Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία

Επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία

0

Μια ενημερωτική ημερίδα εν’ όψει της προκήρυξης στα πλαίσια των προγραμμάτων του 7ου ΠΠ που αφορά στις τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και Ερευνητικές Υποδομές και για τις Κοινές Πρωτοβουλίες ARTEMIS, ENIAC και AAL, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Ελισσώ». Την ημερίδα που διήρκησε από τις 9.30 π.μ. ως τις 3μ.μ. συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Δ.Π.Θ. και παρακολούθησαν επιστημονικό προσωπικό του Δ.Π.Θ. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η πληροφόρηση φορέων με ερευνητικές δραστηριότητες (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα) καθώς και μεμονωμένων ερευνητών για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα παραπάνω δύο προγράμματα στο πλαίσιο των τρεχουσών Προσκλήσεων Υποβολής Προτάσεων καθώς και οι προοπτικές στο πλαίσιο των κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών ARTEMIS, ENIAC και AAL
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο αντιπρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης ενώ παραβρέθηκε και μίλησε για την «Εθνική Πολιτική για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία» ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φίλιππος Τσαλίδης.
Επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία
Η θεματική της ημερίδας που αφορούσε στην ενημέρωση για τα παραπάνω προγράμματα αποδόθηκε από καθηγητές συμβούλους του γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς μέλη της ομάδας εθνικών εκπροσώπων των προγραμμάτων.
Ο κ. Τσαλίδης αναφέρθηκε όπως και ποιοι φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας: « Η ημερίδα αφορά στην ενημέρωση για τη μεγάλη προκήρυξη που γίνεται στα πλαίσια του 7ου προγράμματος πλαισίου της Ε.Ε. και αφορά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Η προκήρυξη είναι 800 εκ. ευρώ. Θα θέλαμε η επιστημονική κοινότητα αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να μέρος στην προκήρυξη αυτή αλλά και παράλληλα γίνεται μια ενημέρωση για τις τεχνολογικές πλατφόρμες ARTEMIS και ΑΑL προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα που είχαν οι προσπάθειες της χώρας όπου υπάρχουν πολλές συμμετοχές οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους διότι στο δημόσιο τομέα η ΕΕ βάζει το 17% και το υπόλοιπο 83% είναι εθνικοί πόροι.
Εκεί είχαμε μια ικανοποιητική συμμετοχή και ευελπιστούμε ότι στις επόμενες προκηρύξεις η χώρα μας θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής.
Σ’ αυτή την προκήρυξη παίρνουν μέρος δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και από τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. μέσα από συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προκειμένου να υποβάλλον προτάσεις. Έχουμε προκηρύξεις είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε σε εθνικό επίπεδο που γίνονται από τη γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να κινητοποιηθούν οι ερευνητικοί φορείς το δημόσιο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες επενδύουν στην έρευνα προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις εθνικές προκηρύξεις»
Αναφερόμενος στη στόχευση της εθνικής πολιτικής της Γ.Γ.Ε.Τ. επεσήμανε: «Στοχεύουμε στο να μεγαλώσουμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα κονδύλια της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Είναι θέμα επιβίωσης αυτής της χώρας ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτό που έχει σήμερα μέσα από στο ευρωπαϊκό και εθνικό γίγνεσθαι στο χώρο της έρευνας . Μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και είναι μια διεθνής οικονομική συγκυρία υπάρχουν και ευκαιρίες και πιστεύω από την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη δίνονται πολλές τέτοιες ευκαιρίες».
Ενίσχυση της έρευνας στα Πανεπιστήμια
Ο Αντιπρύτανης κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της έρευνας στα Πανεπιστήμια τα οποία παράγουν το 80% του ερευνητικού προϊόντος της χώρας, μέσα από την αξιοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων.
Καραμπίνης: «Η συνταγματική επιταγή, το γνωστό άρθρο 16 και οι νόμοι 1268 και ο μεταγενέστερος, που αφορούν στην παιδεία, θεωρούν ότι ένας από τους πυλώνες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως των Πανεπιστημίων, είναι εκείνος που αναφέρεται στην παραγωγή έρευνας. Το πανεπιστήμιο που δεν παράγει έρευνα δεν είναι πανεπιστήμιο και μετατρέπεται σε κολέγιο. Στα πλαίσια αυτά εμείς ως Επιτροπή Ερευνών πραγματοποιήσαμε αυτή την ημερίδα, όπου είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τα νέα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας μαζί με ευρωπαίους εκπροσώπους . Θεωρούμε ότι ο χώρος των πανεπιστημίων είναι ένας χώρος που εκτός από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση παράγει το 75 %– 80% του ερευνητικού προϊόντος της χώρας και πιστεύουμε ότι θα πρέπει από την πολιτεία αυτή η μεγάλη υποδομή που υπάρχει στα πανεπιστήμια, σε ερευνητικό προσωπικό, σε επιστημονικές υποδομές, σε βιβλιοθήκες κ.λ.π. να χρησιμοποιηθεί, να ενισχυθεί και να μην απαξιώνεται. Θεωρούμε δεδομένο ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι από τα καλύτερα. Βλέπουμε στο εξωτερικό σ’ όλα τα ερευνητικά κέντρα και στα πανεπιστήμια να έχουν έλληνες και πιστεύουμε πως θα πρέπει όλοι μαζί και η πανεπιστημιακή κοινότητα και η πολιτεία να δούμε με ποια διαδικασία θα πρέπει τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά κονδύλια να μας οδηγήσουν ως χώρα σε μια θέση ανταγωνιστική.»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…