Η σημασία των ευρωεκλογών

0

Πριν δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πόλεμος, η καταστροφή και η βία ήταν τα χαρακτηριστικά μιας διαιρεμένης ηπείρου. Σήμερα η ήπειρος μας είναι ενωμένη και ανήκουμε όλοι στην ίδια κοινότητα αξιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλώς μια πολιτική και οικονομική ένωση• είναι επίσης μια κοινότητα κοινώς αποδεκτών αξιών διότι η αξιοπρέπεια του ατόμου, τα δικαιωμάτων του ανθρώπου, η Ειρήνη, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και οι αρχές της αλληλεγγύης και της επικουρικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά είμαστε όλοι ίσοι. "Ενωμένη στην πολυμορφία" είναι το έμβλημα της Ευρώπης μας.
Από το 1979 και έπειτα οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν σε άμεσες εκλογές και να επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην διάρκεια αυτής της τριακονταετίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε σταδιακά νομοθετικές εξουσίες και έχει εξελιχθεί σε μια άρτια δημοκρατική βουλή. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ισχυρότερο από ποτέ και δεν περιορίζεται απλά στην υπεύθυνη επιτέλεση των καθηκόντων του αλλά διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην προσπάθεια της Ένωσης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2009 αποτελούν μία άσκηση δημοκρατίας που δεν έχει όμοιό της: ένα εκλογικό σώμα 375 εκατομμυρίων ψηφοφόρων σε 27 διαφορετικές χώρες θα εκλέξει μία ενιαία βουλή η οποία θα αντιπροσωπεύει σχεδόν 500 εκατομμύρια πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε μία κρίσιμη συγκυρία και μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδιαφέρουν τους πολίτες, όπως η οικονομική κρίση, η κλιματική μεταβολή, η παγκοσμιοποίηση ή η μετανάστευση.

Οι εκλογές αυτές αποτελούν μια άριστη ευκαιρία για να αναδειχθούν οι λόγοι που κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σημαντική και να παρουσιαστεί με πρακτικά παραδείγματα η σημασία που έχει η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθημερινή ζωή όλων μας.
Το Κοινοβούλιο φέρει ευθύνη λήψης αποφάσεων σε πολλούς τομείς που εκτείνονται από την ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών έως την προστασία των καταναλωτών ή την περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα παραδείγματα σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις νομοθετικές του αρμοδιότητες για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή μας είναι η κατάρτιση της μαύρης λίστας με τις μη ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες, η μείωση του κόστους των τηλεφωνημάτων και των χρεώσεων περιαγωγής στην Ευρώπη ή οι κανόνες ασφαλούς χρήσης των χημικών προϊόντων. Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε τους κανόνες που διέπουν την παροχή υπηρεσιών ώστε να αποφεύγεται το κοινωνικό ντάμπινγκ, τα αυστηρά πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων ή την χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής.

Σήμερα, το 75% περίπου της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με το Συμβούλιο των Υπουργών, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Μόλις τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, οι νομοθετικές εξουσίες του Κοινοβουλίου θα εξισωθούν με εκείνες του Συμβουλίου σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει την ίδια νομοθετική ικανότητα με το Συμβούλιο σε τομείς στους οποίους παλαιότερα είχε μόνο δυνατότητα να δώσει τη γνώμη του ή στους οποίους δεν μπορούσε να συμμετάσχει καθόλου, όπως η νόμιμη μετανάστευση, η δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και ορισμένες πτυχές της πολιτικής στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας και της αλιείας. Η νέα Συνθήκη είναι φορέας ακόμα περισσότερης διαφάνειας και δημοκρατίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο αλλά εισάγει επίσης για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο την τοπική και περιφερειακή διάσταση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν κοντύτερα στον πολίτη.

Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Αποφασιστικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος μας υπήρξε η ψήφιση του νομοθετικού πακέτου για τη κλιματική μεταβολή που επιδιώκει να μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε κατά 20% τουλάχιστον μέχρι το 2010. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί στην προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια άλλη σημαντική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση. Οι πολίτες ανησυχούν για τις δουλειές τους, τα στεγαστικά τους δάνεια και για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς του μήνα. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ευρωπαίους ψηφοφόρους είναι μεγάλα και πραγματικά. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τη κρίση. Η λύση που χρειάζεται η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει να υπάρξουν αυστηρότεροι ρυθμιστικοί κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μεγαλύτερη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη και να οικοδομηθεί ένα μέλλον βασισμένο σε μια οικονομία της αγοράς με κοινωνικό χαρακτήρα – αγορές στην υπηρεσία των ανθρώπων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να ξαναδώσουμε στο ευρωπαϊκό όραμα κατεύθυνση, δυναμισμό και προοπτική. Έχω την ελπίδα ότι στις 7 Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα ασκήσουν το καίριο δημοκρατικό τους δικαίωμα και θα μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο για να ψηφίσουν και να επιλέξουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στο μέλλον του καθενός από μας.
Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να θέσουν στους υποψήφιους ευρωβουλευτές όλα τα θέματα που τους απασχολούν και να ψηφίσουν για εκείνη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουν να δουν. Αν νοιάζεσαι για το ποιες αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αν νοιάζεσαι για το ποιος τις παίρνει, τότε κάνε τη γνώμη σου γνωστή. Έχεις το λόγο – ψήφισε!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …