Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Γραφειοκρατικά ζητήματα που εμμένουν

Γραφειοκρατικά ζητήματα που εμμένουν

0

Με τη φετινή του έκθεση που ασχολείται με το ζήτημα των θρησκευτικών πεποιθήσεων και τον τρόπο έκφρασής τους ανά τον κόσμο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στην Ελλάδα, ως χώρα που γενικά τηρεί και σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, ωστόσο εντοπίζει με αναφορές στη μουσουλμανική μειονότητα ‘γραφειοκρατικά μικροπροβλήματα’ που εμμένουν.

 

Τα μικροπροβλήματα

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα, αφού υποβλήθηκε στο Κογκρέσο αναφέροντας στο κεφάλαιο για την Ελλάδα ότι το Σύνταγμα της χώρας μας καθιερώνει την «Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ως την επικρατούσα θρησκεία, αλλά συγχρόνως προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τη θρησκεία του. Η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα αυτό, αλλά μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες μερικές φορές αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας τους, ότι απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και ότι από το 2006 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας». Βέβαια, δεν αποτέλεσε επίσημο στοιχείο για την έκθεση πλήθος νέων τεμενών που αναγείρονται στη Θράκη.

Αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο, ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται εν γένει τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με την περυσινή έκθεση, επισημαίνεται ότι εξακολουθεί η διάκριση μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, που εμπίπτει στο ειδικό καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης με ειδικά προνόμια, και στους μουσουλμάνους μετανάστες που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα, ενώ επαναλαμβάνονται αναφορές σε επιμέρους προβλήματα γύρω από τους τρόπους αναγνώρισης θρησκειών και θρησκευτικών ομάδων, μετά από διαμαρτυρίες Σαϊεντολόγων και Πολυθεϊστών.

Ακόμη, η έκθεση συμπεριλαμβάνει ζητήματα φορολογικών και άλλων διακρίσεων και τίθενται θέματα ισχύος του ισλαμικού νόμου (σαρία) στη Θράκη, αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας, επί των οποίων το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υιοθέτησε το Μάρτιο 2008 νέες προϋποθέσεις και πιστοποιητικά.

 

Τα θετικά μέτρα

Αναγράφονται, επίσης, τα θετικά μέτρα που έχει λάβει το ελληνικό κράτος όπως η πρόσληψη 240 ιμάμηδων και νομοθετήματα για την εφαρμογή συστήματος πλήρωσης του 0,5% των δημοσιοϋπαλληλικών θέσεων από μουσουλμάνους και για τη διαχείριση των Βακουφίων στη Θράκη, αλλά και κυβερνητικές ολιγωρίες στην εφαρμογή των αποφάσεων για υλοποίηση της εκκρεμούσας κατασκευής στην Αθήνα επίσημου ισλαμικού τεμένους και του ίδιου κοιμητηρίου.

 

Η αντιμετώπιση του αντισημιτισμού

Παρόλα αυτά, γίνεται αναφορά σε συνέχιση φαινόμενων διακρίσεων, αλλά και σε αύξηση κρουσμάτων αντισημιτισμού μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Αν και η Ελλάδα κρίνεται θετικά και φέτος για την επίσημη υποστήριξη εκδηλώσεων και εκδόσεων για την μνήμη του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζεται η αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού και βανδαλισμών μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και συνέχιση κοινωνικών εκφάνσεων αντισημιτισμού (δικαστική δίωξη και αθώωση του συγγραφέα Κ. Πλεύρη για το βιβλίο του, αντισημιτικές απόψεις ηγέτη του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, και γελοιογραφίες στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Ριζοσπάστης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…