Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η καρδιά της Θράκης χτυπά στην Παλιά Ξάνθη

Η καρδιά της Θράκης χτυπά στην Παλιά Ξάνθη

0

«Σας καλωσορίζω στην καρδιά της παλιάς Ξάνθης που έλληνες και ξένοι αποκαλούν υπαίθριο μουσείο, για τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία της. Στον παραδοσιακό οικισμό μας και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης που πραγματοποιούνται για δέκατη ένατη συνεχή χρονιά κι αποτελούν πλέον έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ευρύτερης περιοχής. Στις γιορτές που αναδεικνύουν την τέχνη, την αρμονία, την ομορφιά, τη θέληση για ζωή, αλλά και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της περιοχής μας, ενώ προβάλλουν στο μέγιστο “την Ξάνθην την διατηρητέαν”, όπως αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις την ιδιαίτερη πατρίδα και γενέτειρά του».

Κατάμεστη η Πλατεία Μητροπόλεως – Παρών ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης

Μ’ αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης από τη σκηνή της κατάμεστης Πλατείας Μητροπόλεως την Κυριακή στις 20.45 πραγματοποίησε την επίσημη έναρξη των Γιορτών της Παλιάς Πόλης 2009, παρουσία  του Θρακιώτη υπουργό Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη που εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό, του  Γ.Γ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρη Σταμάτη, του πρώην υπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού τον οποίο και ευχήθηκε «Χρόνια πολλά, δύναμη και πάντα επιτυχίες», του Βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη που εκπροσωπούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Παπανδρέου, του ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φίλιππου Τσαλίδη, του προέδρου της διευρυμένης κ. Κώστα Τάτση, του νομάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, δημάρχους, τον στρατηγό,  τον διοικητή της Αστυνομίας, του εκπροσώπου του Μητροπολίτη, εκπροσώπους αρχών και φορέων.

Δήμαρχος Ξάνθης: «…παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει επιπτώσεις και στην περιοχή μας, αποφασίσαμε στις φετινές γιορτές να μην χαμηλώσουμε τον πήχη»

Συνεχίζοντας ο κ. Στυλιανίδης τόνισε: «…παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει επιπτώσεις και στην περιοχή μας, αποφασίσαμε στις φετινές γιορτές να μην χαμηλώσουμε τον πήχη. Αντίθετα μάλιστα, γνωρίζοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και την οικονομία της, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα αντάξιο του πολιτισμού μας, με ποιοτικές εκδηλώσεις που είμαι βέβαιος ότι θα ικανοποιήσουν και τους Ξανθιώτες και τις χιλιάδες των επισκεπτών μας. Όπως άλλωστε και η αποψινή μουσική παράσταση με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και την υπέροχη Φωτεινή Δάρρα και τους συνεργάτες τους». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που και πάλι προσφέρουν εθελοντικά για την επιτυχία των γιορτών και τόνισε τις υποχρεώσεις όλων για την τήρηση του συμφωνηθέντος ωραρίου ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η όχληση των περιοίκων.

Τέλος ευχαρίστησε τους κατοίκους της παλιάς Ξάνθης για την κατανόησή τους και δήλωσε: «Τους γνωρίζω ότι πέραν των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκινούν άμεσα τα έργα των νέων υποδομών και της πλήρους ανάπλασης των οδών 9ης Μεραρχίας και Αριστείδου και θ’ ακολουθήσουν σύντομα τα έργα και άλλων οδών καθώς και η πεζογέφυρα του Κοσύνθου που θα ενώνει την παλιά Ξάνθη με τον συνοικισμό Σαμακώβ.

«Ανιψιέ στο βήμα»

Μ’ αυτή την προσφώνηση ο Μιχάλης Στυλιανίδης κάλεσε τον Ευριπίδη Στυλιανίδης στο βήμα. Ο υπουργός Μεταφορών συνεχάρη τον δήμαρχο, τους συνεργάτες του και όλους τους συντελεστές και μετέφερε την αγάπη και τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού: « Έχει καθιερωθεί η γιορτή της παλιάς Ξάνθης ως η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση όλων των Θρακών και όλης της Θράκης. Η παλιά πόλη αναδεικνύει διαχρονικά το πιο φρέσκο και το πιο δημιουργικό πρόσωπο των σύγχρονων Θρακών σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Στυλίανίδης και ευχήθηκε: «οι εκδηλώσεις αυτές με τη συμπαράσταση όλων μας να συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικά στο μέλλον για να συνεχίσουν ν’ αναδεικνύουν τα ταλέντα των Θρακών σε όλους τους τομείς και να προσελκύουν εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μας επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια με όλες τους τις αισθήσεις αυτό που σημαίνει η σύγχρονη Θράκη: συνδυασμός πολιτισμών, ποιοτικά αποτελέσματα, ταλέντο, δουλειά, δημιουργικότητα και κυρίως φιλοξενία σε όποιον αποφασίσει να την επισκεφτεί».

Αμέσως μετά η σκηνή της πλατείας Μητροπόλεως έλαμψε από την ομορφιά της «μούσας»  του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, Φωτεινής Δάρρα, γέμισε μουσική και στίχους μιας έντεχνης καλλιτεχνικής δημιουργίας και το κοινό  απόλαυσε εκπληκτικές ερμηνείες από τη Φωτεινή Δάρρα, τον Νίκο Σπυριδάκη και τον Γιώργο Φλωράκη.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομος 17χρονος Αλβανός μετέφερε 5 Πακιστανούς

Συνελήφθη 17χρονο …