Με το που άρχισε να πέφτει ο ήλιος και άρχισε σιγά σιγά να δροσίζει τα τραπέζια, οι πάγκοι, οι καρέκλες και κυρίως τα δεκάδες εδέσματα με βάση έναν από τους πλέον αγαπημένους καρπούς της γης, την πατάτα, ήταν ήδη έτοιμα στην πλατεία του οικισμού της Φελώνης περίπου στις 9 το βράδυ της περασμένης Κυριακής 19 Ιουλίου 2009. Δεκάδες εθελοντές περίμεναν και εκείνοι τους επισκέπτες της γιορτής που άρχισαν να καταφτάνουν σε μικρές ή μεγαλύτερες παρέες, στήνοντας έτσι ένα σκηνικό που θύμιζε άλλες εποχές στα χωριά του κάμπου της Ξάνθης.
Ένα σκηνικό γιορτής, ανεπιτήδευτης χαράς και αυθόρμητης διασκέδασης, διανθισμένο με παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρασί και τον παραδοσιακό «ανταγωνισμό» των νοικοκυρών όσον αφορά το ποια θα μπορέσει να παρουσιάσει την πιο πρωτότυπη αλλά και επιτυχημένη συνταγή, με βάση την πατάτα. Βέβαια οι νοικοκυρές των παλαιότερων χρόνων μπορεί να «οργανώθηκαν» μέσα στους πολιτιστικούς, μορφωτικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών του κάθε χωριού, όμως η ευγενής άμιλλα της παρουσίασης των γεύσεων και της μαγειρικής τέχνης άφησε τελικά… ωφελημένους τους εκατοντάδες επισκέπτες της γιορτής που δοκίμασαν σε δεκάδες παραλλαγές την πατάτα, συνοδευμένη από ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου και παρασκευασμένη με κάθε διαθέσιμο τρόπο. Ψητή, βραστή, συνοδευμένη με αλλαντικά και τυριά, σε μορφή πίτας ή σαλάτας, χωρίς βέβαια να παραληφθεί και η πιο αγαπημένη της μορφή: η τηγανιτή. Χωρίς υπερβολή «χίλια λογιώ φαγιά, όλα… πατάτες!», για να παραφράσουμε και την γνωστή φράση που αναφέρεται συνήθως στα κολοκύθια..! Για να είμαστε μάλιστα δίκαιοι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην όλη αυτή προσπάθεια συμμετείχαν εθελόντριες (στην μεγάλη τους πλειοψηφία) από δέκα διαφορετικούς συλλόγους οικισμών του Δήμου Βιστονίδας και πιο συγκεκριμένα από τον Σύλλογο Γυναικών Αυξεντίου, τον Σύλλογο Γυναικών Βαφέικων, τον Σύλλογο Γυναικών Γενισέας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διομήδειας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Μαγικού, τον Σύλλογο Γυναικών Νέου Ζυγού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιού Ζυγού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετεινού, τον Σύλλογο Γυναικών Πολυσίτου και φυσικά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φελώνης.
Πάντως όσοι έχουν την εντύπωση ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν σαν κύριο συμμετέχοντα την… τρίτη ηλικία, βρίσκονται αρκετά μακριά από την πραγματικότητα, ιδιαίτερα σε τόπους αγροτικούς, όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων έχει μεταναστεύσει εδώ και χρόνια σε τόπους μακρινούς. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με την ευκαιρία των καλοκαιρινών αδειών επαναπατρίζονται, έστω και προσωρινά, εκδηλώσεις σαν την «Πατατιάδα» του Δήμου Βιστονίδας αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να συναντήσουν και πάλι παλιούς φίλους, γνωστούς και συγγενείς, καθώς και να γνωρίσουν στα παιδιά τους τα έθιμα, τους ήχους και τις γεύσεις του τόπου τους.
Φυσικά σε ένα λαϊκό πανηγύρι, σαν αυτό που στήθηκε στην πλατεία της Φελώνης, παρουσίες και πολύ περισσότερο δηλώσεις πολιτικών έρχονται σε δεύτερη μοίρα εκ των πραγμάτων. Πάντως δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι εκτός, φυσικά, του Δημάρχου Βιστονίδας, κ. Νικόλαου Ζλάτκου, ο οποίος κήρυξε την επίσημη έναρξη του εορτασμού, καθώς και του αντιδημάρχου, κ.Αλέξανδρου Παπατζή, ο οποίος με έναν σύντομο εναρκτήριο λόγο μίλησε για την γιορτή στους παρευρισκόμενους, παρούσα στην γιορτή ως εκπρόσωπος του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, ήταν και η αντινομάρχης Ξάνθης, κα Ευτέρπη Στάντσιου, όπως και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και μέλη των τοπικών συμβουλίων των οικισμών του Δήμου. Μία σχετικά δυσάρεστη νότα έδινε βέβαια η σύσσωμη απουσία της αντιπολίτευσης του Δήμου από την εκδήλωση, στην οποία οφείλεται και η σημερινή μορφή που έχει η συγκεκριμένη γιορτή. Όμως όλα αυτά, όπως και οι χαιρετισμοί αλλά και οι δηλώσεις των πολιτικών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μόλις το κέφι και η επίδραση του άφθονου κρασιού άρχισαν να ανεβαίνουν, γεμίζοντας την πίστα και ευφραίνοντας τις καρδιές όλων όσων παραβρέθηκαν στην γιορτή.
Από την πλευρά μας μένει να συμπληρώσουμε μόνο μία ευχή, η οποία βρισκόταν στα στόματα όλων: και του χρόνου να είμαστε γεροί..!
Γιώργος Συληγαρδάκης