Τα δύο μεγαλύτερα έργα του νομού και η αναγκαιότητα της υλοποίησή τους που υπαγορεύεται από τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στην τακτική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Δευτέρας 6 Απριλίου. Ήτοι: «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων» και ο περιμετρικός οδικός δακτύλιος της Ξάνθης. Για το λόγο αυτό κλήθηκαν φορείς προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των έργων από τον νομάρχη κ. Παυλίδη και να τοποθετηθούν σε μια συνεδρίαση που έκλεισε με μια υψηλών τόνων πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του νομάρχη και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη.
Η κόντρα τους ξεκίνησε από το θέμα εκτός ημερησίας που έφερε ο κ. Καραλίδης ζητώντας να μπει ως τακτικό θέμα για συζήτηση με τη διατύπωση: «Αντιμετώπιση και μείωση της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες της νομαρχίας καθώς και της εφαρμογής διαφανέστερων διαδικασιών στις συναλλαγές των συμπολιτών μας για τη διασφάλισης ίσης μεταχείρισης». Προφανώς η διατύπωση που εύσχημα καταλογίζει δυσλειτουργία των υπηρεσιών αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» για τον νομάρχη ο οποίος τόνισε ότι είναι άδικο αυτό και ότι οι περισσότερες υπηρεσίες της νομαρχίας έχουν πιστοποίηση iso.
Γιατί το αρδευτικό είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό
Σ’ αυτό το ερώτημα που αποτελεί και το σημείο αντιδικίας με τις τρεις οικολογικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας απάντησε με στοιχεία ο νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης. Συγκεκριμένα συνέκρινε τα στοιχεία μέσης ετήσιας απορροής του Νέστου που ανέρχονται με νεώτερες μελέτες στα 1. 450 δις κ.μ. και τα οποία σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ε.Ε. (Πράσινη Βίβλο) μέχρι το 2100 θα μειωθούν στο 1.100 δις κ.μ., με την διαχείριση σε πλήρη εφαρμογή του έργου που ανέρχεται σε 120 εκ. κ.μ., καταδεικνύοντας ότι δεν θα «στεγνώσει» ο Νέστος, όπως εμφανίζει ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Επίσης κατάδειξε την περιβαλλοντική σημασία του έργου που έγκειται στο γεγονός ότι θα εμπλουτίσει με γλυκό νερό τους υπόγειους υδροφορείς που έχουν μεγάλα ποσοστά υφαλμύρωσης εξαιτίας της υπεράντλησης από τις γεωτρήσεις που έχουν εξορυχτεί από τη δεκαετία του ‘50 όταν στον Νέστο κατασκευάστηκαν τα αναχώματα και έπαψε η πλημμύρυνση. Ο κ. Παυλίδης τόνισε με έμφαση: «Τρομάζω στη σκέψη τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον αν δεν γίνει αυτό το έργο. Κινδυνεύει με ερημοποίηση όλη η παράκτια ζώνη που είναι μέρος του Εθνικού πάρκου. Θα είμαστε υπόλογοι στις νεώτερες γενιές και καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Τέλος ζήτησε συστράτευση από όλους τους φορείς προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αναστολής του έργου αυτού.
Θετική ήταν η άποψη του κ. Καραλίδη ως προς την περιβαλλοντική σημασία του έργου και στην αναγκαιότητα της υλοποίησής του αν και εξέφρασε την ανησυχία του με τη φράση: «Μήπως μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας αφού το βαφτίσαμε αρδευτικό ενώ γνωρίζουμε ότι τα αρδευτικά δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.,Ε.». Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από την υφαλμύρωση και από την μη υλοποίηση του έργου εξέφρασε και ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να επαναφέρουμε αυτά τα εδάφη σε φυσιολογικά επίπεδα είναι να τα εμπλουτίσουμε με γλυκό νερό.
