Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Καρμανιόλες» οι ξανθιώτες οδηγοί…

«Καρμανιόλες» οι ξανθιώτες οδηγοί…

0

Η αύξηση τόσο των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, από το 2007 και μετά, καθώς και η παραμονή τους σε υψηλά επίπεδα, παρά την γενικότερη βελτίωση του οδικού δικτύου του νομού μας, τόσο σε επίπεδο εθνικών όσο και σε επίπεδο επαρχιακών οδών, απασχόλησε όσους παραβρέθηκαν στην σύσκεψη που διοργάνωσε η Νομαρχία Ξάνθης την Πέμπτη 21 Μαΐου 2009, στις 12:30’ το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Προεδρεύων στην σύσκεψη ήταν ο ίδιος ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, ενώ σε αυτήν παραβρέθηκαν ακόμη η αντινομάρχες, κα Ευτέρπη Στάντσιου και κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, οι δήμαρχοι Σταυρούπολης και Βιστονίδας, κύριοι Γεώργιος Καρασακαλίδης και Νικόλαος Ζλάτκος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Πέτρος Πέτρου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κ. Δημήτριος Κατσιμπέρης με τον Διευθυντή Τροχαίας Ξάνθης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ξάνθης, κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, ο κ. Κουτρούλος, εκ μέρους της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», εκπρόσωποε της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με μία αναλυτική παρουσίαση από τον κ. Παυλίδη των στατιστικών στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα στο νομό μας και τις αιτίες τους, όπως αυτά καταγράφηκαν τόσο από την Αστυνομική Διεύθυνση, όσο και από το Νοσοκομείο Ξάνθης. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, η μεγάλη κάμψη που παρατηρήθηκε από το 1999 μέχρι το 2007 οφείλεται:

– στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους του νομού, δεδομένου ότι, κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία 2.000 νέας τεχνολογίας και ασφαλέστερα οχήματα (με ζώνες ασφαλείας, αερόσακους και άλλα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας) μπήκαν στην κυκλοφορία,
– στην βελτίωση της αστυνόμευσης, ιδιαίτερα στα επίπεδα του ελέγχου της χρήσης αλκοόλ και της υπερβολικής ταχύτητας,
– στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νομό, και
– στην δημιουργία, από το 2001, της παράκαμψης της πόλης της Ξάνθης

Όμως πέρα από τα «καλά νέα» υπήρχαν και τα άσχημα… Διότι είναι προφανές και φάνηκε μέσα από την παράθεση των στοιχείων που έγιναν από τον κ. Παυλίδη, ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια σημαντική επανάκαμψη του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων στο νομό μας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισήγησή του ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης «δεν υπάρχει πλέον γεωγραφική επανάληψη των ατυχημάτων στα ίδια σημεία, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία πλέον στο οδικό δίκτυο (με τελευταίο τον δρόμο από το Νέστο μέχρι το Πετροχώρι που έχει πλέον αποφορτιστεί με την λειτουργία της Εγνατίας) ενώ το πλέον επικίνδυνο κομμάτι του οδικού δικτύου του νομού είναι αυτό του ορεινού όγκου. Όμως η παραμονή τόσο των ατυχημάτων όσο και των θυμάτων σε υψηλά επίπεδα έχουν μερικά πολύ ανησυχητικά χαρακτηριστικά:
– ύπαρξη μεγάλης παραβατικότητας από την μεριά των ξανθιωτών οδηγών. Το 2008 σημειώθηκαν από την Τροχαία Ξάνθης συνολικά 14.000 τροχαίες παραβάσεις, από τις οποίες οι 3.000 ήταν πάρα πολύ σοβαρές, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η αντικανονική προσπέραση και η χρήση κινητού κατά την οδήγηση
– ύπαρξη μεγάλου βαθμού απροσεξίας από μέρους των οδηγών, οι οποίοι αποσπούνται είτε από τα κινητά τους τηλέφωνα, είτε από το ραδιόφωνο, είτε από την συνομιλία με τους συνεπιβάτες τους. Εκεί οφείλεται και μεγάλος αριθμός από τα τροχαία που συμβαίνουν επί της Εγνατίας Οδού,
– όλοι οι νεκροί είναι ξανθιώτες και σκοτώθηκαν σε συνήθης γι’ αυτούς διαδρομές, που κάνουν καθημερινά. Επιβεβαιώνεται έτσι το αξίωμα ότι τα ατυχήματα συνήθως συμβαίνουν σε μικρή απόσταση από τον τόπο κατοικίας ή εργασίας των θυμάτων». Όπως είπε ακόμη ο Διευθυντής Τροχαίας Ξάνθης «είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα σε νέους και ευθείς δρόμους, πράγμα που αποδεικνύει, με όλα τα άλλα, ότι η βελτίωση στο οδικό δίκτυο δεν συνεπάγεται καθόλου και την βελτίωση της οδικής παιδείας των ξανθιωτών οδηγών».
Στην συνέχεια, υπήρξαν προτάσεις από φορείς των τοπικών κοινωνιών του νομού μας για συγκεκριμένα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν ή που θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων στο νομό μας, για τα οποία ο κ. Παυλίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά στους εθνικούς μέσους όρους, όμως αυτό δεν μας ικανοποιεί καθόλου, αφού βρίσκονται πολύ υψηλότερα από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες…».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …