παράλληλα ο Σύλλογος διενεργούσε και χρηστική ανακύκλωση, δηλαδή συγκέντρωση μεταχειρισμένων βιβλίων σε καλή κατάσταση, φτάνοντας να έχει διαθέσει περισσότερα από 2.500 βιβλία, στην μεγάλη τους πλειοψηφία προς το Σύλλογο Γυναικών Δροσερού, προσπάθεια που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πρόσφατα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεργίου, ουσιαστικά με την μεγάλη ανταπόκριση των συμπολιτών μας στην ιδέα της ανακύκλωσης. Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτή η ανταπόκριση των ξανθιωτών είχε σαν αποτέλεσμα την συγκέντρωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων χαρτιού προς ανακύκλωση, των οποίων η διαχείριση είναι αδύνατη με την εθελοντική συμμετοχή των μελών του Συλλόγου, δεδομένης της άρνησης του νέου υπεύθυνου Αντιδημάρχου για το θέμα, κ. Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό για την διαχείριση των ποσοτήτων που ξεπερνούν πλέον τους οκτώ τόνους. «Δεδομένου» όπως υποστήριξε ο κ. Στεργίου, «ότι η προσπάθεια επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Δήμο, μέσω του κ. Αντιδημάρχου έπεσε στο κενό, φτάνουμε στο σημείο να πρέπει να παραδώσουμε την όλη προσπάθεια στα χέρια του Δήμου Ξάνθης για να την διαχειριστεί». Στις ερωτήσεις των παριστάμενων δημοσιογράφων σχετικά με το αν αυτό θα σημάνει και το τέλος της προσπάθειας για την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου στην Ξάνθη, ο κ. Στεργίου ήταν σχετικά αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», αναφερόμενος φυσικά στην δημιουργία, τα σχεδόν οκτώ χρόνια που κρατά αυτή η προσπάθεια, μιας ισχυρής συνειδητοποίησης σε σημαντικό μέρος του ξανθιώτικου λαού, στο ζήτημα της ανακύκλωσης. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν ο Δήμος αποσύρει τον κάδο περισυλλογής από το σημείο, για πολύ καιρό θα βρίσκει ποσότητες χαρτιού από τους ξανθιώτες που πλέον έχουν μάθει τόσο το σημείο, όσο και το ότι το χαρτί δεν το πετάμε στα σκουπίδια». Αναφορικά με το γεγονός του ότι μία σημαντική ποσότητα συγκεντρωμένου χαρτιού προς ανακύκλωση, περί τους δέκα τόνους, κατέληξε τελικά στα σκουπίδια, ο κ. Στεργίου εξήγησε ότι «αυτό ήταν αποτέλεσμα του ότι πλέον οι τιμές στο χαρτί είναι πολύ χαμηλές λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως και η ζήτηση για ανακυκλωμένο χαρτί, περιορίζοντας το ενδιαφέρον από πλευράς των εργοστασίων που κάνουν ανακύκλωση χαρτιού. Όμως αυτό ήδη έχει επιλυθεί με την εξασφάλιση συνεργασίας με μονάδα που στεγάζεται στην Κομοτηνή, κάνοντάς μας αισιόδοξους ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Φυσικά αυτό το γεγονός είναι μοναδικό στα επτάμιση χρόνια της συγκέντρωσης χαρτιού με δική μας ευθύνη και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί. Άλλωστε θα ήταν παράλογο και από την πλευρά του ιδιώτη που φροντίζει για την αποκομιδή να μην ενδιαφέρεται για το αν πεταχτούν οι ποσότητες χαρτιού που συγκεντρώνεται γιατί αυτό θα ήταν ενάντια στο ίδιο του το συμφέρον. Δυστυχώς σε αυτές μας τις προσπάθειες δεν έχουμε συμπαραστάτη τον Δήμο, χωρίς αυτό ν’ αποτελεί κάποιου είδους μομφή για κανένα. Ελπίζουμε απλά ότι ο Δήμος θα είναι συνεχιστής της προσπάθειάς μας και ότι όλη αυτή η δυναμική που δημιουργήθηκε δεν θα πέσει στο κενό αλλά θα συνεχιστεί παράλληλα με όποια προσπάθεια για την ανακύκλωση αποφασίσει να κάνει ο Δήμος Ξάνθης από την πλευρά του».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…