Ταυτόσημη ήταν και η άποψη του αντιπρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνη, ο οποίος τόνισε ότι είναι μια πρόταση αειφορίας και ότι δεν πρέπει να μονοπωλούν κάποιοι την οικολογική ευαισθησία: «Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα της αρκούδας στην Πίνδο πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των κατοίκων της Ξάνθης χωρίς να επηρεάσουμε το περιβάλλον. Νομίζω κ. Νομάρχα ότι πρέπει να εισακουστούμε και προς την κεντρική διοίκηση. Τα έργα πρέπει να γίνουν εφόσον μελετηθούν σωστά είτε αυτό λέγεται αρδευτικό είτε περιμετρικός δακτύλιος.
Προτάσσοντας αυτή τη λογική μπορεί να κοστίσουν κάτι παραπάνω αλλά δεν θα θίξουν το περιβάλλον. Είναι ουσιαστικά ένα αντίδωρο δικό μας προς τη φύση», κατέληξε ο κ. Καραμπίνης.
Δακτύλ(ι)ος διαφωνιών
Ενημέρωση για τον περιμετρικό δακτύλιο της Ξάνθης πραγματοποίησε ο νομάρχης κ. Παυλίδης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις διαφοροποιήσεις που έχουν συναποφασιστεί με τον δήμαρχο Ξάνθης σε συνάντησή τους με τους εκπροσώπους της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που είχε αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή του έργου.
Η διαφοροποίηση είναι στη δυτική πλευρά της πόλης όπου το αρχικό σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ν.σ. της 23/10/2008 συμπεριλάμβανε σήραγγα και ήταν άλλη η διαδρομή. Επιλέχτηκε να μη γίνει σήραγγα αλλά κόμβος στην περιοχή του Καζίνο με το αιτιολογικό ότι εκεί υπάρχει ρήγμα και αν γίνει πιο πάνω θα χρειαστεί να τρυπήσει μεγάλο μέρος του βουνού, εγχείρημα ιδιαίτερα κοστοβόρο. Επίσης το νέο σχέδιο περιλαμβάνει μια κοιλαδογέφυρα μήκους 250 μέτρων και ύψους 80 μέτρων που θα ενώνει τη δυτική πλευρά της πόλης με την ανατολική μέχρι το Πανεπιστήμιο.
Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε επί αυτού του σχεδίου ο κ. Καραλίδης ζητώντας περισσότερα στοιχεία όπως μελέτη κόστους οφέλους καθώς και αν θίγονται οικοδομικά τετράγωνα, αν λαμβάνεται υπ’ όψιν η μελέτη του ΤΕΕ καθώς και αν είναι περιβαλλοντικό έργο μια γέφυρα στην παλιά πόλη καθώς επίσης και αν η Ξάνθη των 60.000 έχει ανάγκη από δύο περιμετρικούς!
Την ανησυχία της εξέφρασε και η πρόεδρος των ιδιοκτητών Λευκού Πύργου κα Δόσιου αναφορικά με το αν θίγονται τα οικόπεδα της περιοχής που περιλαμβάνονται στο νέο πολεοδομικό σχέδιο. Ο κ. νομάρχης ξεκαθάρισε ότι δεν θίγεται κανένα οικόπεδο καθώς επίσης ότι είναι ένα έργο προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ (προ έκπτωσης), αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την πόλη.
Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Καραλίδης δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του κ. Νομάρχης και θέλοντας να δείξει ότι ο κ. Νομάρχης διακατέχεται από ένα μαξιμαλισμό και ένα βερμπαλισμό λόγων τον παρομοίασε με τον Ναστραντήν Χότζα λέγοντας: «παρουσιάζετε την τουριστική δίοδο του Κίδαρη σαν κάθετο άξονα»!
Αυτό έδωσε το έναυσμα στον νομάρχη να τον αποκαλέσει «οπαδό του τίποτα» , μηδενιστή» και ότι δεν είχε τη δύναμη ν υποστηρίξει το παραμικρό γιατί από τα μεγάλα έργα γιατί κινείται σε μικρά …μεγέθη!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr