Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η κρίση στο επίκεντρο των ευρωεκλογών για τον ΣΥΝ

Η κρίση στο επίκεντρο των ευρωεκλογών για τον ΣΥΝ

0

Την ευκαιρία να μιλήσει με τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης του τόπου μας είχε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Γιάννης Μπαλάφας, στις 12:30΄ το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Απριλίου 2009, στο ξενοδοχείο «Ορφέας» της πόλης μας. Ήταν μία ευκαιρία που δεν άφησε να πάει χαμένη το στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεδομένου ότι μπορεί η συνέντευξη Τύπου να δόθηκε ενόψει της πολιτικής του ομιλίας το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης, όμως η συζήτηση επεκτάθηκε σε αρκετά ζητήματα πέραν της προετοιμασίας και των θέσεων του κόμματος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από την σχετική εισαγωγή και παρουσίασή του από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκο Καλιαμπάκα, ο κ. Μπαλάφας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σύντομα τις θέσεις του κόμματός του για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εστιάζοντας κυρίως στην αδράνεια και την αδυναμία που επέδειξαν τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και η Σοσιαλδημοκρατία, ν’ ανταποκριθούν στα ζητήματα που θέτει και στις απαιτήσεις που εγείρει η τρέχουσα οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση, όπως την χαρακτήρισε, τόνισε την ανάγκη για μία διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων για να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις που ζητά η κοινωνία. «Είναι τόσο μεγάλη η αδράνεια που επέδειξε η Σοσιαλδημοκρατία, συμπλέοντας ουσιαστικά τα τελευταία είκοσι χρόνια με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τόσο μεγάλη και απόλυτη η αδυναμία των τελευταίων να δώσουν διέξοδο από την κρίση, που στους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες φαίνονται πλέον περισσότερο τολμηρές οι θέσεις του κ. Ομπάμα και των Η.Π.Α. από τις αντίστοιχες προτάσεις των ευρωπαίων ηγετών», τόνισε ο κ. Μπαλάφας. Υποστήριξε έτσι την εκφρασμένη θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για «αλλαγές εδώ και τώρα», κάτι που φαίνεται πως εκφράζει και την κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενόψει ευρωεκλογών. Συγκεκριμενοποιώντας την αλλαγή αυτή και την εναλλακτική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και του κόμματός του, ο κ. Μπαλάφας έθεσε ως κεντρικό ζήτημα και διακύβευμα αυτών των εκλογών την οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε την διαμορφωμένη προγραμματική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την αντιμετώπιση της κρίσης η οποία περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
– την λήψη αμυντικών – ανακουφιστικών μέτρων για τους πολίτες που πλήττονται άμεσα και σκληρά από την κρίση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, δημιουργώντας ουσιαστικά μία «ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα αδύνατα τμήματα της κοινωνίας, στοχεύοντας προφανώς στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής
– την «θετική διέξοδο» από την κρίση, με μέτρα που θα στηρίξουν την παραγωγική διαδικασίας της οικονομίας, χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση που θα την απαξιώσει περαιτέρω και πλήρως, «πριν πιάσουμε πάτο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία στους «από πάνω» να καθοδηγήσουν την ανάκαμψη με τους δικούς τους αποκλειστικά όρους
– την στρατηγική άρσης των δομικών αιτίων που δημιούργησαν αυτή και τις άλλες κρίσεις μέσα στο νεοφιλελεύθερα διαμορφωμένο καπιταλιστικό σύστημα, ανοίγοντας τον δρόμο σε μία δημοκρατική, σοσιαλιστική προοπτική.
Στην συνέχεια ο κ. Μπαλάφας, απαντώντας σε ερωτήσεις των παριστάμενων δημοσιογράφων, έδωσε απαντήσεις σε πλειάδα θεμάτων, ξεκινώντας από τα εσωκομματικά της προετοιμασίας των ευρωεκλογών και φτάνοντας μέχρι το πανεπιστημιακό άσυλο και την συζήτηση περί κατάργησής του. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση περί των εσωκομματικών τριγμών και συγκρούσεων αναφορικά με την κατάληψη των θέσεων του ευρωψηφοδελτίου, ο κ. Μπαλάφας υπενθύμισε ότι σε συμμαχικούς συνασπισμούς όπου υπάρχουν πολλές συνιστώσες, είναι φυσιολογικό να υπάρξουν κάποιες τριβές ή και αντιπαραθέσεις, φτάνει η κατάληξη να είναι προς όφελος του συνόλου του σχηματισμού, κάτι που ισχυρίστηκε πως συνέβη στην περίπτωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η σύνθεση και η τελική κατάρτιση του ψηφοδελτίου του κόμματος θ’ αποτελέσει μία ευχάριστη έκπληξη. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με τις πραγματικές δυνατότητες του κόμματός του να προωθήσει τις αλλαγές που επαγγέλλεται, βάσει των ποσοστών που θα λάβει, ο κ. Μπαλάφας στάθηκε στην δυναμική της τρέχουσας κρίσης, η οποία θα αναγκάσει τους υπάρχοντες σχηματισμούς να δώσουν λύσεις και να αφήσουν τα ημίμετρα με τα οποία προσπαθούν να «μπαλώσουν» τις «τρύπες» που ανοίγει η οικονομική κρίση. «Δεν είναι δυνατό να δώσουν απάντηση λύσεις οι οποίες κινούνται στην ίδια λογική με αυτή που δημιούργησε την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο ζήτημα ποσοτικών χαρακτηριστικών οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν αλλά μιας πραγματικότητας που θα τις επιβάλλει. Ο κ. Μπαλάφας, δίνοντας απάντηση σε άλλες ερωτήσεις, έριξε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση στην σημερινή Κυβέρνηση, η οποία «έδωσε ελπίδες σε ηθικό βασικά επίπεδο, αλλά και εκεί επέτυχε οικτρά χάνοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου», ενώ επανέλαβε για μία ακόμη φορά την θέση του κόμματος αναφορικά με τις διάφορες δυναμικές αντιδράσεις τις οποίες κατηγορήθηκε κατά καιρούς ότι υποκίνησε. «Είμαστε ένα κόμμα που βασίζεται στη μη βία και στην άρνησή της. Δεν θεωρούμε ότι η επίτευξη κοινωνικών μεταβολών και ανατροπών μπορεί να γίνει μέσω αυτής», διακήρυξε ο κ. Μπαλάφας, αποκηρύσσοντας παράλληλα τόσο την βία στις διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όσο και αυτή που ασκείται μέσα στα Πανεπιστήμια, απορρίπτοντας κάποια αλλαγή στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, ζητώντας όμως την εφαρμογή του υπάρχοντος πλαισίου που το ρυθμίζει επαρκώς, κατά την γνώμη του.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…