Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς: Θησαυρός ή Άνθρακας;

Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς: Θησαυρός ή Άνθρακας;

0

Η τραγική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών Ποταμιάς, μετά και την επιδρομή και λεηλασία που υπέστησαν μέσα στο 2008 μας έδωσε το έναυσμα. Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν τα φιλόδοξα προγράμματα ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού στα ορεινά χωριά του νομού μας της Νομαρχίας Ξάνθης, αλλά και η γενικότερη προσπάθεια μεταστροφής της παραγωγικής βάσης του νομού Ξάνθης από αγροτική που είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη και σήμερα, σε μια παραγωγική βάση στηριγμένη σε υπηρεσίες, με αιχμή τον τουρισμό.
Όλα τα παραπάνω μας έστρεψαν στο να μιλήσουμε με έναν από τους βαθύτερους γνώστες αλλά και φανατικούς υποστηρικτές της ιδέας της προώθησης του ιαματικού τουρισμού αλλά και της χρήσης της γεωθερμίας γενικότερα. Αναφερόμαστε στον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Ιαματικών Πηγών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και καθηγητή Υδρογεωλογίας του Α.Π.Θ., Δρ. Αγγελίδη Ζήση, οι απόψεις του οποίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για την γενικότερη κατεύθυνση που βλέπουμε να παίρνει η ανάπτυξη στο νομό μας, με ευθύνη εθνικών αλλά και τοπικών φορέων εξουσίας και παραγόντων.
Ερώτηση: Η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Λουτρά της Ποταμιάς είναι γνωστή. Υπάρχει μάλιστα και κάποια πρόβλεψη για την επισκευή των εγκαταστάσεων μέσα στο τρέχον έτος. Ποιες όμως πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές που έχει ο συγκεκριμένος χώρος, αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;
Απάντηση: Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει γνωστό πως τα συγκεκριμένα Ιαματικά Λουτρά ανήκουν στον Ε.Ο.Τ. ο οποίος παραχωρεί την διαχείρισή τους με συμβάσεις, σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα ταιριάζει το γνωστό γνωμικό «ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος… Η αλήθεια είναι πως η περιοχή είναι από μόνη της προβληματική λόγω θέσης και μορφολογίας. Αυτό δυσχεραίνει την αποτελεσματική εκμετάλλευση του εξαιρετικού και σχεδόν επιφανειακού κοιτάσματος για τουριστική χρήση. Μην ξεχνάτε ότι η περιοχή μαστίζεται από ένα μόνιμο σχεδόν πρόβλημα με τα κουνούπια, ενώ και η απουσία τουριστικών υποδομών που υπάρχει στην περιοχή δεν βοηθά την ανάπτυξη και την αξιοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση.
Ερώτηση: Όπως γνωρίζετε όμως υπάρχει η εκφρασμένη στόχευση για δράσεις προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης του νομού μας, με μοχλό μάλιστα τον ιαματικό και όχι μόνο βέβαια, τουρισμό. Σας θυμίζω μάλιστα την αντίστοιχη προσπάθεια στις ορεινές Θέρμες, που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τη Νομαρχία Ξάνθης.
Απάντηση: Μην έχετε αυταπάτες. Ούτε η περίπτωση των Θερμών είναι εύκολη για τουριστική αξιοποίηση. Εκεί έγινε μία μελέτη. Τέτοιες μελέτες υπάρχουν δεκάδες για διάφορα σημεία της χώρας. Η ουσιαστική και ρεαλιστική αξιοποίηση όμως τέτοιων σχεδίων με την συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Επειδή μάλιστα συμμετείχα στην σχετική προσπάθεια για την περιοχή των Θερμών είχα την ευκαιρία να έχω συνομιλήσει για το θέμα και με το Νομάρχη Ξάνθης, εκθέτοντας τις απόψεις μου αυτές.
Ερώτηση: Επανερχόμενοι στο θέμα της Ποταμιάς, πιστεύετε πως η όποια εξέλιξη των υπηρεσιών που μπορούν να παρασχεθούν στους επισκέπτες εκεί, καθώς και η όποια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μπορεί να γίνει, είναι ευθύνη του τοπικού Δήμου Αβδήρων;
Απάντηση: Θα ήταν άδικο να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Επειδή γνωρίζω την κα Τσακίρη έχω να πω πως πρόκειται για μία εξαιρετικά δραστήρια δήμαρχο που όμως το συγκεκριμένο ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες παρέμβασής της, όπως φυσικά και αυτές του Δήμου. Για την αξιοποίηση της περιοχής θα μπορούσαν σίγουρα να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα τόσο η Νομαρχία Ξάνθης, όσο και κυρίως, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι ανεπίτρεπτο π.χ. να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί το 65 βαθμών Κελσίου επιφανειακό κοίτασμα ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου ξενοδοχείου για ν’ αποφύγει την χρήση πετρελαίου, ή ο όποιος επιχειρηματίας θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή, προσβλέποντας και στον ιαματικό τουρισμό. Αλλά το μεγαλύτερο ζητούμενο που υπάρχει στην περιοχή, δεν είναι το θέμα της ανάπτυξης ή μη ιαματικού τουρισμού και θερμαλισμού, αλλά το θέμα της ανάπτυξης της γεωθερμίας στην περιοχή. Έχω τονίσει και υποστηρίξει επανειλημμένα το προφανές: η περιοχή της Ποταμιάς, αλλά και ολόκληρος ο νομός, είναι μία, κατά βάση, αγροτική περιοχή. Η ανάπτυξη της γεωθερμίας στην περιοχή με την στήριξη θερμοκηπιακών μονάδων που θα λειτουργούσαν βασισμένα στην γεωθερμία και όχι στο πετρέλαιο θα μπορούσαν ν’ αποδώσουν πολλαπλάσια από ότι θα μπορούσε ποτέ ν’ αποδώσει η όποια, όσο φιλότιμη και ειλικρινείς και να ήταν, προσπάθεια ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…