Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η παγκοσμιοποίηση πληγή για τη Βόρεια Ελλάδα

Η παγκοσμιοποίηση πληγή για τη Βόρεια Ελλάδα

0

‘Οι περιοχές της χώρας που συνορεύουν με τα βαλκανικά κράτη έχουν υποστεί πλήγμα από την παγκοσμιοποίηση και την ευνοϊκότερη διακίνηση κεφαλαίου, επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η εικόνα είναι απελπιστική και σύντομα η Ξάνθη θα ακολουθήσει το δρόμο άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται από την ανεργία και την υπανάπτυξη’. Αυτή είναι η προειδοποίηση της Ένωσης Ελλήνων Πολιτών, που, σε ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν ότι, βάσει ερευνών που έχουν διεξάγει στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα είναι απογοητευτική και ανησυχητική για την ευημερία του τόπου μας.

Παρεμβάσεις χωρίς χρωματισμούς

Η Ένωση Ελλήνων Πολιτών αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Κωνσταντίνο Αδρεάδη, ένα πανελλήνιο σύλλογο με έδρα την Ξάνθη, που δρα και παρεμβαίνει χωρίς κομματικό ή πολιτικό προσανατολισμό: ‘Είναι ένα κοινωνικό κίνημα που στόχο έχει να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες’.

Η ΕΕΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα

Στην ανακοίνωσή της με θέμα τον οδικό άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας, η Ένωση Ελλήνων Πολιτών επισημαίνει ότι, βάσει στοιχείων έρευνας που διεξήγαγαν τα μέλη της το καλοκαίρι, η εικόνα της Βόρειας Ελλάδας είναι απελπιστική και στέλνει απαισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον: «Περιοχές που συνδέονται ή βρίσκονται πλησίον των βαλκανικών χωρών, όπως οι Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Βέροια, Νάουσα, και πολλοί άλλοι νομοί, έχουν αυτή τη στιγμή μέσο όρο ανεργία που ξεπερνά το 30%. Εργοστάσια κλειστά, καταστήματα ερημωμένα, αγρότες παραγωγοί σε απόγνωση από τα εισαγόμενα προϊόντα, οικοδομή και επαγγέλματα που συνδέονται με παρεμφερείς εργασίες σε πλήρη απόγνωση».

Τα μέλη της Ένωσης καλούν τους πολιτικούς του τόπου να πάρουν θέση και συγκεκριμένα να απαντήσουν:

«1. Έχουν προχωρήσει σε παρόμοια έρευνα;, 2. Εάν το έχουν κάνει έχουν διαφορετικά αποτελέσματα;, 3.Έχουν λάβει μέτρα για το νομό μας ώστε να μην πάθουμε τα ίδια;, 4.Μήπως είναι υποχρεωμένος ο νομός μας να υποστεί τα ίδια με τους άλλους νομούς στα πλαίσια της κανιβαλιστικής παγκοσμιοποίησης;, 5. Μήπως δεν έχουν σκεφτεί τίποτε από τα παραπάνω γιατί δεν πρόκειται να θιγούν οι ίδιοι;».

Κ. Ανδρεάδης: «Μακάρι η Ξάνθη να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα της υπανάπτυξης»

Ο πρόεδρος της ΕΕΠ, μας ενημέρωσε για την έρευνα που διεξήγαγαν τα μέλη της Ένωσης και σημείωσε ότι ο νομός μας ελάχιστα έχει πληγεί σε σχέση με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: «Η Ξάνθη βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, ωστόσο σύντομα θα την συμπαρασύρει το κύμα της ερήμωσης, της ανεργίας και την υπανάπτυξης αν δεν γίνει κάτι».

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η πληγή μεγαλώνει γιατί τα ‘χτυπήματα’ είναι πολλαπλά: «Βιομηχανίες και επιχειρήσεις και μεγάλες και μικρές ‘μεταναστεύουν’ στην Βουλγαρία, τα παραδείγματα είναι πολλά, ακόμη πολλοί συντοπίτες μας πάνε και ψωνίζουν από εκεί και εισάγονται αγροτικά προϊόντα με αποτέλεσμα να γονατίζουν οι αγρότες της περιοχής».

Η Ένωση Ελλήνων Πολιτών σχεδιάζει να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της με ενημερωτικές εκδηλώσεις τον επόμενο και το μεθεπόμενο μήνα, για την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος για την ακρίβεια, την ανεργία, την διαφθορά με την υποστήριξη Ελλήνων του εξωτερικού.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η επιδότηση 12% στη βιοτεχνία, αιτία αντιπαράθεσης

Στο φύλλο του Σαβ …